Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

MATZ svarer

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

MATZ svarer

Tilbake til første side

Tilbake til MATZ SVARER

16.09
Spørsmål fra Jan Erik Rønning :

Skaft til driver...

Jeg har en Titleist driver med T. Ultralite Stiff skaft. Jeg har vært veldig fornøyd, den går spik rett, men av og til til høyre, fortsatt spik rett (uten slice). Jeg slår rimelig hardt, og har trodd at S-skaft er riktig. Har samme skaftet i en Titleist spoon og den går fint.

Så prøvde jeg en Ping driver på en demo med R-skaft. Den virket å ha flex som en fiskestang og dessuten virket skaftet kortere. (Jeg målte ikke). Den gikk spik rett og lenger. Plutselig skjønner jeg ikke mye om flex. Jeg har snakket med min pro, uten å få noe entydig svar. Føler også at å prøve mange forskjellige kan bli en frustrerende opplevelse.

Så - hvem skal ha S og hvem skal ha R flex?
På forhånd, takk for svar!

Svar :

Hei Jan Erik!

Et viktig spørsmål med et vanskelig svar.

Først vil jeg med kraft si :
BOKSTAVER SOM R OG S SIER IKKE MYE OM FLEX.

Dessuten :
Du kan slå lenger med en kort driver enn med en lang.
Titleist-driveren og Ping-driveren kan ha forskjellige loft - selv om de er merket likt.

La meg være litt mer detaljert :

Et direkte mål på flex er køllens egenfrekvens sammen med køllens lengde.  Flex for en kølle kan for eksempel være 260 cpm @ 44,0 tommer eller 310 cpm @ 37,5 tommer, hvor cpm betyr cycles per minute eller antall svingninger per minutt.  cpm @ køllelengde er ikke enkelt men fullstendig overlegent benevninger som R eller S.  Hvor galt og intetsigende R og S kan være fremgår av mitt svar til Bjørn 6/10 2001.  Derfor: Det går dessverre ikke å svare på ditt spørsmål "hvem skal ha S og hvem skal ha R flex?".

Selv om jeg snur litt på ditt spørsmål og spør "hvem skal ha stive skaft og hvem skal ha myke skaft" er det ikke opplagt. Ofte blir det sagt at en høy svinghastighet ved balltreff krever et stivt skaft og en lav svinghastighet ved balltreff et mykt skaft.  Dette er villedende av den enkle grunn at hastighet ikke er en belastning og derfor ikke deformerer et skaft noe som helst!  Det som deformerer et skaft under en sving er hastighetsforandring per tidsenhet dvs akselerasjon.  Selv om hastigheten er lik ved balltreff kan måten å komme dit være helt forskjellig!  En spiller med høy hastighet ved balltreff og maksimal akselerasjon tidlig i svingen skal ofte ha mykere skaft enn en spiller med lav hastighet ved balltreff som har maksimal akselerasjon sent i svingen!  True Temper sier det godt som "Det som teller er ikke hvor fort du svinger – men hvordan du svinger fort".

Når det gjelder lengden på driveren er det slik at hver golfspiller har en bestemt driverlengde som er optimal for ham/henne.  Slaglengden øker med køllelengden opp til et bestemt punkt, siden klarer ikke spilleren å treffe så rent lenger, og slaglengden synker.  Les gjerne min artikkel Optimal Driver Lengde.

Til slutt - loftmerkingen på ulike drivere.  Selv om to forskjellige driverhoder er merket likt, kan det være tre eller fire grader forskjell på dem.  Dette vil ha stor effekt på slaglengden, da hver spiller har et loft som er optimalt for ham/henne.  Les gjerne min artikkel Optimal Driver Loft.

Matz


Tilbake til MATZ SVARER

Tilbake til første side
 
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no