Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

22.05 Ukens reisetips:
Skottland – golf destinasjon de lux
Tekst og foto: Louis Røren
Del 3

Når man står i St Andrews og skuer utover havet, ser man en pynt i det fjerne i nordøstlig retning. For å komme dit fra St Andrews må man ta broen over Firth-fjorden og via byen Dundee.

Kommunen man da kommer til, Angus, er oftest omtalt som ”Carnoustie Country”. Her finnes det et 30-talls golfbaner. Og ikke hvilke golfbaner som helst. Her finnes nemlig noen av verdens eldste, og ikke minst en av verdens anerkjent beste, og fryktede, golfbaner.
De fleste av disse stedene/banene rekkes på en god times kjøretur direkte fra Edinburgh flyplass eller en god halvtimes kjøretur fra St Andrews.

Variasjonen av baner og bosteder her er stor.
Her kan du bo på små trivelige bed & breakfast steder og spille på tilsynelatende unnselige, hundreder av år gamle innenlands eller kystnære linksbaner.

Her kan du bo på slottshoteller type Fawlty Towers og spille parkbaner.
Eller du kan bo luksuriøst som på Carnoustie Golf Hotell og spille de tre banene på dette flotte anlegget.

Hovedbanen, Carnoustie (bildet til venstre), (Car-nasty som noen sier) er en bane som stadig rangeres blant verdens beste og som golfspillere fra hele verden valfarter til for å få spille. De fleste går av banen etter en runde med skrekkblandet fryd og en veldig dårlig score. Men ingen ville ha vært opplevelsen foruten.
En kollega har kalt den ”the definitive examination of championship golf anywhere in the galaxy”. Noen vil også hevde at når det virkelig blåser i Carnoustie er banen uspillbar.
Noe av det som gjør denne banen så spesiell er at den fremstår som et ”monster” idet den er en av verdens lengste mesterskaps linksbaner (7000yrds/p72) med fryktinngytende bunkre som alle synes å ligge der storkjeftige med ganene godt synlige og bare venter på å få sluke ballen din. Her er det out of bounds mange steder (blant annet på åpnings- og avslutnings hullene), dype og brede kanaler, hvorav Barry Burn på de tre siste hullene er den mest berømte. De fleste, turnerings interesserte golfspillere, vil for alltid huske Jean van de Velde når han tapte The Open Championship i 1999 nettopp her. Han har da heller aldri riktig kommet videre i karrieren etter denne opplevelsen.

Under mitt besøk der i april i år fikk jeg en bedre innsikt i hvordan dette kunne skje, eller
rettere; hvorfor han tok den tilsynelatende halsløse beslutningen å forsøke seg på å spille
ballen fra der den lå i vannet. Vannstanden i Barry Burn er nemlig påvirket av den
utenforliggende sjøens flo og fjære. Da ballen gikk i vannet ble den først liggende kun delvis
under vann. Innen han hadde foretatt sin inspeksjon, tatt sin beslutning. tatt av seg sokker og
sko, rullet opp sine bukseben, klatret ned og tatt sin oppstilling, hadde floen økt vannstanden
slik at hele ballen lå under vannflaten, uten helt å kunne fastslå hvor dypt.
Tilforlatelig forklaring, spør du meg. Heldigvis valgte han å ikke slå derfra.

Nåværende layout er gjort av James Braid, selv fem ganger Open Championship vinner
og stammer fra 1926 (de tre avslutningshullene ble omgjort i 1937 før The Open det året).
Imidlertid hevder de lokale at på denne grunnen er det spilt golf siden 1500 tallet.

I tilslutning til hovedbanen finnes der to andre baner hvorav spesielt Burnside fra 1914 er
interessant. En del kortere (6028 yards fra klubbtee/par68 med kun ett par 5 hull), og ikke så
dramatiske bunkere riktignok, men en del av hullene ligger parallelt med hovedbanens og har
stedvis mye av samme preg. Og så er den vesentlig rimeligere å spille.
Det samme gjelder Buddon Links fra 1979 som også er en del av samme anlegg, men denne
er vesentlig kortere (5420 yrds/par66) men vil gi en flott innføring i linksgolf før men tester
seg på Championship banen.
Alle tre banene er generelt alltid åpne for gjestespill.
www.carnoustiegolflinks.co.uk
golf@carnoustiegolflinks.co.uk
greenfee for alle 3 banene 1.4.-30.10.08 £145
Championship alene £125 (nov/mars normalt halv pris).
Burnside alene £ 34
Buddon alene £29
Juniorer halv pris
Caddy £40 per runde


I umiddelbar nærhet til Carnoustie banene ligger to andre, viden kjente, og gamle
baner, Monifieth (bildet til venstre) og Panmure.

Monifieth Medal Course daterer seg tilbake til 1643 og skal med det være blant verdens 10 eldste golfbaner. Banen er en parkbane med definitivt links preg, beliggende et stykke innenlands. De 6 første hullene går langs jernbanelinjen (out of bounds) og er etter denne skribents bedømning flat og pregløs og heller ikke i en stand som får meg til å være altfor positiv, i alle fall hva gjelder de første 9 hullene. De siste 9 tar seg riktignok litt opp med variasjon og noen bra hull. Noe av det mest interessante ved banen imidlertid, foruten
alder, er at det langs 18. fairway ligger flere klubbhus tilhørende forskjellige klubber som alle
har banen som sin hjemmebane. Gå til golfbutikken, som også ligger blant klubbhusene, for å
løse greenfee.

Banen har også en søsterbane som ligger parallelt, Ashluddie, som jeg ikke fikk besøkt, men er et rimeligere familie alternativ og derfor formodentlig av noe enklere standard.
www.monifiethgolf.co.uk
starter@monifiethgolf.co.uk
Greenfee Medal Course £49/£59 hver-/helligdag
Juniorer £20
18 hull, 6655 yrds/par 71
Ashluddie: £24/26


Punmure Golf Course utgikk fra Monifieth i 1845 og ligger mellom denne og kysten, rundt 3 km fra Carnoustie. Banen er imidlertid ofte brukt som kvalifiseringsbane til The Open Championship og er anerkjent som en god golfbane. Planlagt spill her måtte kanselleres da jeg ellers ikke ville rekke mitt fly fra Prestwick rundt 3 timer unna.
Rapportene fra kolleger er imidlertid at dette er en meget hyggelig spillopplevelse med farlige bunkere og små, raske greener og et sjarmerende klubbhus.
www.panmuregolfclub.co.uk
secretary@panmuregolfclub.co.uk
Greenfee hver dag £55/dagsbillett £75

Litt lengre nord, og ved havet, ligger en for meg trivelig linksbane ved havnebyen Montrose.
(Det er for øvrig meget vanlig å se norsk flaggete offshore fartøyer i havnen i alle byene langs denne kyststripen i Skottland – for en golfspiller måtte det være strålende å ha jobb om bord en av disse da de ofte ligger lenge i havn!).

I Montrose ligger Montrose Links, en av disse banene som har aner tilbake til 1500 tallet. Her har de årstallet 1562 i sin klubblogo, og hevder å være verdens 5. eldste.

Som vanlig er blant disse eldre banene har de det de kaller Medal Course , samt at de har en enklere, rimeligere bane ved siden av som er ”hverdagsbanen”, så også her. Denne heter Broomfield og oppstod på 1920-tallet. Disse banene har også flere klubber som har disse banene som hjemmebane, med egne tilhørende klubbhus vegg i vegg.

Medal Course er en utpreget gammel linksbane hvorav flere av hullene ligger på den siste/største sandbanken mot havet og er tildes sterkt påvirket av vær og vind.
Den ble brukt som kvalifiseringsbane for The Championship på Carnoustie både i 199 og i 2007.
En runde her og du har fått deg en real skotsk linksgolf opplevelse.

Jeg vil gjerne avslutte denne turen til Skottland med et besøk på et gammelt skotsk slott med tilhørende golfbaner. Ikke så uvanlig i dette landet, men dette slottet ga meg en slags Fawlty Towers opplevelse. En hyggelig sådan, selv om Manuell var dratt tilbake til Barcelona.

Slottet, Letham Grange, ser imponerende nok ut utenfra, men innenfor er det meste av luksus og glans for lengst ”gone with the forefathers”.

Forhistorien er interessant nok med familiedramaer, konkurser, eiere fra Østen, mystisisme og så videre., men det vil føre for langt å gå inn på her.

MEN, på eiendommen ligger to meget bra golfbaner som vil gjøre et opphold her til en glede for golfelskere. Spesielt i kombinasjon med baren og bartenderen som også vikarierer som pro (står i alle fall i proshoppen) og altmuligannet-mann.

Letham Grange ligger en liten halvtimes kjøretur fra Carnoustie, litt inne i landet fra byen Arbroath.
Så for golfspillere på tur på disse kanter av Skottland, som har fått nok av linksbaner og plagsom vind, er dette et relativt rimelig og positivt alternativ. De 2 x 18 hulls parkbanene, Old Course og Glens, ligger i (er) slottets enorme park og er anerkjent for å være blant de bedre parkbanene på denne kyststripen.
Jeg ble fra pålitelig hold fortalt at hvert år de siste 10/12 årene har en større gruppe nordmenn vært faste gjester her hver sommer. Da er baren angivelig åpen 24 timer i døgnet en hel uke!

Allikevel klarer de fleste å spille 36 hull hver dag – formodentlig med bruk av bil. Banene er for øvrig gå-bare, passe kuperte og vel lagt ut. De skal også være i utmerket stand det meste av året, selv på noen våte april dager var de det.

Jeg fikk spilt kun Old Course og den kan jeg med glede anbefale til alle. Glens skal angivelig ikke stå mye tilbake fra denne selv om den er litt kortere.

Slottshotellet kan jeg også anbefale til de som gjerne vil ha en morsom og spesiell bo-opplevelse uten krav om grandios luksus, strøken service, boble bad og mange TV-kanaler.
Personalet er heller ikke ”striglet”, men ekstremt hyggelig, også her opplevde jeg at det er ingen ulempe å være nordmann i Skottland.

www.lethamgrange.co.uk
lethamgrange@yahoo.co.uk
Greenfee ukedager £ 40 dagsbillett £ 55
+£5 på helligdager.

Et golf besøk til Skottland er alltid en fortreffelig opplevelse. Men husk regntøyet og to par sko!

Sjekk ut www.visitscotland.org og ha en god tur.

Les også:
Skottland del 1 Les mer
Skottland del 2 Les mer

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser






Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com