Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

Cabell B. Robinson foran et av sine underverker på Solkysten

02.01 Cabell B. Robinson:
Den nye kongen av banedesign på Costa del Sol
Av: Louis Røren
Fire av de aller beste golfbanene som er åpnet på Costa del Sol de siste årene er signert banearkitekt Cabell B. Robinson.
 
La Reserva, Santana, La Cala Europa og den siste tilveksten Finca Cortesín er alle fire baner i det aller øverste sjiktet av kvalitetsbaner i Andalucia.

Amerikaneren Cabell Robinson (f. 1941) var i 20 år høyre hånden til den avdøde kongen og designer guruen Robert Trent Jones Sr. og var stedlig ansvarlig ved anleggingen av Valderrama, Los Naranjos , Mijas banene Los Lagos og Los Olivos på 1970-tallet, samt Marbella Golf på 1980-tallet. Dette medførte at Cabell Robinson etter hvert slo seg ned permanent på solkysten og startet i 1987 opp sin selvstendige virksomhet med base i Marbella.

Ganske umiddelbart deretter fikk han seg tildelt oppgaven med å designe de to første banene i området La Cala i nærheten av Fuengirola. Banene som i dag benevnes La Cala America (tidligere Norte) og La Cala Asia (tidligere Sur) ble hans første, selvstendig utviklete baner på golfkysten. Man kan like eller ikke like disse to banene, men med henblikk på topografien han fikk å arbeide med er det vanskelig å se hva som kunne vært gjort bedre.

Omtrent samtidig fikk han oppdraget med å redesigne Evian golfbanen i Frankrike som siden er blitt en anerkjent og populær bane på den europeiske dame-tour'en.
 
Noe senere fikk han også oppgaven med å redesigne Mijas banen Los Olivos som han hadde vært med å anlegge noen år tidligere.

Det er ikke vanskelig å se hvilken skole Cabell Robinson har gått. Selv om alle hans baner har sine spesielle personlige spesialiteter har de alle et umiskjennelig Trent Jones/amerikansk preg med opphøyde, store og ondulerte greener, åpne, generøse og rullende fairwayer, mange, store og skulpturerte bunkere både i fairwayer og rundt greenene.

Hans designfilosofi er først og fremst å ikke påta seg oppdrag som han vet ikke kan gjøres bra. Årsaken kan være budsjettbegrensninger eller for vanskelig topografi. Han ønsker også alltid å gjøre minst mulig inngrep i den naturlige topografi for derigjennom å beholde mest mulig av eksisterende flora og fauna. Må et tre flyttes, replantes det gjerne et annet sted på baneområdet hvis mulig.

La Reserva
Hva gjelder de fire banene nevnt innledningsvis, hevder mange at La Reserva vil bli den neste mesterskapsbanen i Spania, og at den allerede i dag på mange måter er bedre enn Valderrama, som er en av nabobanene beliggende i Sotogrande området. Å hevde slikt om et sådant subjektivt tema er selvsagt kontroversielt, men det er hevet over tvil at banen som den fremstår i dag har alle kvaliteter den behøver for å fylle rollen.
 
Banen tar sikte på etter hvert å bli en eksklusiv medlemsklubb (som Valderrama). Så til tross for dagens relativt høye greenfee satser (€150/ €117) anbefales det derfor alle golfspillere som har anledning til å spille banen så snart som mulig før den etter hvert vil bli stengt for ordinære greenfee gjester. Det er vel også nærliggende å tro at også greenfee satsene vil nærme seg de uanstendige Valderrama (€300+) satsene om ikke så altfor lenge.

Santana ligger i et dalføre mellom Mijas- og La Cala banene, og er på den korte tiden siden åpningen i 2004 blitt en av de absolutt mest populære/best besøkte banene på Solkysten. Dette til tross for at den er relativt dyr å spille (€90), hvilket sier det meste om kvaliteten. Banen er veldesignet, variert og fantastisk velholdt til enhver tid. Her er det passe med vannhindre, kystens lengste par 5 hull (8.) som måler 602 m fra backtee/541 fra gul samt har det som anses å være kystens beste/flotteste avslutningshull, et 392/356 meter langt par 4 med trær, bunkre og vann i spill før man skal angripe en opphøyet green bestående av flere platåer.
 
På dette anlegget har lite av ressursene gått med til annet enn banen, idet klubbhuset og dets øvrige fasiliteter er meget beskjedne i forhold til det man ser andre steder på kysten.

La Cala Europa ble åpnet i mars 2005 og ligger mellom Santana og de øvrige to La Cala banene. Banen er relativt kort men har vann i spill på 8 hull der den stadig krysser elven Ojen som går gjennom dalføret. Den er noe flatere enn de øvrige La Cala banene, har større greener enn disse, og er morsom å spille. Greenfee her er også blant de rimeligere på kysten, rundt €70 i sesongen som er på linje med søsterbanene.

Finca Cortesin er Cabell Robinson’s siste tilvekst på Solkysten og ligger i åsene bak den lille kystbyen Casares i Esteponaregionen. Banen ligger i et område som er ganske kupert og den har slik sett en noe annen karakter enn La Reserva og Santana. Banen ble åpnet i november 2006. Det var da denne skribent spilte der for første gang, og banen var noe uferdig på det tidspunktet. Dessuten pågikk det ganske mye byggeaktivitet i nærområdet, blant annet et nytt golf hotell. Men banen hadde allerede da alle kjennetegn på å bli en førsteklasses bane og en real utfordring selv for de mest langt slående med en lengde fra backtee på 6800 meter.

For å understreke kvalitetsstemplet kan nevnes at Jack Nicklaus har lagt sin lokale golfskole/treningssenter hit, og Nicklaus er kjent for å ha helt klare kriterier på hvilke baner hans navn skal assosieres med.

Cabell Robinson har flere prosjekter på gang, også på Costa Del Sol, som vil åpne i løpet av de neste par år. Men med 7 baner ferdigstilte kan man allerede i 2007 spille bare hans baner på en ukes tur til området. Det ville i så fall garantert bli en vellykket golf tur.

Cabell Robinson har bygget sitt renomme gjennom å designe og utvikle førsteklasses baneprosjekter, og ikke på sitt navn som golfspiller. Dette har han gjort ved å være kresen i sitt valg av prosjekter samt ved å stille strenge krav til kvaliteten på det som gjøres. Han sies å være direkte og personlig aktivt engasjert i sine prosjekter til enhver tid under konstruksjonsfasen.

For å komplettere bildet av hans designeregenskaper må nevnes at han også er ansvarlig for Praia D’el Rey i Portugal (ranket som den 15. beste banen i kontinental Europa av Golf Digest), Afrodite Hills på Kypros (som Peugeout Golf Guide også gir høy rating og kommenterer ”at den raskt vil bli en av de beste banene i Middelhavsregionen”), samt den vakre banen Palheiros på Madeira.

En Cabell B Robinson designet bane er blitt en garanti for topp kvalitet i alle golfhenseender. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser


 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com