Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Claus A Hagen - 22. feb 2012 kl. 10:20 *  IP
Test av køller i Norsk Golf - av 21-handicaper

Hei, hva synes Golfsidens erfarne redaktør om at bladet Norsk Golf bruker en spiller med 21 i handicap til å teste sesongens nyheter på køllefronten? Er det ikke et betydelig problem at en så teknisk svak spiller vil ha en ganske ustabil og ikke-repeterende sving, som gjør en seriøs og meningsfull test umulig? Dette særlig når han i "testen" hevder å kunne bedømme variabler som lyd, følelse, lengde, presisjon og tilgivenhet når han slår for eksempel med en Cobra AMP-driver? Jeg synes de såkalte testene i Norsk Golf minner mest om en avskrift av fabrikkenes skrytende PR-materiell.
 bjørn e (22. feb 2012 10:36) *  IP
dette var langt under beltestedet, Claus. Hvis du hadde vært redelig, kunne du spurt Norsk Golf dirkete
CF har fortalt i en tidligere tråd her på Golfsiden om sin sykdom (utmattelsesdyndrom) som gjør at han ikke kan fullføre en runde skikkelig og om testingen av køllene, men at han allikevel er i stand til å slå gode og repeterende slag. Jeg tror også han har en veldig god hjemmeside, at han er veldig skikkelig seriøs og er veldig oppdatert på køller og utstyr.



 Christian Furu (22. feb 2012 10:36) *  IP
Hei Claus

Jeg har litt høyt hcp men spiller bra golf. Som jeg skrev i en annen tråd er jeg syk med ME (utmattelsessyndrom) og sliter med å fullføre en hel golfrunde. Jeg får en knekk på stort sett hver eneste runde.

I fjor spilte jeg noen runder på 80-83 slag på Fana under testing av køller. Dette er greie runder, jeg kan spille god golf. Jeg slår ballen veldig bra, har brukbar teknikk på en bra dag men er selvsagt ikke fantastisk stabil.

Svinghastigheten min med driver ligger på 104-107mph et sted. Jeg slår mitt Cobra S3 6i ca. 185 jevnt.

I testingen min får jeg også hjelp fra spillere med alt fra 2 til 34 i hcp i alle aldre. Hvis det er noe som er utenfor mine evner vil jeg bruke andres kunnskap og ferdigheter i vurderingen.

Jeg ser problemet i at man henger seg opp i hcp. Mange tenker sikkert at det er umulig at jeg kan ha noen som helst kunnskap om COR, flex, torque, bend osv osv osv. Men det har jeg altså. Jeg leser om alt fra profiler på skaft til utvikling av teknologi om kanaler som Speed Pocket og Velocity Slot.

Noe av det som er trykket på utstyrssidene er infomateriell fra pressemeldinger. I NG #1 i år gjelder det RBZ, Adams F12, i20 og Nike-produktene.

Jeg var nylig fire dager i Portugal med utstyret som kommer i #2. Der fikk jeg testet og spilt under svært jevne og gode forhold. Vil du si at en runde på rundt +10 på en bane som Quinta do Vale er godkjent for en som tester køller? At det er godkjent når jeg står og slår det samme Nike VRS Forged 8i 12 ganger og treffer samme treet på rangen hver eneste gang? Det gjør jeg nemlig, og jeg syns det er ok.

Spilte meg ned til 19-ett-eller-annet der nede og skal spille meg videre nedover utover året hvis helsen tillater det.

Når det gjelder testene i første nummer;
AMP driver; En liten tur ut på banen men ikke mye testing der grunnet været. Anslår ca. 100 rangeballer + 100-120 på HD simulator der 15 var med ball for registrering av spinn.

Razr X Tour jern; Var i bagen min i fire måneder i 2011. Svært grundig testet.

Nike Drone; En times tid på utendørs green her i Norge med litt dårlig gress. 1-2 timer inne på kunstgress. I ettertid har jeg hatt den med til Portugal og fått bekreftet det jeg skrev i testen.

Cobra ZL Encore og S3 Max drivere; Ikke like mange baller slått med disse som med AMP men testet på samme måte ellers.

- Jeg er ikke teknisk svak
- Jeg har kunnskap om teknologi i køller og skaft
- Jeg kan gjenta et slag
- Jeg er ok på skriftlig framstilling

Jeg forventet at slike tilbakemeldinger ville komme men jeg håper og tror at flertallet klarer å ha et åpent sinn og se at jeg faktisk er i stand til å gjøre en god jobb.

At du mener testene er avskrift av fabrikkenes pr-materiell er en ekstremt drøy påstand som jeg gjerne ser at du backer opp med fakta.

Takker ellers for tilbakemeldingen :) Kom gjerne med konkrete tilbakemeldinger til testene.



 Christian Furu (22. feb 2012 10:42) *  IP
Angående det at jeg er syk. Når jeg blir sliten - som jeg jo nesten alltid blir - mister jeg fullstendig koordinasjon og balanse. Jeg kan ha problemer med å fokusere på ballen. Da blir det ekstremt vanskelig å spille god golf. Jeg har ingen måte å forutsi når dette skjer.

Rundene mine i fjor på Fana gikk fra tap i match med 8&7!!! i Golfliga til unevnelige på langt over hundre til en drømmerunde som jeg ikke forteller så mange om siden de blir skeptiske når de ser hcp mitt. Jeg gikk på 79 slag i fjor høst med 17 køller i bagen under testing. Jeg slo og spilte førsteballen men spilte også 3-4 etter det fra flere steder med "ekstrakøllene". Derfor registrerte jeg ikke runden min. Jeg gjør det mer enn gjerne nå hvis det får folk til å føle seg bedre selv om jeg ikke spilte etter reglene.

Ble litt mye forsvarstale her :) Håper det går greit.




 Christian Furu (22. feb 2012 10:49) *  IP
Og det fortsetter :) Ser flere ting jeg gjerne vil kommentere.

Du nevner at jeg vurderer lengde Claus. Ja, jeg vurderer lengde ut i fra slag på simulator og ute måler jeg med GPS og laser. Under testingen i Portugal gikk jeg ut på rangen etter stengetid og sjekket lengder siden jeg ikke stoler på flagg og skilt.

Lyd, følelse - Jeg har svingt med sikkert 40 forskjellige drivere de siste to årene. Jeg har vel rundt 80 forskjellige køller innom bagen i løpet av en sesong, i år blir det sikkert 150! Da får man en følelse for hva som er bra og dårlig. Hvordan ting skal være. Men, dette er er selvsagt subjektive vurderinger. Her må man følge sin egen følelse og smak.

Jeg henger meg fremdeles opp i det at du mener det er avskrift av pr-materiell. Den var drøy altså. Litt sårende faktisk. Visste du at Cobras uttalelse om AMP driveren er at den er mer mid spinn enn det jeg fikk under testen? Jeg fikk andre resultater med AMP og ZL enn det Cobra selv mente jeg ville få. Avskrift? Nei, absolutt ikke :)



 Frank (22. feb 2012 11:02) *  IP
Det er helt greit at en med hcp 20 tester køller, de fleste som leser bladet har vel omtrent det samme hcp. Det jeg ville hatt er et fast panel med en på scratch, en på 5 en på 12 og en på 20. Man bør ha det samme panelet i lang tid.


 Enur (22. feb 2012 11:06) *  IP
Dessuten er det vel slik at de som f.eks. tester ut eller prepper utstyr i andre idretter, la oss ta ski f.eks, ikke nødvendigvis selv må ha vært av de aller raskeste i sporet eller ned bakken. Men de kan ha god greie på utstyr for det!



 gjesp (22. feb 2012 11:08) *  IP
hva har golfsidens eier med hvem NG bruker til å teste køller?

Kunnskap om utstyr har i mange tilfeller svært lite med hcp å gjøre.



 Christian Furu (22. feb 2012 11:15) *  IP
@ Frank - Et slikt panel er et godt forslag og noe vi har snakket. Det har vært enormt mye arbeid med kommunikasjon med de forskjellige produsentene/leverandørene så slike forslag tar jeg med videre nå når det roer seg litt. Ser for meg at et slikt panel kan benyttes på noen tester men ikke alle. Det er tidkrevende og kan være vanskelig å få alle med på alt.

Jeg tester ikke bladkøller og andre ting jeg ikke behersker. Kanskje det hadde vært et like stort problem dersom en med 3 i hcp skulle teste svære SGI jern? Jeg er brukbart fornøyd med #1. Er sikker på at vi hele tiden lærer og utvikler produktet. Det kommer til å bli veldig bra og blir en flott kilde til informasjon for norske golfere. Testene vil også bli publisert på nettsiden.



 AR (22. feb 2012 11:28) *  IP
Claus, Christian Furu kom meg i forkjøpet. Da trenger jeg vel ikke si noe mer. Han har forklart sin bakgrunn og merker oss hans forklaring - sitat; "Jeg har litt høyt hcp men spiller bra golf."

Generelt vil jeg si at kølletesting uten avansert utstyr, stort sett bare blir synsing. Med mine 3,8 i handicap og ivrig golfspiller i flere tiår føler jeg at jeg ikke kan gjøre en grundig nok jobb til at jeg utfører det som kan kalles seriøs kølletesting. Jeg kan synse litt om køller, så kan eventuelt leserne selv vurdere. Derfor bruker Golfsiden ikke så mye ressurser på kølletesting, men forteller om nye køller stort sett basert på produktinformasjon fra produsentene eller referanser til tester utført internasjonalt.

Jeg mistet mye av respekten for kølletesting en gang redaktøren av Norsk Golf, daglig leder i proff-forbundet, en av våre beste proer og jeg skulle teste køller for Norsk Golf på Ballerud med dårlige range baller og slag fra matte.

Da skulle vi fortelle - med terningkast (!) hva vi syntes om de ulike køllene basert på ulike kriterier. Et kriterium som var satt opp, var hvordan kølla føltes i forhold prisen!

Vel, "value for money" er sikkert å ta hensyn til, selv om det i utgangspunktet er meget vanskelig å si noe fornuftig om basert på matteutslag og steinharde range-baller.

Enda verre var det at vedkommende som skulle hente inn prisene ikke hadde gjort det. Da blir det jo umulig. "Bare sett noe", sa vedkommende da. Testen ble selvsagt et makkverk som jeg er meget flau over den dag i dag.

Det ser ut til at Christian Furu er mer seriøs i sin kølletesting, heldigvis.



 Pro V1 (22. feb 2012 11:30) *  IP
Flott oppsummert Furu.

Personlig synes jeg denne testingen med dine svært så begrunnede faktaopplysninger er et stor skritt fremover iforhold til tidligere testing. Keep up the good work!

Som du også skriver savner jeg også flere tester av eks. bladkøller. Håper dere får med dere etpar dyktige personer her, gjerne Henrik eller Tage for den saks skyld:-)

Kunne vært veldig interessant å se en test med Mizuno, Titleist, Callaway, NIKE, Cobra, Cleveland, Taylor Made, Adams, PING etc. blades opp mot hverandre (ikke alle fabrikater har blades)



 Frank (22. feb 2012 11:42) *  IP
Syns det er helt ok at en lavhandicapper tester game improvement køller Furu, de kan ofte peke på hvorfor en lav hcp kanskje ikke skal h slike køller. Det samme med motsatt fortegn gjelder en test av blades av en 20 hcp.

Golfusrty er mer enn bare rene tekniske observasjoner. Føleleser og synsing er endel av det, så derfor er det artig at noen faktisk prøver utstyret, og ikke bare en robot arm.

Furu har sikkert sett det selv, men endel av testene i Golf Digest har ihvertfall tidligere vært veldig moro å lese for en golfnerd som vi sikkert er alle sammen her på forumet.



 Christian Furu (22. feb 2012 11:42) *  IP
@ Pro V1 - En slik test med blades bør gjøres av en slik gruppe spillere som du viser til ja. Det noteres og jeg skal nevne det for NG når jeg snakker med dem senere i dag. Et problem jeg kan se for meg her er at ikke alle produsenter liker å bli testet direkte opp mot hverandre. Vi har også et lite problem i at jeg har begrenset tid med køllene før jeg må returnere dem. Men - jeg ser på muligheten for dette. Vi skal tross alt dekke så mange spillergrupper som mulig.

Angående spillergrupper så må jeg nevne at vi kommer med test av damekøller også. Da tar jeg bare på meg parykk selv om jeg har ganske langt hår allerede :) Neida, jeg skal få tak i noen damer på riktig nivå som kan gi tilbakemeldinger.

@ AR - Ja, det blir utvilsomt en god del synsing, men konkrete tall fra simulator og målinger under like forhold på bane gir noe å forholde seg til. Det eneste som kanskje kan gi en definitiv konklusjon må være robottest, noe som er vrient å få til.

"Value for money" er ikke alltid så bra å bruke. Mygolfspy bruker noe de kaller "Likelihood of purchase", noe jeg syns gir et greit bilde på hva de personlig mener om produktet.



 Christian Furu (22. feb 2012 11:46) *  IP
@ Frank - Sant det, en med hcp utenfor målgruppen til en kølle kan sikkert gi verdifull info. Hvis jeg plukker opp Nike VR Blades og svinger litt med dem så kan jeg garantert si noe om hvorfor det var en dårlig ide :)

Spilte med en ganske god spiller på Bjørnefjorden for et par år siden. Han hadde noen kule køller i bagen, blant annet et Titleist "driving iron". Han ante ikke hva han hadde i bagen - han bare spilte med det.

Under testingen i Portugal har jeg forøvrig fått tilbakemeldinger fra en svært god spiller, han har representert landet sitt i amatørmesterskap.



 Laser (22. feb 2012 12:20) *  IP
CF fortsett arbeidet jeg er imponert over kunnskapen og innsikten som gir meg noe å tenke på i forhold til eget nivå.

Godt råd din egen helse vedkommer saken lite og bør tones ned. Jeg har full tillit til deg du står for å gjør i NG.

Vi venter spent på mange analyser fremover av nytt utstyr.

de færreste har et HCP som tilsier noe annet enn det du presenterer i NG. Dette er for de mange hobby golfere og de få proffe kan gå til leverandørene i Europa i deres egne labratorier for testing av utstyr.




 simen fulland (22. feb 2012 12:38) *  IP
Christian Furu,

Jeg jobber som customfitter og etter mitt skjønn er slik testing som gjøres her ikke relevant for andre enn de som testet køller i testen. Det at du slår en kølle bra har ingen relevans for at jeg vil slå den bra.

Det beste du kan gjøre er å lage en sammenligningstest.
Ta med f.eks 10 pers i hver hcp kategori (lav, medium og høy)og la disse teste køllene direkte mot hverandre i ett rulleringssystem.
Gjerne flere spillere også, flere spillere = bedre data.

Dette bør gjøres på trackman ute eller høyhastighets kameraer inne. Radar baserte systemer til test innendørs er ikke godt nok da spinn ikke måles men estimeres.(Dog bedre enn ingen målinger)

Se på gjennomsnittsverdier på hver enkelt spiller for hver kølle og se hvilken kølle som gir best verdier for flertallet i gruppen.

Det vil være vinnerkøllen i testen. Denne køllen vil antagelig passe flere enn den som kommer sist.

Dette er fortsatt ikke godt nok, men det nærmeste en kan komme uten å teste selv. Slik testing vil desverre produsentene antagelig ikke gå med på. Litt kjedlig å markedsføre køllen som kommer sist statistisk sett.

Det beste er naturligvis at man tester selv og sammenligner køllene direkte mot hverandre i en grundig sammenligningstest/fitting seanse på systemer som gir korrekte målinger av spinn.



 Christian Furu (22. feb 2012 12:48) *  IP
Jeg vet at du er veldig flink simen fulland og har ingen innvendinger mot det du sier om at Trackman og lignende system er svært gode til testing.

Du har rett i at en sammenligningstest nok vil være vanskelig å få til.

Jeg mener at slik testing som jeg gjør gir et bilde av hva en kølle kan prestere. Det gir ingen fasit for hver enkelt spiller og svingtype men gir innblikk i egenskapene og hva man kan forvente seg. At jeg slår en kølle bra vil kanskje si noe om at du også kan slå den bra, jeg sier ikke at jeg kan garantere at du vil gjøre det.

Noen finner forhåpentligvis verdien i dette og jeg er sikker på at det er viktig informasjon å få ut til så mange golfere som mulig. Det er opplysning, jeg tror vi skaper kunnskap på denne måten. Vi gjør norske golfere oppmerksom på hva man kan og bør se etter i en golfkølle så kan de gjøre seg opp sin egen mening også ved å teste den.



 Martin (22. feb 2012 12:58) *  IP
Er ikke noe av poenget med en anmeldelse at det skal være subjektivt? Gjelder jo det samme i filmanmeldelser og musikk - det som funker for noen funker ikke for andre. Dessuten har Furu backet opp alt han har skrevet, ikke bare påstander han spyr ut


 Gunnar Bull (22. feb 2012 13:12) *  IP
Med all mulig respekt for de impliserte, så er mitt synspunkt at alle disse forbrukertestene egner seg mer som underholdning enn som seriøs informasjon.

Ethvert media med "respekt for seg selv" presenterer tester av kaffetraktere, TV'er, pc'er, varmeovner, og selvfølgelig også golfkøller.

Jeg skjønner jo at dette for mange er spennende å lese, men det er litt skremmende hvis for mange legger for stor vekt på testresultatene når de skal handle.

Jeg sier ikke at testingen er fullstendig irrelevant, men vi er nå en gang så forskjellige skapt, har så forskjellig smak og også forskjellige preferanser at det eneste riktige blir å prøve ut ting selv.

Jeg er ikke motstander alle disse testene, men jeg oppfordrer folk til å ikke ta resultatene alt for alvorlig.



 neb (22. feb 2012 13:42) *  IP
At Norsk Golf er en lettvekter i forhold til samtlige andre golfblader på markedet, er dessverre ingen nyhet. Det er likevel oppsiktsvekkende at utvalget, som bør være en smule representativt, består av en mann. Når Norsk Golf skriver "Vi har hatt den inne til testing", og i tillegg gir karakterer, bør man kunne forvente litt mer enn at en enkeltperson har prøvd den i et par timer.


 Christian Furu (22. feb 2012 14:09) *  IP
@ neb - Jeg har nevnt det tidligere - det er ikke kun jeg som tester dette. Jeg får tilbakemeldinger fra andre golfere. Alle ferdighetsnivå og aldre. I Portugal fikk jeg veldig gode innspill fra en med + i hcp. Jeg er absolutt ydmyk overfor oppgaven og vil alltid bruke andre personer når jeg mener det er riktig og det skjer i de fleste tilfeller. Alle køllene jeg har skrevet om til #1 og som kommer i #2 er testet også av andre enn meg.

@ GB - Det er flott hvis dette er underholdende! Det er jo selvsagt meningen at vi skal være i den bransjen også :)



 Martin (22. feb 2012 14:25) *  IP
Gunnar Bull er spot on. Et magasin er underholdning, og man kan ikke ta slike tester som hundre prosent vitenskap som man legger til grunn for egne køllekkøp. Og å forvente at NG skal ha tilgjengelige lignende ressurser som internasjonale blader blir en ren utopi.


 007 (22. feb 2012 16:41) *  IP
"
AR (22. feb 2012 11:28) * IP
Claus, Christian Furu kom meg i forkjøpet. Da trenger jeg vel ikke si noe mer. Han har forklart sin bakgrunn og merker oss hans forklaring - sitat; "Jeg har litt høyt hcp men spiller bra golf."
"

Denne vil more meg leeenge!!

GB er alltid spot on!



 Christian Furu (22. feb 2012 16:48) *  IP
Bra du finner underholdning her 007 :) Jeg har lagt merke til sarkasmen i kommentarene angående at jeg kan spille god golf selv med høyt hcp :) Bryr jeg meg? Nei, det går helt fint.

Hvis vi nå prøver å bytte ut skepsis med litt positivitet så føles livet litt lettere, friskere og bedre :)



 Wilson (22. feb 2012 17:02) *  IP
Jeg synes CF fremstår som en seriøs person. Faktisk så er hans kølletester mer troverdig enn mye annet i det nye bladet. Og de er ikke dårligere enn andre tester vi har sett.

Jeg er skeptisk når NG sponser tur til Spania på Kaia Means for at hun skal spille match mot Harry Flatland.
Totalt uinteressant artikkel.

Og jeg er veldig skeptisk til Birdie og Bogey som reiser på fylletur til Tyrkia og heller i seg sjampis, spiller i beruset tilstand, slår driver forbi tyskere foran på banen og deretter kjefter dem opp.

For så, i forhåpentligvis edru tilstand presterer å skrive en artikkel i NG hvor de skryter av sin idiotoppførsel på banen.

Og dette er jeg med på å sponse gjennom en påtvunget avgift.

NGF og alt som har med det å gjøre stinker mer og mer.

De bør bruke reisepenger på ETJ og proffer som behøver støtte.

Fylleturer for egne journalister vil jeg ikke være med på å støtte




 007 (22. feb 2012 17:19) *  IP
Hyggelig CF, saann sarkasme har eg ogsaa faat foelt.

Jeg fryktet et oeyblikk disse oppgavene, innen norsk golf, ble fordelt etter distriktsfordelingsprinsippet.



 Christian Furu (22. feb 2012 17:24) *  IP
@ 007 - Vi har en fyr i Lofoten som tester pegger så vi har fordelt litt ut til distriktene. Og vi må heller ikke glemme markeringsknapptesteren i Flekkefjord.


 007 (22. feb 2012 18:03) *  IP
Naar vil Golfforeningen produsere noe??


 007 (22. feb 2012 19:51) *  IP
CF; gidder du aa spoerre om det samme paa dine web-site?

DA er du er hyggelig kar.



 knut (22. feb 2012 19:54) *  IP
Tester må vel alltid leses med en viss skepsis, selv om CF er en seriøs kar


 Christian Furu (22. feb 2012 19:56) *  IP
@ 007 - Golfforeningen? Tester?




 Gulber (22. feb 2012 22:44) *  IP
Hei Christian Furu jeg syntes du gjør en kjempejobb, det er ingen mennesker som er like å det som passer meg passer sikkert ikke deg. jeg syntes norske mennersker er kjempeflinke til å hakke å klage på alt å ingen ting. hva med litt ros det er vi dårlige til å gi. tenk hvor mange nybegynnere og sånne som meg som har spilt noen år å har lyst på noe nytt, vi får en fin rette snorpå hva vi kan prøve selv. for det regner jeg med at norske golfere gjør, tester litt før kjøp. men hører mange som sikkert er dyktige spillere kjøper uprøvd over nettet. gøy å ha utstyr som gutta på pga spiller med, selv om det ikke passer en selv. så jeg syntes du gjør en bra jobb stå på Christian...


 007 (23. feb 2012 00:22) *  IP
CF; Kanskje jeg tar feil, men jeg oppfatter mye av din virksomhet og den virtuelle virksomheten til Golfforeningen som er form for parallell/protest virksomhet ift. jobben som gjoeres paa oestlandet.
Vest mot oest, liksom..

Jeg haaper jeg tar feil!

Naar kommer det noe fra Golfforeningen??

Enig med Gulber; staa paa CF!



 Christian Furu (23. feb 2012 01:14) *  IP
Nei, ikke fra min side 007. Jeg kan se hvordan det kan virke slik men det er ikke noe der.

Hva skjer med Golfforeningen?

Og takk :)



 Smilende Sam (24. feb 2012 10:06) *  IP
Mye kan sies om utstyrstesting og det er ikke så rart at det vekker noen skepsis når testen har relativt høyt hcp.

Men; at Furu kan enormt mye om køller, skriver godt og garantert forsøker å gjøre denne jobben på en strålende måte - det er jeg ikke et sekund i tvil om. Testene i siste nummer av NG holder et helt annet seriøsitetsnivå enn det vi har sett av norsk testing før i NG. Det formidles mye kunnskap og informasjon og er lesbart. Å påstå at Furu, som har formidlet kunnskap om alle slags merker i mange sammenhenger skal være kjøpt og betalt og bare skriver av produsenttekstene er klart feigt sagt og sier mer om den som kommer med påstandene. Jeg synes også furu har forklart seg godt i denne tråden, saklig og fint. 007 sine påstander fortjener ikke helt saklige svar, men jeg tror ikke han ønsket det heller ;-)



 Franz (25. feb 2012 11:25) *  IP
I mine øyne presenterer fulland og furu her to filosofier, for ikke å si religioner, innen testing av golfutstyr; en vitenskapelig tilnærming kontra en personlig, subjektiv tilnærming. Dette gjelder både når man tester for sin egen del og når furu tester for NG. Etter mitt skjønn kan begge deler bli både feil og riktig. Jeg har sett forumdebattanter som har vært hos Custom Golf og er misfornøyd og jeg har sett folk som har kjøpt utstyr på bakgrunn av tester og ikke kjenner igjen køllens egenskaper slik de var beskrevet.

Det eneste som virkelig duger er å teste jevnt og trutt, over lang tid. Både når man svinger bra og når man svinger dårlig. Når man slår hardt og når man slår sin "safe-swing". Har man ikke mulighet til dette er det ikke noen vesentlig forskjell på verdien av statistiske tallbaserte tester og en grundig subjektiv test. Statistikk tar ikke hensyn til det øyet ser ved adressering, og en subjektiv test tar ikke hensyn til hvilken kølle som har best data.

Det vil, til syvende og sist, være slik at man leter etter den køllen man SPILLER best med. Ikke den man slår best i en gitt test. I den søken hjelper hverken fulland eller furu deg helt i målet, men begge hjelper deg litt på veg.



 Kølle Nils (25. feb 2012 12:19) *  IP
Franz, hva så med å bruke den køllen du SPILLER best med som mal for alle de andre køllene? Det er jo en tredje filosofi ..


 Franz (25. feb 2012 12:30) *  IP
Gjerne det, men det er vanskelig for Furu å få til i en test.


 Baggen (01. jun 2013 08:34) *  IP
Det som kunne vært litt interresant å vite ved disse testene, spesielt når man ser over flere å,r er hvor mange slag man sparer pr. runde?


 nittini (01. jun 2013 09:47) *  IP
Testene som står i NG er etter min mening det eneste som har noen form for verdi i bladet, så fortsett med testingen, det er bra underholdning.

For å være litt på den "stygge" siden så ville jeg bare kommentere ditt hcp i forhold til data du presenterer. Godt over 100mph vil jo si at du har bra nok trøkk til bruke 4lags baller og utnytte kvalitetene i de. Med den svinghastigheten burde lengden på drivene dine være noe lenger enn 185m. Runder på 79 og ok runder på 80-83, det er ikke tall som er forenlig for en med rundt 20 i hcp.




 kakkerlakken (03. jun 2013 10:42) *  IP
@nittini. Han skrev vel at han slår jernsekseren 185 meter. med 105mph vil han med normalt balltreff slå rundt 240 meter carry



 nittini (03. jun 2013 11:15) *  IP
kakkerlakken: du har helt rett i det, jeg som ikke leste godt nok.....185m m/6i, jevnt:)

....men han har 20 i hcp da!!!

Enten er det bare skryt eller så er han det vi kaller "sandbagger":)



 kakkerlakken (03. jun 2013 13:06) *  IP
Innlegget er fra starten av fjoråret. Kanskje han er scratch nå :-D


 Fant (03. jun 2013 14:21) *  IP
Er ikke scratch tror jeg.
I følge en kollega i Bergen er han en helt middels god 18 handicapper.



 jaja (03. jun 2013 14:37) *  IP
hadde dere hatt like høy iq som handicap så hadde dere lett sett i golfbox at han har 13,3.


 Fant (03. jun 2013 14:46) *  IP
Som jeg sa....


 gjesp (03. jun 2013 14:49) *  IP
mangler bare at han passerer 50 år, så blir han sikkert akseptert her inne også.


 Fant (03. jun 2013 14:54) *  IP
CF skriver, uansett handicap, de beste utstyrstestene det bladet noensinn har hatt.


 Gunnar Bull (03. jun 2013 15:43) *  IP
Det er jeg enig med deg i, Fant. Selv om det egentlig ikke sier så mye, da de som var tidligere føltes som ren tekstreklame.

Synes Furu's tester virker gjennomførte og troverdige.



 JJ (03. jun 2013 16:45) *  IP
Selv om jeg bare har noen desimaler fra scratch HCP vet jeg ikke om jeg vurderer meg selv som god nok til å på egenhånd utføre utsyrstester over en relativt kort tidsperiode.

Har man 13 i hcp er man så dårlig i golf at det er hinsides all fornuft å skulle skille tilnærmet likt utstyr fra hverandre å rådgi andre deretter, end of story.



 Hmm (03. jun 2013 16:58) *  IP
JJ:
Hvilket handicap må man da ha for å kunne skrive tester? Finnes det noen med lavt nok hcp i Norge til å skrive slike tester?



 JJ (03. jun 2013 17:33) *  IP
Det kan naturligvis ikke settes tall på slikt. Det sentrale poenget her er at en person med 13 i HCP ikke har en repeterbar nok sving til å kunne gi en grundig evaluering av utsyret. Hvorvidt vedkommende treffer ballen bedre med en kølle enn en annen beror i alt for stor grad på tilfeldigheter.

Et annet poeng er at utsyret til de ulike aktørene i dag er så likt at det er individuelle preferanser som er avgjørende. Slik sett kan det forsåvidt spørres om utsyrstester i det hele tatt har noe for seg. Det ville etter min mening vært mer fornuftig med annonsering av ulike nyheter, herunder med antatt målgruppe, veiledende pris etc enn å sette poeng på utsyret.



 rett i koppen (03. jun 2013 22:00) *  IP
Selv mange av de bedre spillerne i verden sliter med balltreffene innimellom. Kanskje kun topp 10 på verdensrankingen skal få lov å teste køller?


 Er vel... (03. jun 2013 22:12) *  IP
Ett stykke mellom det og 13 i hcp...eller?



 golffreak (03. jun 2013 22:14) *  IP
Ustyrstester har jo ulike målgrupper, som umulig kan oppfylles med sammme innhold.

Bedre spillere ønsker informasjon på et helt annet nivå eller nybegynneren, samt at tester for dem er irrelevante da grundig tilpasning er det de trenger for å forbedre resultatene. Man kunne muligens fått noen indikasjoner utfra robottester og andre "vitenskapelige" tester, men "verktøyet" for utstyrsvalg er køllemakeren med trackman etc. Egen erfaring over mange år er jo også et unikt grunnlag for å finne ut av hva som fungerer. Innhold om utstyr i blader blir jo mer som generell informasjon å regne.

Nybegynnere og den jevne middelfareren kjøper jo utstyr litt etter innfallsmetoden, eller i beste fall etter tester/omtale. For mange kan det være greit å lese og lære litt, og at de forhåpentligvis kjøper utstyr som passer LITT bedre.

Skal du gjøre utstyrstesting som har snev av vitenskap, så må du enten bruke roboter (men den svakheten at det sjelden er roboter som skal bruke produktene..) eller en eller flere spillere. Man kan jo ha "høyere handicap" og teste utstyr, men uansett må man slå nok slag for å få et statistisk grunnlag. Det gjøres jo sjelden, verken i NG eller utenlandske blader, fordi de ikke har tid eller ressurser til å slå tusenvis av golfslag. Jeg aner ikke hvordan CF tester, men tviler ikke på at dette er gjort etter beste evne og tusen ganger bedre enn tidligere. Om det er vitenskapelig og at man kan trekke noenlunde sikre konklusjoner? Neppe, og det tror jeg ikke CF vil hevde selv heller. Man må gjøre det beste ut av det med de ressursene man har.

Jeg synes utstyrsdelen i NG er det mest seriøse og gjennomarbeidede innholdet i bladet, og synes han gjør en god jobb jeg. Dessverre så har NG blitt en blekke jeg stort sett bare blar igjennom. Kall meg sær, men jeg er ikke så interessert i mye av det pjattet som står der. Leste en artikkel om noe NGF satsning, men det var jo absolutt ingenting konkret og blir bare irritert over å ha kastet bort 2 min på å skumlese artikkelen. Artikler om damegruppa på klubb X er sikkert artig for de som fikk bildet sitt i bladet, men av null interesse for mange andre.. Nå er det jo ikke alltid sinnsykt mye å skrive om i golf-Norge heller da, men det bærer jo preg av billig skrivebords-"journalistikk".



 Revisor'n (04. jun 2013 05:54) *  IP
JJ:
Dette er bare surr. Hvis du gidder å lese hele debatten så vil du se at dette ikke er vanlig hobbygolfer med 13 i hcp, og at det er helsemessige årsaker til at ikke hcp er lavere.

For øvrig kan en ha svært stabile balltreff selv med 10 i hcp. Med nærspill og putting som stinker er det ikke vanskelig å få bogey på halvparten av hullene.

At du ikke er kompetent til å vurdere utstyr selv med imponerende null komma et eller annet i hcp er jo ditt problem.





 Rbz (04. jun 2013 06:59) *  IP
Kommentar fra Revisor'n støttes.


 kakkerlakken (04. jun 2013 10:29) *  IP
Også enig i at utstyrsdelen er det beste i bladet. Leste reiseartiklene fra Tyskland og Italia for noen dager siden og det var forferdelig dårlig og uinteressant skrevet. Og jeg liker vanligvis gode banereportasjer.


 Rotten (04. jun 2013 10:59) *  IP
CF gjør en glimrende jobb som utstyrstester, og artiklene er artige å lese. Enhver idiot vet jo at slike tester må tas med en klype salt og inneholder subjektive vurderinger. Som noen påpeker over her, de fleste kjøper golfutstyr på relativt tynt grunnlag. (utseende, følelse der og da, antatt flex osv. osv.).
Jeg liker å følge med hva som kommer av nytt utstyr, uansett om jeg ikke kjøper så ofte, og der føler jeg at CF er veldig oppdatert og seriøs. Hvis du er elitespiller så tipper jeg (og håper) at du ikke kjøper utstyr ut fra tester i NG... Eller vil du vedde i mot JJ?



 MGH (04. jun 2013 19:07) *  IP
Med tanke på at snittgolferen i Norge har et veldig høyt handicap, er det bare bra det ikke er en scratchspiller som tester utstyret. Bedre med en som folk flest kan relatere seg til. Merker at CF er en utstyrsnerd med ekstremt peiling på det han skriver om, der skinner gjennom.


 barce (04. jun 2013 20:26) *  IP
CF er dyktig! End of story!


 Wilson (04. jun 2013 21:57) *  IP
Enig med dem som synes CF gjør en bra jobb.

Det han kommer med er fornuftig og troverdig




Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72