Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 
 

(Revidert 26.11.03)
05.11 Den vanskelige klubbøkonomien:
Regnestykket er ikke så vanskelig, men mange lukker øynene

Det snakkes mye om golfbaneøkonomi. Mange klubber sliter tungt. Her er noen enkle regnestykker.

Vi vet at mange golfklubber sliter med økonomien. Noen har for høye byggekostnader med tilhørende for stor gjeld, mens andre sliter med å få budsjettet til å holde. Medlemmene vil ha baner med høy kvalitet og tilgjengelighet, men er ikke villige til å betale prisen.

Noen klubber driver i det små med meget enkle baner med noen få hull og små budsjetter.

Heldigvis er det en del baner som drives med sunn og fornuftig økonomi.

Vil ikke betale
Det største problemet i norsk golf i dag er at folk ikke er villige til å betale det det koster å spille golf. De lukker øynene for fakta.

Vi skal her konsentrere oss om hvordan økonomien ser ut for driften av en god 18 hulls bane med høy kvalitet på vedlikehold og en skikkelig administrasjon.

Erfaring fra større klubber i Norge viser at det koster 15 millioner kroner å drive klubben. Noen vil påstå en mindre sum, men da må man nødvendigvis fire på kvaliteten på ett eller flere områder.

Vår tenkte klubb
Vi runder av tallene for å gjøre dette litt lettere.

I denne tenkte klubben er det 1.000 medlemmer. I løpet av året kan det produseres 30.000 runder i sesongen. Med 150 dagers sesong (1. mai til 30. september) blir det 200 runder pr. dag eller 50 starter med 4 i hver ball. Det blir fulle starter fra 08.00 til 16.30 HVER dag. I september kommer ikke de siste rundt banen pga mørket. Midt på sommeren kan man starte etter kl 16.30 og spille 18 hull. Men vi holder oss til gjennomsnittet.

Det er lett å regne ut at hver runde koster kr 500. (15 millioner kroner dividert på 30.000 runder).

Hvis medlemmene skal betale dette, blir det kr 15.000 på hvert medlem!

Hva får hvert medlem for kr 15.000 i medlemskontingent?

Jo, 30 runder pr. medlem (30.000 produserte runder delt på 1.000 medlemmer). Det blir 1,5 runder i uken. For at alle skal bli likestilt, må startidene fordeles slik at man ikke kan kreve å få spille mer enn knapt annenhver gang i beste spilletid etter kl 14.00. Det betyr at medlemmene kun får spille mindre enn en gang i uken i den mest populære tiden!

Konklusjon: På en god bane med 1.000 medlemmer koster det 15.000 kroner i året i årsavgift, og du får spilt en gang annenhver uke om ettermiddagen pluss en gang om formiddagen. Hvis mange ønsker å kvitte seg med de mindre attraktive rundene i september og heller konsentrere sitt spill om sommeren, blir virkeligheten enda verre.

Ønsker man å ha lavere årsavgift kan man invitere sponsorer til en dyr penge. Da får man lavere kontingent, men også mindre spilletid på sin egen bane fordi sponsorene selvsagt krever greenfeebilletter/spillretter. Man kan også satse på greenfee-spill. Da blir banen enda mindre tilgjengelig for medlemmene som da kanskje ikke får spilt på sin hjemmebane en gang i uken en gang i gjennomsnitt.

Kanskje det er mulig å få til en grei løsning for 10 millioner kroner. Da blir kontingenten kr 10.000, men kvaliteten på banen redusert. Vi vet at banekostnadene i Sverige er lavere, men der får for eksempel klubber over grensen fra Østfold støtte fra det offentlige i form av distriktsstøtte til utkantstrøk med gratis/subsidiert arbeidskraft. Samtidig er lønningene mye lavere og moms-problematikken løst gunstigere. 

Eksempelet Oslo GK
Tar vi for eksempel Oslo GK ser regnestykket slik ut (noe forenklet):

Kontingent fra ca.
1200 medlemmer á kr 4.100    5.000.000
Passive medlemmer               3.100.000
Sponsorer                             3.000.000
Greenfee (4-5.000 runder)       2.000.000
Diverse                                 1.600.000
Sum inntekter (2002)           14.600.000

Her ser vi at passive medlemmer (som egentlig er en venteliste pga overetterspørsel), sponsorer og greenfee gjør at Oslo GKs medlemmer slipper unna med en kontingent på kr 4.100 i stedet for rundt kr 10.000!!!!!

Vi tar da høyde for at man får redusert utgiftene i forbindelse med sponsorpleie håndtering av greenfee-spillere og passive medlemmer og har redusert kostnadene med godt over en million kroner.

Hvis alle de 1200 medlemmene skulle fylle opp banen, ville de fått spilt enda mindre enn det vi har antydet over. Nemlig en gang pr. uke!

La oss si at greenfee ”stjeler” 4-5.000 runder, sponsorene drøyt 1.000 runder. Da har de 1.200 medlemmene bare ha tilgang til rundt 24.000 runder. Det blir 20 runder på hvert medlem – eller en runde pr. uke pr medlem i 20 uker. Banen på Bogstad åpner sjelden greenene til 17. mai, og de er ikke særlig bra å spille på før tidligst i begynnelsen av juni. I september er det temmelig vått og i tillegg mørkt om kveldene. 20 uker er derfor å ta meget godt i.


Forholdene er omtrent de samme i mange av landets klubber. En del klubber har lengre sesong. Andre har kortere - avhengig av klimaet.

I landets golfklubber hvor det er et tusentalls medlemmer priser man seg lykkelig over alle de medlemmene som bare spiller et par ganger i året.

Situasjonen er faktisk slik at det hadde vært umulig å drive en golfklubb med over 1.000 medlemmer hvis medlemmene virkelig ønsket å spille golf – la oss si to ganger i uken. Da hadde det bare vært plass til 500 medlemmer.

Noe å tenke på!?

Sviende byggekostnader
Det bør legges til at Oslo GK ikke har finansieringskostnader som de fleste andre gjennom banebygging. En god bane koster 50 millioner å bygge. Hvis vi regner med 5 millioner kroner i renter og avdrag i året, må det fremskaffes rundt 5.000 kroner mer fra hvert medlem gjennom kontingenten for å få det til å gå rundt. Nå løses dette ved at medlemmene kjøper aksjer og tar byggekostnaden privat ved å løfte ut en aksje til 50.000 kroner.

Flere klubber rundt om i landet sliter i dag med finanskostnader og svikt i greenfee-inntekter. Samtidig ønsker ikke medlemmene å betale mer i kontingent. Da skjærer man ned på banebudsjettet. Greenene klippes ikke hver dag. Banen blir rufsete, og greenfeespillerne uteblir. Den onde sirkel ser dagens lys.

Det koster å ha en bane med god kvalitet og høy service grad, og det er i første rekke medlemmene selv som må betale.

Dette er vanskelig å forstå for nordmenn som er vant til å gå ”gratis” på ski i nypreparerte løyper, slippe å betale anleggskostnadene i kommunale svømmehaller, fotballbaner, kunstishaller/-baner osv.

Utfordringen
Utfordringen i golf her i landet de nærmeste årene blir å få folk til å forstå at golf koster temmelig mye av to årsaker:
1) Det offentlige bygger ikke anleggene slik som i andre idretter.
2) Folk er ikke villige til å betale prisen for vedlikehold av en bane med god kvalitet.

Et skritt på veien i denne saken er å sette i verk tiltak mot snylterne i denne strukturen; de som bevisst unndrar seg kostnader ved å være medlem av "Indre Svalbard GK" og spille på billig greenfee på baner i sitt eget nærmiljø.

Dette oppnår de skadelidende klubbene lett ved hjelp av prisdifferensiering på greenfee!

Tilbake til første side

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no