Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 

16.09 Spennende norsk putter:
Et nytt PING-eventyr fra Bergen?
Karsten Solheim hadde sine røtter i Bergen. Han klarte å skape et verdensnavn innen golfutstyr med sine revolusjonerende tanker og ideer. Det startet med en putter som har satt standarden for dagens putter-teknologi. Nå har bergenseren Jon Klyve kommet opp med en ny putter med meget interessante egenskaper. Etter flere års arbeid er den nå klar for salg.

Golfsiden har testet en prototype. Vi likte det vi så og ikke minst følte. Her følger en del om denne - kanskje revolusjonerende - nyskapningen. Det mest banebrytende er at Jon Klyve har funnet en teknisk løsning som skaper rask rull i ballen samtidig som du får en god tilbakemelding fra treffet.  

Ballen settes raskt i gang med den nye Clyve putteren

Ballbanen

Et visdomsord i golf er at ”ballbanen lyver aldri”. Det er unødvendig å bortforklare en 50 meters slice. Den kom som et resultat av din sving og din kølle. Ferdig med det.

Men hvor mange ganger har du ikke forsøkt å fortelle at det ikke var din feil at putten ikke gikk i? Uten helt å kunne forklare hvorfor. En meget sannsynlig forklaring er at du har hatt dårlig rull i ballen.

Det er nemlig ikke nok bare å sikte og svinge. Måten køllen treffer ballen på har stor innvirkning på ballens bevegelse. Spillere som er gode til å putte, vet at det er viktig å få ballen til å rulle så raskt som mulig. Ja, enkelte sågar topper ballen for å oppnå rask rull. Kølleprodusentene gir også sine bidrag med ulike inserts i trefflaten. Her har vi sett både myke og glatte varianter.

Siste ut her er faktisk en ny norsk putter – Clyve. Noen har nok hørt om denne i flere år – spesielt vestlendingene ettersom mannen bak heter Jon Klyve, opprinnelig fra Hardanger nå bosatt i Bergen.

Og hans løsning er ny – faktisk helt annerledes enn alt du har sett til nå! Trefflaten er et stramt metallbånd som gir en energioverføring slik at ballen settes hurtig i rull. Sammenlignende tester og filming med high-speed kamera viser slike resultater, og disse kan du lese mer om på hjemmesiden www.clyvegolf.com.

Betydning av rull
I fysikken er betydningen av rull eller rotasjon kjent under den såkalte gyroeffekten. Hvis du kikker i et geværløp så ser du riller som går som en spiral. Det er for å sette rotasjon i kulen når den går gjennom løpet, som igjen gjør at kulen følger den banen den er satt ut i – altså at den går rett frem og treffer målet. Et annet eksperiment kan du prøve selv: Ta en sykkel - hold i styret og løft forhjulet opp av bakken. Sving på rattet – det går lett. La så noen sette fart på hjulet. Sving på rattet igjen og kjenn at det er tyngre nå! Du har kjent gyroeffekten.

Derfor er også en golfball i rull langt mer retningsstabil enn en ball som sklir. De aller fleste putter blir faktisk slått med backspin! Det er faktisk snakk om ”antirull”.

En stor del av puttens totale distanse går med til først å oppheve backspin og  deretter sette positiv rull i ballen. I denne fasen er ballen ekstremt utsatt for påvirkning fra underlaget, det være seg helning, gress (nap) eller ujevnheter (for eksempel spike merker). Alle erfarne spillere kjenner faren og usikkerheten med korte putter (1-2 meter) som slås forsiktig og som er utsatt for ujevnhetene rundt hullet. Det er derfor ikke tilfeldig at Tiger Woods setter disse puttene knallhardt i bakkanten av hullet (og han er tøff nok til å ta konsekvensen om han skulle misse).

Med en Clyve-putter skal du oppleve at disse puttene går langt rettere enn du har vært vant med – uten å måtte slå dem så hardt som Tiger gjør. Dermed skal du kunne senke flere av disse avgjørende puttene.

Forsøk og erfaring har vist at den gode rullen fra Clyve-putteren også gir mer stabil og forutsigbar lengde. På lange putter kan du få ballen til å ligge klistret til greenen uten at den hopper og spretter de første meterne. Og du blir faktisk overrasket over hvor lenge ballen går rett frem uten å brekke eller hoppe til siden. Resultatet blir at du setter flere langputter nær nok hullet til at du senker den neste.

Feedback
Klyve påstår også at putteren gir bedre feedback, eller tilbakemelding, når du treffer ballen. Den umiddelbare feedbacken får du gjennom fingrene og fra klikket ved balltreffet. Du lærer deg fort å kjenne eller gjenkjenne hvordan du traff ballen. Når du så ser hvor ballen går, klarer hjernen å assosiere sammenhengen. Selv med vanlige puttere får gode spillere umiddelbart i trefføyeblikket en følelse av om de har gitt ballen nok eller for lite. Med Clyve-putteren kan alle oppleve dette. Det gir en langt bedre læringsprosess. Det blir faktisk gøy å stå å trene putting. Og din evne til å bestemme hvor hardt du skal slå en langputt, blir raskt trent opp.

USGA og R&A
Det har tatt Klyve fire år og flere millioner kroner å komme frem til dagens produkt. Først skal ideer omsettes i løsninger som gir den ønskede effekt (ball hurtig i rull). Så må det utformes løsninger slik at det blir en golfkølle som blir akseptert å være i overensstemmelse med golfreglene av både USGA og R&A. Og til sist skal putteren få en utforming som gjør at den kan produseres med kvalitet og innenfor en akseptabel økonomi.

Selv om dette ikke er ”rocket science” så er dette avgjort den mest avanserte tekniske putteren vi har sett så langt. (Når det er sagt så har Klyve faktisk hatt meget god assistanse i utviklingsarbeidet fra Prototech , som er datterselskap av CMR (Christian Michelsen Research) som blant annet utvikler og produsere utstyr til romfart og flyindustrien.

Ser vi på utviklingen av drivere de siste årene, er den blitt markant mer teknisk og vitenskapelig. En del av oss husker ”tremøblene” vi spilte med på 70-tallet. I dag settes hele spillet på prøve med ekstremt utstyr og det må innføres grenseverdier for springeffekt og lignende. Clyve putteren har også en slik springeffekt og har utfordret USGA og R&A til å måtte sette tilsvarende grenseverdier for puttere. Såpass nytt har det vært at Klyve har gitt input til målemetoder for kassettene.

Kassetten
På Clyve-putteren er selve metallbåndet (det du treffer ballen med) strammet rundt det Klyve kaller en kassett som låses nøyaktig inn i køllehodet. Denne kassetten er standardisert i størrelse, men kan ha varierende egenskaper. Du skal altså kunne skifte kassett for å benytte bånd som passer hurtighet på greenene og samtidig matcher din putte-teknikk. (I henhold til golfreglene kan du kan selvsagt ikke skifte kassett i løpet av en runde). Overgangen mellom baner med raske og trege greener blir enklere. Putteren som leveres i dag har et standard bånd, men flere varianter kommer etter hvert. Kassetten skal kunne byttes mellom ulike typer av Clyve modeller.

clyvegolf.com
Med sin nye putter introduserer ”Mr Clyve” en rekke nye løsninger. Den er avgjort mer nyskapende og tar et langt steg frem i forhold til alle de mange marginale variantene vi har sett av puttere. Putteren kan kjøpes på www.clyvegolf.com.

Det bør kanskje legges til at Jon Klyve i mange år var i Norgeseliten i skyting. Han kan mye om sikte og er dessuten en habil golfspiller. Han var med på laget som vant lag-NM for spillere over 55 år nylig. Med sin ingeniørbakgrunn i tillegg skulle han ha de beste forutsetninger for å kunne lykkes med denne nyvinningen.

Om han får like stor suksess som Karsten Solheim har hatt med PING, vil bare fremtiden si noe sikkert om.

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no