Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN     På Golfsiden finner du det meste om golf - har du tips? Send det til ar@golfssiden.com

Nicholas Middleton fortalte et interessert publikum om nye måter å nærme seg puttingens mysterier på.

25.11 Putteseminaret:
For en aha-opplevelse!
På det fullsatte seminaret på Innesvingen Webster-Clarke Academy tirsdag kveld var det mange som fikk et nytt syn på putting. I hvert fall annerledes.

Darren Webster-Clarke innledet og presenterte Nicholas Middleton og Shaun Moxham.

I innbydelsen til seminaret, som Golfsiden skrev om (Les mer) het det blant annet:
Fra seminaret:
o Movement execution is automated
o Learned movements are stored in motor memory
o No more conscious control required
o Skilled movements are like a finger print

! Basic motor skills
! Motor learning and control
! Body anatomy
! Physics of environment
! Tool use (the putter)
! Interpretation of the task
! Intention
! Perception and visualization
! Personality and attitude
! Psychology
! Mental factors
… and others

Etter å ha vært til stede i drøyt fire timer ga disse stikkordene virkelig mening. De ble gitt et rikt innhold.

Nick Middleton er putting-guru. Han har det meningsfylte navnet "Break 30" på sin aktivitet - og skjorte. Han kunne fortelle at golfspillere ikke er blitt noe bedre til å putte de siste årene. Middleton er med i et team som har fotfeste i et idrettsmiljø i Sheffield i England.

- Alle kan bli gode til å putte, sier han som for øvrig står bak Zen Putters - for øvrig er beskrevet på Golfsiden i april 2008. 

- Hvordan få putterhodet square at impact. Det er det det er snakk om, forteller han ivrig.

Startet på 30 cm
- Den beste idrettsmannen som har levd, begynte å få ballen i hullet fra 30 cm. Så tok han det derfra og slo lenger og lenger slag. Mannen heter Tiger Woods.

Tigers putting stroke ble så gjennomgått i diagrammer som PC-programmet og avansert software hadde produsert. 
Det bemerkelsesmessige ved Tigers putting er at han sikter til høyre, men han klarer å få putterhodet "square at impact", hver gang (nesten), og det er altså det som teller! Svingsporet hans var også imponerende bra, skal vi tro grafikken. Og det skal vi.

Tiger åpner bladet på tilbakesvingen og lukker det igjen inn mot impact. Han putter som en vinduspusser på bilen din. Men han gjør det samme hver gang.
Dette gjør at han er god under press. Han klarer å gjenta stroke’et hver gang.

- Vi er alle ulike, fortsetter Nick Middleton. - Spørsmålet er om vi skal gjøre det likt med andre eller utvikle vår egen teknikk som passer for oss og våre egne forutsetninger.

Det ble så vist tre ulike eksempler. Alle er gode til å putte, men de har svært ulik teknikk; Loren Roberts, Paul Azinger og Tiger Woods.

Bare slå!
Mange tenker alt for mye. Det er om å gjøre å automatisere bevegelsene. Han snakket om "Closed loop": Du har en ide om hva du skal. Når du utfører dette, korrigerer du gjerne hele tiden for å få det gjort. Det fører til en stop-go mode som ikke er effektiv.

"Open loop": Du har en ide. Så bare gjør du det! Da blir alle ubevisste resurser mobilisert for å gjøre oppgaven.

Dette var en meget forenklet måte å se det på, men det er som i golf. Det gjelder å gjøre ting enkelt. Skal man lykkes, må man eksperimentere en del. Så får man velge det som gir best resultater.

Vi er gjerne kontroll-freaks - i stedet for å åpne opp sinnet og lære litt på egen hånd.

- Vi bruker mer penger på utstyr enn på å lære hvordan utstyret skal brukes, sier han og blir neppe motsagt på det.

Hva er så viktig i putting?
Det er mange ting som er viktige for et godt resultat, men sikte (inkludert greenlesing), timing og rytme er viktig. Det er også nøytral setup, dynamikk, face rotatin, face & path direction, Impact spot, Loft&rise.

Det er bare tankenes kapasitet som setter grenser.

Your mind set is important for your performance

Yipping
Han nevnte at mer enn ca 40% har eller har hatt problemer med yips eller Yipping, som foreleseren kalte det. Mange vil ikke innrømme det overfor seg selv, og da er det selvsagt vanskelig å gjøre noe med det. Etter seansen kunne han fortelle til Golfsiden at han hadde arbeidet mye med yipping. Det er ulike måter å angripe problemet på. Men han sa at hver gang problemet løses, er det som å skru på en bryter. Der er denne journalist fullstendig enig. Det skjedde med undertegnede ved en mental gymnastikkøvelse på 10. green på en bane i Tunisia i oktober som for anledningen - mot normalt - benyttet en kort putter (i stedet for en lang hvor yips ikke har forekommet). Seansen ble bevitnet av Norsk Golfs redaktør Jan E. Espelid.


Andre del:
Fra nr 44 til nr 1 i verden
Shaun Moxham  var en atlet som spilte squash på høyt nivå, men så ble han skadet og er nå coach. Han kunne fortelle at David Palmer ble "kastet ut" av squashlaget etter et år i Australia. I Australia satser de mye på idrett. Landet fikk ingen medaljer i OL i 1972. Da gjorde regjeringen noe med det. I dag er Australia beste nasjon pr innbygger i OL, ble det opplyst. Fra salen ble det bemerket at dette ikke gjelder vinter OL, med etterfølgende lett humring i den velfylte salen.
Shaun Moxham mente å se mye godt i den vrakede utøveren for 11 år siden da David Palmer var nr 44 i verden.
Du kan selv se David Palmer (i sort) på denne videoen http://youtube.com/watch?v=ueHwmtdPodU

David Palmer har blant annet 2 VM og 4 British Open (squashens svar på tennisens Wimbledon.

Hva ble gjort for å få David Palmer fra nr 44 til nr 1 i verden? Selvsagt mye. Men i korthet dette: De studerte de gamle mestere de siste 20 årene og tok det beste fra hver enkelt på områdene: teknikk, psyke, fysikk og taktikk. Det gjaldt "area integration" av disse elementene, for å si det kortfattet og enkelt. Det vil si at man tenker på tvers av de enkelte fagområdene og får en bedre sammenheng i dette

Det var den mentale biten som var interessant for Shaun. Tanker, kropp og ball er i korthet det det dreier seg om. Her må det være kontroll. Er de to første i orden, går resten av seg selv. Det samme gjelder for golf.

"Putting is a mental activity"
De som gjør det best, er de som er best mentalt. Power of the brain. - Australian Institute of Sports er ikke "utenfor boksen" lenger, mener Shan Moxham. Man må tenke utenfor "boksen" for å komme langt og antyder at dette er medvirkende årsak til at Australia ikke har samme grepet på idretten som de har hatt de siste årene.

Han oppga to linker hvor man kan teste seg selv.
Emotional state
http://Colorquiz.com/quiz.php  her kan du sjekke ut litt om deg selv.

Learning preference:
Hvordan lærer jeg best? Sjekk deg selv på denne linken og trykk på questionnaire http://Vark-learn.com/english/index.asp 

Ta testene selv og se hva slags type du er.
Flere tester ble nevnt: Personlighetstester: Humanmetrics.com og Myersbriggs.org

Han la vekt på the consious and subconsious mind. Her skal vi ikke gå i detaljer. Det blir som å kjøpe en bruktbil: må ses og oppleves.


Litt praksis
The recticular activating system – the door to opening your subconscious.
Her er noen svar:
Reseptivity self image, coachability, self esteem. Focus, awereness, konsentrasjon, forventinger, reliability, ansvar, selvdisiplin, selvkontroll, pay the price, determination, intensity, freedom from fear, mental styrke, self belief, mål m.m.

Mental trening er viktig i følge Shaun Moxham. Hvor mye tid setter du av til denne viktige delen?

Han satte opp: Choice – consquense – belief. Du har alltid et valg. Det er opp til deg selv å velge.

Hva er dine valg og hvor mye tror du på dem?

Willpower or imagination
Hva er sterkest. Her mente han at imigination var viktigst for å lykkes. Han brukte eksempelet med å spasere på en planke som lå på gulvet. Alle ville ta sjansen på å gå på den. Også når den ble hevet 50 cm. Men hevet du den 20 meter. Hva da? eller 100 meter opp i været? Oppgaven er den samme.

Hvordan bli en god golfspiller?
Først må du forestille deg det! Imaginatoin først, så viljestyrke. Hvis du ikke klarer å se deg selv som en mester, klarer du det neppe heller. Her ligger det mye mental trening og psyke begravet.

- Hvis du øker tiden din til 25% mental trening av det du trener, er det forskjellen som gjør forskjellen, sier Nicholas Middleton bestemt.

Bildet: Her underviser Nicholas Middleton vår lovende amatørspiller Anders Kristiansen dagen etter selv seminaret. Da var også Jan-Are Larsen innen for en grundig gjennomgang. Også Caroline Martens trente foran LET-kvaet på Innesvingen onsdag (Foto: AR)


Testing av tilhørerne
Andreas Chang har 1 i handicap. Han ble testet med måleinstrumentene. Han har slitt en del med puttingen i år. Hnas resultater var slett ikke verst. Men datateknologien avslørte at han hadde litt "rusk" i selve tilslaget. Han fikk prøve et treningsinstrument som var velegnet for akkurat dette. Da ble det umuddelbart et bedre resultat.

Noe tilsvarende kunne formannen i Oslo GK Einar Skogstad oppleve. Han er singelhandicapper og har spilt solid golf i flere tiår.

Systemet gir deg mulighet til å se hva du skal trene på for å få opp stabiliteten i de ulike delene av ditt stroke. Det leses direkte ut av alle de dataene som blir regisrtert med de måleapparatene som brukes. Se bildet.

Du får feed back umiddelbart og kan lære raskt. Du kan bruke den informasjonen du får fra data systemet der og da. I stedet for å tippe hva du holder på med og stagnere på et langt lavere nivå enn du fortjener.

Se, eller finn ut hva som passer for deg og perfeksjoner dette!

Oppsummert

Nicholas Middleton – Jeg er ingeniør og trodde at utstyret var viktig. Det er feil. Det er imidlertid der pengene er. Utstyret hjelper deg lite. Jeg har oppdaget at det er andre ting som gjør at du blir bedre i putting.
En mulighet til å åpne tankene dine til å gjøre ting annerledes

Training, not practice.
Training er å åpne tankene slik at den neste putten blir din beste. Practice er å gjøre ting om og om igjen.


Med det utstyret de har i Sam PuttLab er det muligheter til å få rask fremgang. Det har de på Innesvingen Webster-Clarke Academy.

Det var nok mange som etter seminaret hadde fått en helt annen inngangsvinkel i sin tankegang rundt dette med putting.

Aha! Er det slik man kan tenke og gjøre!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Leter du etter noe innen golf? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av sider om golf som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser


 








Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com