Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

30
.12
Røyking i klubbhuset og på golfbanen
Skal norske golfklubber vise vei i røykeproblematikken? I Aftenposten vil eksperter gi røykere status som syke. Kanskje vi kan starte i golfklubbene med å gjøre spisestedene røykfrie slik at flertallet av golfspillere også kan nyte sin mat der uten å bli plaget av sykdomsfremkallende nikotinrøyk?

I Aftenposten foreslås det av en ekspertgruppe at RØYKERE må få fulle rettigheter og tilbud om behandling, akkurat som folk med høyt kolesterol og høyt blodtrykk. De vil altså gi nikotinslavene status som syke.

Mange ønsker seg mer omsetning i restaurantene på golfbanene for å støtte opp om serveringstilbudet. I dag røyker rundt en tredel av Norges befolkning og anslagsvis 20-25% av golfspillerne.
I en rekke klubber er det tillatt å røyke i restauranten/serveringsområdet - til stor irritasjon for det overveldende flertall av ikke-røykende golfspillere. 

Røyking tillatt i OSLO GK
Bogstad er et eksempel. Der er det ikke lov å røyke i klubbhuset, men i restauranten. Det fører til at en liten kjerne av røykere samles der, mens svært mange andre forsøker å unngå å oppsøke restauranten.

Sist Golfsiden besøkte California var det en sann fryd å gå ut om kvelden. Forbud mot røyking på alle, ALLE utesteder. Da denne loven trådte i kraft, sank omsetningen litt, men det tok ikke lang tid før den steg igjen - mot rekordhøyder. Publikum talte sitt tydelige språk. Røykeforbudet var kjærkomment.

Golfsiden foreslår
Golfsiden foreslår i tråd med dette og med bred støtte blant det store flertall av ikke røykende golfspillere at norske golfklubber går foran med et godt eksempel og forbyr røyking i hele klubbhuset - inkludert spiserommene. Det er ille nok at folk røyker ute på banen. På en golfbane er det tilstrekkelig med uteplass til de som ønsker å fortsette å røyke kan gjøre det utendørs. 

Norges Golfforbund har her en kjærkommen mulighet til å markere seg i Idretts-Norge ved å gå ut med en anbefaling til klubbene. Eller andre tiltak. Landslagene har gått foran med et godt eksempel ved å forby røyking blant sine spillere.

Ikke særlig brutalt
Høres Golfsidens røykeforbudsforslag brutalt ut? Kanskje, men det er ikke særlig banebrytende. I 2004 blir det innført røykeforbud i alle norske serveringssteder. Da er det i grunnen lite å be om at røykerne igjen gis muligheter til å nyte søndagsmiddagen og andre middager i en røykfri tilværelse allerede i 2003. Denne redaktør har ikke tatt med seg familien til hjemmeklubben de siste par årene for en hyggelig middag pga. den stinkende nikotinlukten. 

Kanskje det er håp for en røykfri middag i 2003? Neppe, vi må nok vente til 2004. 

Aftenpostens røykeartikkel


"Røykere får mindre intelligente barn"
Hentet fra samme avis
* Par som røyker får oftere jentebarn.
* Barn som utsettes for passiv røyking, scorer betraktelig lavere på IQ-tester enn gjennomsnittet.
* Katter i røykehjem har fire ganger så stor risiko for å få kreft.
* Bare tre røyk om dagen dobler faren for hjerteinfarkt - selv uten innhalering
* Bare 30 minutter med passiv røyking påvirker blodårene inn til hjertet hos sunne ikkerøykere.
* Jenter blir langt fortere avhengig av nikotin enn gutter. Etter bare tre uker kan jentene være hektet. For guttene er det snakk om flere måneder
* Røyking blant gravide øker risikoen for autisme med opptil 40%. Mødre som røyker kan også redusere fruktbarheten til barnet.
* Røykende menn med høyt blodtrykk har 26 ganger større risiko for å bli impotente.
* Nikotinslaver ser eldre ut enn ikkerøykere. Årsaken er at røyking aktiverer gener som fører til at huden brytes ned. 
(Kilder: New Scientist og BBC

Men slik skrekkinformasjon biter dessverre ikke på røykerne. Det sier mye om hvor farlig og avhengighetsskapende nikotinen er. Den gir verre avhengighet enn heroin (kilde: helsemyndighetene i New York som har slitt med begge deler i noen mannsaldre)

Kanskje dette kan bidra til at ikke-nikotinister får bedre forhold på golfklubbene et år før tiden?  


Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no