Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

MATZ svarer

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

MATZ svarer

Tilbake til første side

Tilbake til MATZ SVARER hvor du finner mange andre spørsmål av teknisk golfkarakter

Spørsmål fra Henrik:
Spørsmål om køllestivhet
1) Jeg har spørsmål til valg av skaft på driver, og lurer på dette med forskjellige typer og stivhet.

2) Under golfmessen på Fornebu prøvde jeg Nike SQ, og likte den. Jeg testet den med reg skaft Diamana (ikke bra, kjentes vinglete), Aldila (bra) og Blue Grafalloy (bra). Det jeg lurer på er følgende: Hva er forskjellen på Aldila og Blue Grafalloy (begge 65g reg)?

3) I tillegg - Jeg prøvde meg på Cobra 440 i fjor, og fikk beskjed fra pro om at jeg antagelig burde velge stivt skaft på den (std rødt skaft?). Bør jeg prøve stivt Aldila/Blue Grafalloy også, eller krever det høyere svinghastighet?

4) Jeg har et eldre reg Blue Grafalloy skaft på min TM 580, men det kjennes MYE stivere enn begge de to som jeg nevnte over.

5) Etter å ha søkt litt på nettet finner jeg fortsatt ingen gode forklaringer på forholdet mellom de forskjellige skafttypene, og vil gjerne få vite litt mer om det!

Svar:

Meget bra spørsmål!
Jeg deler inn i samme avsnitt som du, og setter nummer på dem.  Bare for å gjøre det enklere å lese.

1) Det finnes ikke noen standard for hvor stivt et skaft med en viss betegnelse skal være, det er derfor opp til enhver produsent å merke sine skaft som de selv ønsker.  Et A-skaft fra en leverandør kan derfor være likt et S-skaft fra en annen leverandør!  Selv fra samme leverandør kan forskjellige typer skaft med lik flex-betegnelse ha ulik stivhet!!

2) Diamana har mindre vridstivhet (angitt som en høyere torque) enn Grafalloy Blue og kan derfor virke vinglete ved en direkte sammenlikning.  Hvilket Aldila skaft du liker til fremgår ikke av det du skriver, men det er formodentlig et med tilsvarende vridstivhet som Grafalloy Blue.  Et direkte svar på ditt spørsmål er: Aldila er et fabrikknavn og Grafalloy Blue er et skaft.

3) Hva stivt står for er umulig å si, se mitt svar under 1).  Du burde kanskje ha et stivere skaft enn det som sitter i den Cobradriveren du testet, men hva som er stivere, er umulig å si uten å vite hvor stivt Cobraskaftet er (stivhet blir angitt som kølleegenfrekvens; køllelengde).  Dessuten sier ikke svinghastigheten noe om skaftvalg, eller som True Temper sier "Det som teller er ikke hvor fort Du svinger – men hvordan Du svinger fort". 

4) Grafalloy Blue spiller meget stivt sammenliknet med de fleste skaft, selv om det står samme benevnelse på dem (R, S eller tilsvarende).

5) Hvert enkelt skaft har i utgangspunktet en naturlig egenfrekvens (som kan variere mye selv om det for eksempel står R på skaftet), med en tallverdi som er avhengig av hvordan man måler (målemetoden er ikke standardisert).  Før skaftet blir montert blir det trimmet i tip'en (hvor mye som blir trimmet vekk er ikke standardisert), noe som påvirker skaftets egenfrekvens.  Det blir siden montert i et køllehode (med en vekt som ikke er standardisert), med en varierende hoseldybde (som ikke er standardisert) og skaftet blir kuttet i butt'en (til en køllelengde som ikke er standardisert).  Den ferdige køllens naturlige egenfrekvens (stivhet) kan derfor variere MYE, selv om man tilsynelatende har skaft som er like.  Enden på visen: Man kan bli forvirret av mindre, så jeg forstår at du er spørrende.  For å få orden på det hele må du få profesjonell hjelp, både med tilpasning (for å finne din individuelle driverfrekvens) og køllemontering (for å bygge til den aktuelle frekvens som er funnet ved tilpasningen).

Med vennlig hilsen,
Matz

Skriv inn ditt spørsmål om utstyr og Matz Modéer svarer: Send inn ditt spørsmål  

Tilbake til MATZ SVARER

Tilbake til første side

 

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
Annonser:
Kontakt: ar@golfsiden.com
Asbjørn Ramnefjell
Tlf: 900 900 72