Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Flaggplasseringstullet på norske baner

I de siste årene har det dukket opp fargekombinasjoner på score-kortene på en del baner som gjør at vi i praksis får utelukkende tullete og dårlige flaggplasseringer på omtrent alle hull på den aktuelle golfbanen. 

Oslo GK er blant de verste. Vi spilte der sist gang 7. oktober - en høstdag nesten uten mennesker. Flaggene sto som vanlig helt ute i kantene og mye vanskeligere (og dummere) enn de noen gang har stått på Bogstad under NM og Åpne norske mesterskap opp gjennom tidene hvor man i stedet for tullete fargekoder brukte skjønn og sunn fornuft da flaggplasseringene ble bestemt. 

Når man på en vennskaplig runde uten tanke på score har glemt å ta med seg scorekort, får man heller ingen informasjon om hvor de dårlig plasserte flaggene befinner seg på greenene. Heldigvis er det bare nr. 5 og 13 på Bogstad hvor man ikke på en hel runde kan se hvor flagget står. De andre flaggene kan man se fra andre steder på banen hvis man er interessert i å vite hvor flagget står - og det er de færreste! De fleste har nok med/er fornøyde med å treffe greenen. 

Dessverre er ikke Oslo alene (Oslo GK arbeider nå for å endre sitt system, men det har de gjort et par år nå uten at det er blitt bedre). 

Løsningen er enkel. Bruk tre fargekoder på flaggene slik som de for eksempel bruker på K Club i Irland hvor de skal ha Ryder Cup neste gang denne turneringen kommer til Europa. Andre klubber bruker også fargekoder eller sifre på scorekortet. Felles er at det fører til mange tåpelige flaggplasseringer og mye vanskeligere enn det vi ser i store proffturneringer! Uten faste fargekoder på score-kortet slipper man fastlåste kombinasjoner av flaggplasseringer på de enkelte greenene. Dette er et meget undervurdert poeng!!!!!

Det siste forferdelige eksempelet vi har sett er Arendal golfbane. På de til dels små greenene setter de nå flaggene helt ute i kantene etter at alle greenene er delt i fire ruter for å angi plasseringen Les mer under beskrivelsen av Arendal GK 

Losby har tappert forsøkt seg med 5/6 flaggplasseringer på hver green med bokstavkoder på scorekortet. Da får man vite i hvilket hjørne flagget står! Det står imidlertid ALDRI midt på greenen. Dermed blir det ikke noe bra løsning totalt sett. 

I mesterskapssammenheng/Norges Cup etc. i Norge har denne sykdommen/myten om at flaggplasseringene skal være nærmest umulige, spredd seg. Det fører til at vi får høye scorer og spillerne mister selvtilliten og blir ikke bedre. Vi sier ikke at det skal være LETTE flaggplasseringer, men kloke og fornuftige.

Miklagard golfbane har et eget system. Her utgis hver dag flaggplasseringene på et eget ark hvor det står hvor langt fra forkant og sidekant flagget står. Det gir banemannskapet og andre som skal bestemme muligheter til å sette flagget på fornuftige steder og på steder hvor det er gress (spesielt om våren). Dette er meget bra, men litt for omfattende for de fleste klubber som ikke har de samme kvalitetskrav til sitt anlegg som Miklagard.

Det beste vi har sett er å angi med farger på flaggene om flagget står foran midt på eller bak på greenene. Retningen spiller ingen rolle. Den ser man fra der hvor man slår innspillet. Dette gir den beste fleksibiliteten. Glem dette med at man skal ha 6 foran, bak og midt på (eller vanskelig, lett og normal). Med de tre enkle fargene kan man ha alle flaggene bak, foran midt på - gjerne alle sammen bak på greenen eller helt foran - for å "spare" greenene.


Det verste med disse tåpelige flaggplasseringene er at de tar bort svært mye av spillegleden for dem som behersker et snev av course management. Dessverre er det ikke så mange som forstår betydningen av dette - i hvert fall ikke de som bestemmer at det skal være fargekoder på score-kortet ser det ut til.

Se også hva GOLFSIDEN skrev for 25 måneder siden

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no