Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Tilbake til MATZ SVARER

12.02
Spørsmål fra Erlend :

Til Matz

God dag! Har et spørsmål om lengde på jernkøller. Jeg har bare spilt golf i litt over en sesong, men er rimelig ivrig og har spilt meg ned til 9,9 i hcp. Det er en ting jeg lurer på.

Jeg er 190-191 cm høy. Har målt avstanden fra bakken og opp til fingertuppen når jeg står rett opp og ned. Avstanden er på ca 74cm uten golfskoene på. Problemet mitt er at jeg føler at jeg blir stående veldig bøyd over køllene når jeg stiller meg opp. Særlig på de laveste jernene. Køllene er vel lagd for gj.snittlige personer, og jeg er jo en del lengre enn gj.snittet.

Burde mine køller vært forlenget? Jeg spiller med Callaway x-14 proseries, med 6.0 skaft, hvis dette har noen betydning.

Golfhilsen Erlend

Svar :

Hei Erlend!
Gratulerer med god fremdrift, ned til singelhcp på så kort tid er meget bra.
Så til saken:

For ikke så lenge siden skrev en av verdens mest anerkjente køllemakere til meg:  Playing length in my humble opinion is the single most important specification of the clubfitting variables.  Length is the most underestimated and overlooked variable in clubfitting.

For nybegynnere uten etablert sving kan man måle avstanden fra håndledd til gulv (med sko på) for begge armene (som skal henge løst langs sidene), og siden middle ut de to verdiene til ett mål.  Hvis det midlere målet eksempelvis er A mm, kan 5'er jernet være 0,0085xA+30,4 tommer.  For deg med 740 mm til fingertuppen + 15 mm skosåle + 190 mm fra langfingertupp til håndledd (anslått) kan A være 945 mm.  Hvis du var nybegynner kunne du da valgt et 5'er jern som er 0,0085x945+30,4 = 38,4 tommer.  Med den vanlige lengdeforskjellen på 0,5 tommer mellom hver kølle blir PW'en da 35,9 tommer.  Hvis PW'en føles kort og 5'ern ok er det en mulighet kun å ha 0,4 tommer mellom hver kølle.  PW'en blir da 36,4 tommer - som kanskje føles bedre enn 35,9.

Når alt dette er sagt, må det med kraft sies at det å bruke kroppsmål ikke er å tilpasse køllelengder!
Å tilpasse køllelengder er å finne de køllelengder som gir best resultater ved praktisk spill. Det er en god del arbeid å finne de optimale lengdene, men disse er ofte svært forskjellige fra de som er basert på kroppsmål.  En golfspiller kan yte avgjørende mye bedre med tilpassede køllelengder!!

For deg med etablert hcp er din individuelt riktige køllelengde den som passer til din egen optimale posisjon ved balltreff. Jo lavere hcp, jo viktigere blir denne optimaliseringen (som regel - med unntak).  Du vil yte mye bedre i en posisjon som er optimal for din kropp og din sving, enn i en posisjon du finner fra en generell tabell.

Hvor følsom køllelengden kan være fremgår av testresultatene nedenfor (dette er ikke teori men virkelige resultater!).  Den aktuelle spilleren har hcp 4, og figuren viser oppnådd carry slaglengde med forskjellige lengder på 5'er jernet.  Han traff på samme sted med alle køllene, så i hans tilfelle var det kun kroppens posisjon som ga utslag.  Viktig er at denne slaglengde/køllelengde kurveformen ikke er unik for denne spilleren, men et mønster med tydeligere topp jo mer etablert/god svingen er.MatzTilbake til MATZ SVARER

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no