Golfsiden.com - Norges største uavhengige nettsted for golf - Norges store golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Profesjonell golf
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72

Tilbake til første side           Debattsiden

Det er viktig med en god golf-psyke. Denne artikkelen er inspirert fra Golf Digest oktober 1996 - Dr. Bob Rotella. Kanskje du forstår litt av hvilke vanskeligheter proffene står overfor etter å ha lest det følgende hvor eksempelvis Cindy Crawford spiller en sentral rolle:

Hvordan Brad Faxon lærte hva det betyr å ta et slag om gangen
- to stay in the present 

Kvelden før siste runde i PGA mesterskapet i 1995 sto Bob Rotellas venn Brad Faxon foran en av de store utfordringene innen golf. Kunne han klare å spille sin beste golf når det gjaldt som mest?

Brad Faxon lå på 14. plass på rankinglisten for Ryder Cup før PGA mesterskapet. Han hadde spilt svært bra de tre første dagene. Han visste imidlertid at han måtte spille en helt topp sisterunde for å sikre ham plassen på laget og dermed oppfylle en drøm han hadde båret på i mange år.

Som ved flere tidligere anledninger spiste han middag med dr. Rotella på lørdagen. Etterpå gikk de en tur.

Stay in the present
Faxon vet at det ikke er noen magiske ord eller triks en sportspsykolog kan komme med for å få en spiller i det rette humøret foran en avgjørende runde. Han visste at samtalen som så ofte før ville handle om to stay in the present - tenk i nuet - eller ta et slag om gangen - om man vil. Dette høres lett ut. Ja, så lett høres det ut at en rekke trenere fnyser litt av det fordi de ikke helt kan forstå at dette kan være vanskelig.

Rotella hadde nettopp hatt en clinic - en oppvisning med foredrag for en del trenere i Boston-området. En av de tilstedeværende rakte opp hånden og kom med følgende spørsmål: "Hva er det som er så viktig med å tenke i nuet (stay in the present) eller ta et slag om gangen som vi vel kan forklare dette med på norsk.? Hvordan kan det være så vanskelig for golfproer ute på Tour’en å tenke i nuet på den siste spilledagen på søndag?

Rotella spurte om han selv spilte mange turneringer, men det gjorde han ikke. Da sa dr. Bob Rotella til ham: - "Hvem synes du er den mest sexy damen i Amerika?

Cindy Crawford
Han nølte ikke mye med svaret: - Cindy Crawford

Dr. Rotella kom da litt overraskende med følgende utsagn: - For en tilfeldighet; I dag tidlig ringte telefonen og det var Cindy. Hun fortalte meg at du ville være på dette møtet i hele dag. Hun ville at jeg skulle fortelle deg at hun ønsker å treffe deg etterpå. Hun er på rom nr. 201. Kl 1900 vil hun komme ut av badekaret og gli inn i en lett og komfortabel bekledning. Da vil hun at du skal være der. Hun vil først prate litt med deg en halv times tid før hun ønsker å elske heftig med deg de neste tre timene.

Mannen rødmet 
- Men det er en hake ved det hele, fortsatte Rotella. - Hvis du bare en eneste gang mellom nå og kl 1900 i kveld tenker på henne, så blir det ikke noe av avtalen.

- Ja, men det er umulig, sa mannen.

- Og du har bare tenkt på henne i fem minutter, sa Bob Rotella. - De spillerne vi snakker om, har drømt om å vinne golf turneringer i hele sitt liv!

Alle i salen forsto plutselig hvilken mental disiplin en suksessrik golfer måtte besitte for å klare å tenke i nuet.

For å spille sitt beste spill må en spiller fokusere tankene sine på det slaget han skal spille nå - i øyeblikket.


Hvis spilleren tenker på noe som helst annet enn det neste slaget, vil renheten i samspillet mellom øye, hjerne og nervesystem bli forurenset eller forstyrret. Og prestasjonen blir dårligere enn den kunne ha vært. Det er slik vi mennesker er konstruert.

Hva hadde dette med Brad Faxon å gjøre?
Jo: I Brad Faxons tilfelle ville det ikke vært noen hjelp å tenke på å komme på Ryder Cup-laget eller at han trengte å skåre langt ned på 60-tallet for å klare det. Hvis tankene hans ble fokusert på Ryder Cup-laget i løpet av konkurransen, måtte han ta seg i det, stoppe og få tankene inn på den oppgaven som skulle gjøres der og da - det slaget han skulle slå.

Under hele PGA-uken hadde han konsentrert seg om å ikke tenke på hvordan han lå an i forhold til andre spillere og hva han måtte ha for score for å slå dem. Da han var ferdig med tredje runden på lørdagen, tok han med hensikt IKKE rede på hvilken plass han lå på.

Bob Rotella fortalte Brad Faxon at han gjorde alt riktig oppe i hodet sitt. Han måtte bare være tålmodig og vente på at resultatene skulle komme.

Rotella: Målet måtte være enkelt:
Å kunne stå foran speilet søndag kveld og med et bredt smil om munnen være i stand til å si til seg selv at han hadde stolt på svingen sin hele dagen, og at han hadde hatt det moro da han spilte en meningsfylt runde golf.

Deretter sa Rotella adjø og gikk for å gjøre seg klar til å ta et tidlig fly dagen etter fra Los Angeles. Han så sisterunden til Brad Faxon på TV dagen etter.

Hvordan gikk det så på sisterunden?
Den søndagen spilte Faxon de 7 første hullene 6 under par. Dermed bare økte viktigheten av å klare å tenke i nuet og ta et slag om gangen. Publikum jublet og skrek etter en 59-runde. Andre skrek "Ryder Cup"! Å klare å utelukkende tenke på det neste slaget under slike omstendigheter var som å foreta en hjerneoperasjon midt i et sirkus.

Faktum er at ingen har en fullstendig ufeilbar fokus eller konsentrasjon. Ingen klarer 100% å holde hjernen i nuet enten han spiller sisterunden i en Grand Slam turnering eller de siste hullene i en øl-match på sin egen hjemmebane.

I ettertid fortale Brad Faxon til Bob Rotella at han i løpet av den siste runden på Riviera GC i PGA-mesterskapet lot tankene sine vandre tre ganger. Han tenkte på at han kanskje kunne klare å bli blant de fem beste på den 8. greenen. På det 12. hullet tenkte han at han kunne vinne turneringen. Han misset birdieputter på begge disse hullene. På det 15. Hullet tenkte han på noen spike marks. Her treputtet han.

Ville han ha klart å gå på 60 slag hvis tankene hans ikke hadde vandret av gårde på disse tre hullene? Ikke nødvendigvis. Her gis det ikke noen garantier. Ved å tenke ordentlig gir spilleren seg selv bare muligheten til å slå et godt slag.

Lærdommen i det hele er at Brad Faxon tok seg selv på fersk gjerning i å la hjernen og tankene vandre av gårde. Hver gang smilte han litt for seg selv av disse feilene og han minnet seg selv på at han snarest måtte komme back in business - og det var det neste slaget.

Faxons belønning for å klare å spille i nuet og ta bare et slag om gangen kom etter at runden var over da Fred Couples og Davis Love III ringte fra garderoben. De kunne fortelle at 63-runden hans - den laveste avslutningsrunden i noe PGA-mesterskap - holdt til en plass på Ryder Cup-laget. Til da hadde han ikke visst noe. Det er en viktig grunn til at han klarte det.

FOLKENS DET GJELDER Å TENKE I NUET!

Tilbake til første side

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!! 


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon

 


  ANNONSER