Golfsiden.com - Norges store uavhengige Nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
Lee Elder måtte kjempe hardt mot rasismen. Han har vært et forbilde for Tiger Woods. Her sammen med Arnold Palmer.


30.11 Lee Elder:
En pioner er død
Han ble 87 år gammel.

Han døde søndag 28. november. Han hadde hadde pustebesvær en tid, men var aktiv og oppegående helt til det siste.

Lee Elder var den første svarte som spilte i The Masters. Han var en pioner.

Lee Elder startet med å spille crosshanded som caddy i Dallas, Texas, venstrehånden nederst på kølla. Han byttet om til normalt grep.

Golf kun for hvite
Det var ikke lett å være svart golfspiller rett etter krigen. Golf på PGA Touren var bare for hvite helt fram til 9. november 1961 etter at den afro-amerikanske golfspilleren Bill Spiller hadde kjempet for likestilling siden 1949. Pete Brown ble den første svarte spilleren som vant en PGA Tour-turnering i 1964. Lee Elder fikk kortet på touren i 1967, og han fikk spille The Masters i 1975. Han vant fire ganger på PGA Touren og spilte på Ryder Cup-laget i 1979.

Lee Elder kvalifiserte seg til Masters med en 18-fots birdie-putt i det fjerde omspillshullet for å slå Peter Oosterhuis i 1974 Monsanto Open på Pensacola Country Club i Florida. Det var den samme banen Lee Elder noen år tidligere hadde blitt nektet adgang til klubbhuset og måtte skifte sko på parkeringsplassen. Etter seieren ble Lee Elder eskortert bort til klubbhuset, og det med god grunn.

"Jeg visste ikke hvorfor før vi satte oss i bilen og de sa at de hadde mottatt oppringninger om at hvis jeg vant, ville de drepe meg," sa Elder. Det var flere slike telefonoppringinger.

I løpet av 1975 Masters-uken måtte han bytte bolig for sikkerhets skyld. Han holdt seg våken til langt utpå natten og spilte kort med venner og var på vakt. Han forsøkte å forstå hvor tøft det var å bryte fargebarrieren i The Masters.

Lee Elder:
- Vennen min sa til meg: -Vet du virkelig hvor mye du har gjort? Jeg sa: Jeg føler at jeg gjør det. Jeg føler at jeg har gitt et bidrag til samfunnet. De sa: Nei, min mann, du bryter barrieren som har eksistert i lang tid.'

På en tåkete morgen, for 46 år siden, hadde Elder på seg grønne bukser, en grønn skjorte og en grønn genser. Han ble spurt om han ville ha en regndress.

-Og rote til dette vakre grønne?" sa Elder.

I april i år var Lee Elder tilbake på Augusta National da han ble den 10. æresstarteren i Masters historie.

- I dag vil Lee Elder inspirere oss og lage historie igjen, sa Augusta National-formannen Fred Ridley.
- Lee, you have the honors!

Lee Elder hadde med seg køllene, men brukte bare drivceren til å støtte seg på da Jack Nicklaus og Gary Player spilte åpningsslagene i The Masters.

PGA Tour-kommissær Jay Monahan sa at Elders prestasjoner var "bemerkelsesverdige", tatt i betraktning alt han måtte tåle: diskriminering på turneringssteder, fans som plukket opp ballene hans i fairwayen og kastet dem i skogen før han kom fram til ballen. Han fikk over 100 drapstrusler under sin første turnering på Augusta. Rasehatet lå tungt over de grønne plener den gangen. Dessverre.

Lee Elder spilte Masters fem ganger og ble nummer 17 i 1979. Etter PGA Tour-karrieren vant han ni ganger på PGA Tour Champions.

Lee Elder. En pionér. Han vil bli husket.
Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon