Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Pølse med brød - 02. jan 2015 kl. 10:18 *  IP
Golfklima Norge vs Sverige

Ser at "redaktøren" igjen er ute på forsiden med udokumenterte påstander om at Sverige har bedre golfklima enn Norge og at dette forklarer noe av det svenske golfunderet.

Påstanden om at det er flotte golfforhold i Skåne nå er ikke riktig, har ringt rundt å sjekket og nesten alt er vinterstengt eller i beste fall provisoriske greener med matteslag på "fairway".

I følge det svenske statistikkbyrået bor mer enn 50% av befolkningen nord for Strømstad! Hvis man trekker en linje syd for Gøteborg og syd for Stockholm bort 75-80% av folk nord for denne linjen.

I Norge bor omtrent 25% på det sentrale østlandet og resten stort sett rundt langs kysten opp til Trondheim. Stavanger, Sandnes, Bergensområdet nærmer seg 20-25% av befolkningen.

Dette er altså samme andelen av befolkningen som bor syd for linjen Gøteborg/Stockholm i Sverige som bor bynært på Vestlandet i Norge. Disse har i følge værstatistikk pt. omtrent identisk klima med barmark, noen få plussgrader. Illustrert ved at Sandnes og flere har åpent i Norge og noen av Skånebanene har også åpent. Barseback har vintergreener og matteslag, mange er stengt der også.

Før jul ringte jeg Halmstad og alt var stengt, Larvik var oppe. For to-tre år siden var hele Skåne vinterstengt hele vinteren med store snømengder, mer enn her på Østlandet.

Det virker som om AR er hengt opp i gammel synsing om klima og bruker dette igjen og igjen til å bortforklare hvorfor Norge er dårlige i golf og som en av årsakene til at Sverige er gode. Med all respekt så er dette udokumentert tøv.

Du kan ikke sammenligne Oslo med Skåne og så utlede at Sverige har bedre golfklima. Dette er like dumt som om Stockholm skulle sammenligne seg med Stavanger og utlede at det burde komme mange flere golfstjerner fra Stavanger.

Pt. viser snøkartene at Stockholmsområdet der 30-40% av svenskene bor har litt mer snø enn det sentrale kystnære Østlandet der samme andel nordmenn bor. Utenfor vinduet her er det grønne jorder nå og vi kunne slått baller hvis noen baner hadde ønsket/giddet å holde oppe. Sverige har også mer kultur/kompetanse på å åpne/stenge med vinterfrosten, her har nok Norge mye å lære.

Etter å ha gjennomgått all tilgjengelig statistikk over temperatur, snøddybde, demografi etc. tyder alt på at Norge og Sverige tilhører samme klimasone og har det samme klimaet. Det er en del regionale forskjeller, men sett opp mot bosetningsmønsteret og Golfstrømmens påvirkning er det ikke grunnlag for å si at det er bedre golfklima for den gjennomsnittlige svenske mann og kvinne.

AR, teorien din om at Norge er så gode på ski fordi det er mer snø der folk bor i Norge vs Sverige er også tull. Nord for stor Stockholm bor det minst 2 mill svensker, samme tallet er ca. 1,2 mill. i Norge for samme området. Snøkartene viser faktisk at det er mer snø i disse områdene i Sverige enn tilsvarende i Norge. Årsaken er selvfølgelig at det er mer innlandsklima nordover i Sverige vs kystklima nordover i Norge.

Det er altså omtrent dobbelt så mange svensker som har snøsikre skiforhold som nordmenn og i relativ andel av befolkningen utgjør dette omtrent samme andel som i Norge.

De nordlige len Norbotten, Vesterbotten, Jæmtland osv. med minst 1,4 mill innbyggere har de beste snøforholdene i Norden, både i mengde og i varighet i følge værstatistikken. I tillegg er det stort sett langrennsvennlig tereng, mens det på norsk side er mye fjell og fjord.

God nytt år!
 AR (02. jan 2015 10:33) *  IP
Du burde kanskje lese artikkelen en gang til for å se hva jeg EGENTLIG skriver.

For øvrig ønsker jeg ikke å begi meg inn på en diskusjon med deg her da det er fullstendig nytteløst. Jfr. debatten hvor du tidligere har beskyldt meg for juks i forbindelse med en diskvalifisering hvor det vitterlig var arrangøren som brøt reglene da de diskvalifiserte meg. Noe som du ikke vil innse og bare fortsetter dine anklager mot meg.

Jeg bare innser at du og jeg er totalt uenige om fakta.

Godt nytt år!

PS: Studér denne befolkningstetthetsplansjen en gang til:

http://no.wikipedia.org/wiki/Norden#mediaviewer/File:Norden_pop_density.gif



 Wilson (02. jan 2015 10:56) *  IP
Pølsa.

Hvor var du da Espen Kofstad kvalet til ET?
Og da han fikk en god plassering på sin første turnering?

Da var det stille fra deg.



 Hmm (02. jan 2015 13:40) *  IP
Voksent debattert AR
Støtter pølsa fullt ut.
Tror klima har minimalt og si.
Det er ikke så lenge siden svenskene dominerte i skisporet.



 Rotten (02. jan 2015 14:04) *  IP
Pølsa er ikke helt på jordet her. Mange gode poenger. Jeg tror klimaet spiller en minimal rolle, kulturforskjell/holdning/interesse er imidlertid helt vesentlig.
Litt bedre debattkultur av redaktøren må forventes.



 Øyvind Reinertsen (02. jan 2015 14:51) *  IP
...ser via appen GameBook at noen av mine klubbkamerater spiller "golf" på Onsøy i dag. Alt er altså ikke stengt heller her på Østlandet. Litt misunnelig...


 Realist (02. jan 2015 15:26) *  IP
Helt enig med PmB.
AR har hengt seg opp i gamle og egenkomponerte argumenter, og tviholder på dem, selv om det bevises at han tar feil.
Klimaforskjeller er definitivt ikke årsaken til at svenskene er så mye bedre enn nordmenn i golf. Det ligger nok mer på mentalitet.

Og at Norge akkurat nå er så mye bedre enn Sverige i langrenn er en tilfeldighet. Det svinger nemlig! Sverige har de samme klimatiske forhold for skisport som Norge. Hva har ikke Sverige fostret av langrennsstjerner: Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Assar Rønnlund, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Per Elovsson, Marcus Hellner.
Om noen år er ganske sikkert svenskene tilbake i skisporet for fullt.

På damesiden er det verre, men svenskene dominerte over de norske for mange år siden (Toini Gustavsson m.fl.). Årsaken til at de ligger etter nå beror mer på tilfeldigheter og mentalitet = treningsvilje.

Den historiske hukommelsen er meget kort i Norge. I OL 2014 var Norge dårlige (men det var vel smørernes skyld). I VM i 2013 vant Johan Olsson fem-mila. I et par måneder nå har Norge vært overlegne, og alle skriker over seg. Vent og se, det snur seg, om ikke i VM i Falun, men den norske dominansen går over.



 AR (02. jan 2015 15:35) *  IP
Jeg står fast ved at det jeg nevnte i den omtalte artikkelen om at det er store ulikheter i klima, befolkning og tradisjoner om er viktige årsaker til forskjellene mellom ski og golf i Norge og Sverige.

Når det gjelder golf er selvsagt en viktig faktor at det er så mange flere som spiller golf i Sverige enn i Norge.

Men nærheten til golfbaner og skianlegg byr på betydelige ulikheter i Sverige og Norge. Pluss klima selvsagt, og da de klimatiske forholdene for golfbaner. Spesielt i folkerike Skåne og Syd-Sverige for øvrig.

For øvrig er jeg langt fra overrasket over at det er "Hm", "Rotten" og "Realist" som skriver som de gjør.

Jeg lever godt med at vi er uenige på dette området.

Minner om at der er en grunn til at golfspillere fra det golffolketette Oslo-området i alle år har søkt nedover svenskekysten for å spille golf om våren - lenge før det er godt spilleunderlag på deres hjemmebaner.



 Rotten (02. jan 2015 16:29) *  IP
"For øvrig er jeg langt fra overrasket over at det er "Hm", "Rotten" og "Realist" som skriver som de gjør."
Hva mener du med dette? Og hva tilfører dette saken? Dette er dårlig hersketeknikk og totalt bom på ballen.



 AR (02. jan 2015 16:34) *  IP
Nei, Rotten. Det har ingen ting med hersketeknikk å gjøre. Det er min kusine Berit Ås som har skapt ordet hersketeknikk etter at hun ble utsatt for nettopp det i politikken av herskesyke mannfolk. Jeg har snakket med henne om dette og vet derfor en del om saken. Mitt utsagn er bare konstatering av faktum. Det tilfører saken ingen ting, men er bare ment som en tilleggsopplysning.


 Rotten (02. jan 2015 16:46) *  IP
Her er jeg igjen uenig i sak. Dette er en velkjent form for hersketenikk, der man legger til en bisetning/slengbemerkning for å karakterisere sine motdebattanter indirekte på en negativ måte. F.eks. ved å subtilt antyde at enkelte alltid har en eller annen form for agenda og egentlig ikke kan noe om saken.
Forøvrig er hersketeknikker kjønnsløse.



 AR (02. jan 2015 16:48) *  IP
Jeg lever godt med at vi er uenige i sak. Igjen. Og jeg liker ikke DIN form for hersketeknikk.


 Rotten (02. jan 2015 16:57) *  IP
Virkelig interessant og oppklarende.


 Realist (02. jan 2015 17:46) *  IP
Det gleder meg at jeg tilhører "The Rat-Pack".

Enig med Rotten i at det AR gjør her er hersketeknikk.
Slengbemerkninger som går på person og som ikke har noe med saken å gjøre er gjerne det.



 AR (02. jan 2015 18:20) *  IP
Person? En som ingen vet hvem er? Hallo! Kan ikke herske over noen som ingen vet hvem er.

Nå holder det.

Men til saken:

Værmeldingen for Skåne er for øvrig proppfullt med varmegrader framover slik at de populære vinterseriene kan gå sin gang - som vanlig. På helt OK underlag for golf.

I motsetning til de aller, aller fleste steder i Norge.



 Henrik (02. jan 2015 18:34) *  IP

Flott innlegg fra Pølsa, som du selvfølgelig ikke tar deg tid til å motargumentere pga. en gammel feide... Virkelig imponerende.



 Rotten (02. jan 2015 18:38) *  IP
Skal si meg enig i at hersketeknikk mot et nick er en undelig form :-)
Men altså saken. Været kan spille litt rolle, men minimalt i forhold til andre ting. Et godt bilde er at når man spiller u Sverige, får man innyrykk av at golf er en familiesport. Kan møte både far, mor og barn på banen. I Norge dominerer middelaldrende menn. Det gir dårlig rekruttering og miljø.



 Wilson (02. jan 2015 18:46) *  IP
Jeg har en ny strategi for 2015.

Om noen utsetter meg for hersketeknikk eller er litt slem mot meg; så kommer jeg til å bytte nick. Tror det kan være godt å starte med blanke ark innimellom.

Så til trådens emne:

Jeg tror idrettskultur er en større forskjell enn klima på Sverige og Norge.

Derfor dominerer Norge på ski og Sverige i tennis og golf.

Men jeg er enig med AR at Sør Sverige har et mildere klima enn Sør Norge



 Enur (02. jan 2015 19:04) *  IP
Da jeg leste AR sin artikkel på forsiden (som er utgangspunktet for denne tråden), synes jeg han hadde mange gode poeng i den. Men så leste jeg Pølsas første innlegg i denne tråden og synes han har mye rett også!

Med andre ord; jeg tror ikke dette er så svart/hvitt, og føler at begge er innom mange viktige områder som spiller inn på forskjellene landene i mellom, både når det gjelder ski og golf. Som Wilson tror jeg det først og fremst er forskjellene i idrettskultur- og tradisjoner som har mye å si.



 jesus maria (02. jan 2015 20:35) *  IP
Nå er jeg så (u)heldig at jeg frekventerer skåne pr bil et dusin ganger pr år, ca halvparten på vinterstid. Jeg vet ikke om det har med klima, antall baner (tilgjengelighet), kultur eller annet å gjøre, men faktum er at jeg passerer et titalls baner der det utøves golf hver eneste gang. Jeg har også selv spilt ved flere tilfeller i romjul. Barseback (som ligger et håndgranatkast unna der jeg holder hus) bør dog ikke være en referanse for "vinterbaner" i skåne, da den som oftest har en edruelig vinterpause. Klarer man seg med et hakk lavere prestisje, har man imidlertid en drøss muligheter.


 Gunnar Bull (02. jan 2015 20:39) *  IP
Jeg er enig i at klimaet neppe er en viktig årsak til at svenskene er mye større enn Norge i golf.

Idrettskultur og tradisjoner er nok det viktigste. Det er rett og slett for få store idrettstalenter som satser på golf i Norge.



 Resurrected (02. jan 2015 21:02) *  IP
Kanskje problemet er at det ikke finnes kompetanse i særforbundet til å stimulere, foredle og utvikle talentene…?


 Wilson (02. jan 2015 21:46) *  IP
Jeg tror at mangel på forbilder spiller inn.

Suzann er selvfølgelig et forbilde, men hun er det i et tidsrom hvor hun konkurrerer med Marit Bjørgen, Therese Johaug + andre skijenter, Tora Berger, håndballjentene.

Og mye enklere å bli god i ski og skiskyting enn i golf.

Skiskyting har blitt utrolig populært de siste 20 år, takket være norske toppløpere som har vunnet VM, WC og OL-gull



 Frank (02. jan 2015 23:09) *  IP
Hvorfor er det enklere å bli god i ski enn golf?


 Wilson (03. jan 2015 00:04) *  IP
Der ordla jeg meg feil.

Jeg mente å nå verdenstoppen.

Ingen tvil om at Johaug og Bjørgen er superutøvere i sin idrett og at det kreves enormt med talent og trening for å komme dit de er.

Det samme har Suzann vært og kan også komme tilbake til.

Men Suzann har så utrolig mange flere konkurrenter på samme nivå at hun er "bare" blant de 10 beste i sin idrett.
Og det finnes 30-40 til som kan slå henne omtrent hele tiden.

MB og TJ har en polsk dame, en svensk dame og noen norske som de konkurrerer mot.



 Frank (03. jan 2015 00:10) *  IP
At mange kan vinne trenger ikke å bety at nivået er høyt. Usain Bolt har vært rimelig overlegen på 100 meter uten at jeg har noen grunn til å tvile på nivået.


 Realist (03. jan 2015 00:18) *  IP
Tiden for "forbilder" innen idrett er dessverre forbi.
Ungdommen i dag har så mye å tenke på, interessere seg for, og bruke tid på såkalt sosiale medier, at forbilder i idrett ikke interesserer dem. Knapt nok idrett, i hvert fall som satsningsområde. Det var anderledes i gamle dager.

Ingen har ennå kunnet svare på hvorfor ikke Tuttas enorme posisjon i 10 år ikke har avlet en eneste ny stjerne her hjemme. Min forklaring er at unge mennesker i dag har så mye annet å foreta seg at golf - av alle idretter! - ikke får noen oppmerksomhet hos dem. Annerledes med middelaldrende og eldre menn.



 Hmm (03. jan 2015 02:07) *  IP
AR. Du er skråsikker på at klima utgjør den store forskjellen på norsk og svensk toppggolf.
Når noen er uenige i resonemanget ditt blir du sår og tyr til ufinheter.
Og diggresjonen om din kusine var bare helt outstanding.



 Wilson (03. jan 2015 04:36) *  IP
Frank

De jentene spiller lange baner under par hele tiden.
Jeg tror det beviser et brukbart høyt nivå.

De er uansett best i verden



 AR (03. jan 2015 10:36) *  IP
Til "Hmm":

Skråsikker? Artikkelen gikk på BÅDE langrenn og golf. Du henger deg opp i en liten del av det hele - omtrent en seksdel (Klima, befolkning og tradisjoner (3), ganger, golf og langrenn (2) = 6) Hvis du hadde lest det jeg skrev i artikkelen:
25.12 Norge mot Sverige:
Klare forskjeller på ski og golf – naturlig forklaring, ville du ha funnet blant annet følgende:

"Årsakene
Det er faktisk flere årsaker til at det er slik som innledningen påstår. Kanskje de viktigste er klima, befolkning og tradisjoner."

Jeg forsøkte i artikkelen å gi en forklaring på alle tre delene hvor det i hovedsak fremgikk at det er langt til gode langrennsmuligheter for en stor del av den svenske befolkningen som har sitt tyngdepunkt i snøfattige områder syd i Sverige jfr. den nettsiden det er henvist til både i artikkelen og lengre opp på denne siden.

Denne store delen av befolkningen i Sverige har mye lettere tilgang til baner i Syd-Sverige. Her er det mange flere gode baner med gode grunnforhold og en mye lengre sesong enn banene i de golffolkerike områdene på Østlandet. Selv om Pmb er dypfølt uenig i dette faktum.

Det blir således feil av deg, "Hmm" å si at jeg er skråsikker på "at klima utgjør den store forskjellen på norsk og svensk toppggolf" basert på det jeg har skrevet i artikkelen:

http://www.golfsiden.no/Forskjellene251214.html

Men det er mange som leser bibelen på Fandens vis. På den måten blir det mye lettere å å vri og vrenge på meninger. Noen benytter seg av slike tricks for å sverte en annen debattant. En velkjent teknikk.

At Sverige har fem ganger så mange medlemskap og kanskje 10-15 ganger så mange golfspillere som Norge har, er selvsagt også en viktig årsak til at det er stor forskjell på norsk og svensk golf på toppnivået.

Bredden i svensk golf er mye større i Sverige på samme måte som bredden i norsk langrenn er større.

Og bredde skaper topp som igjen skaper bredde.



 AR (03. jan 2015 11:53) *  IP
Når Pmb trekker en linje fra Göteborg til Stockholm og kritiserer meg ut fra det, blir det litt for dumt for meg. Når jeg i artikkelen skriver:

"Trekker vi en linje fra Stavanger og omtrent til Stockholm, ser vi at de fleste svensker bor sør for denne streken."

Kanskje det hadde vært en idé for Pmb og andre å diskutere ut fra samme grunnlag? Se på nærmeste atlas og følgende link:

http://no.wikipedia.org/wiki/Norden#mediaviewer/File:Norden_pop_density.gif

Da ser du tydelig hvor folketettheten er størst i Sverige.

For øvrig kan jeg opplyse at 100% av Sveriges befolkning bor nord for sydspissen av Sverige - bortsett fra de svenskene som bor på sydlige breddegrader i andre land. :-)

PS: Når Pmb skriver at over 50% av Sveriges befolkning bor nord for Strømstad, bør det i all anstendighets navn nevnes at hele det folkerike Stockholmsområdet ligger nord for Strømstad. Karlstad, Ørebro. Vesterås, Eskilstuna og flere fokerike områder er tatt med i mine tall, men ikke i Pmb's tall. Da blir det ikke lett å bli helt enige.



 12345 (03. jan 2015 12:04) *  IP
"Men det er mange som leser bibelen på Fandens vis. På den måten blir det mye lettere å å vri og vrenge på meninger. Noen benytter seg av slike tricks for å sverte en annen debattant. En velkjent teknikk."

Det her gjør jo du selv også AR.



 Pølse med brød (03. jan 2015 14:29) *  IP
Jeg har ikke registrert så mange motargumenter mot mitt innlegg så langt, årsaken er at jeg opererer med fakta og statistikk, mens AR synser i vei.

Ser at han fortsetter å villede med at tyngdepunktet av svenskene bor i sydsverige, dette er faktafeil, da 50% bor nord for Strømstad. Hva poenget er med å gjenta at de fleste svensker bor syd for en strek mellom Stavanger og Stockholm er vanskelig å forstå, all den tid storstockholm beviselig har samme klima som østlandet her. Det bli beviselig ikke særlig forskjeller i klima før man kommer til sydverige, så poenget må være hvor mange som bor der.

AR synes å bevist feiltolke et demografisk kart han henviser til som viser antall mennesker pr. kvadratkilometer. Dette sier inteting om hvor mange mennesker som bor hvor, men sier kun hvor tett de bor. Med så svak statistikkkompeteanse er det ikke rart han tar så feil i sine konklusjoner.

Poenget med å fremheve faktaen at 50% av svenskene bor nord for Strømstad som inkluderer storstockholm er som mange har fortstått å bevise at de fleste svensker ikke har noe særlig bedre golfklima enn oss her på østlandet. Værstatistikk viser at storstockholm og østlandet her har omtrent samme vær over tid. Selvfølgelig er det små variasjoner om du måler nære kysten eller i innlandet osv.

Ja Skåne har noe bedre klima enn innlandsnorge og sverige for øvrig, omtrent samme klima som vi har i kystnære strøk særlig på sør/vestlandet (statistikk fra YR). Når ca. 25% av befolkningen i begge land bor i disse områdene (statistikk fra norsk og svensk statistikkbyrå), så må AR snart forstå at klima i Skåne/sydverige ikke er noe argument for at svenskene har bedre golfklima.

Jeg drar også mye til Sverige når det er kaldt her. Mest fordi det er bedre veier dit enn til vestnorge og fordi det er flere baner oppe. Grunnen til at flere baner er oppe er at svenskene har tradisjon, kompetanse og kultur for å holde oppe når det ikke er frost på green. Det kunne mange baner her lært av, rundt Oslo er det nå egentlig spillbart med flere plussgrader og ikke frost øverst i greenlaget.

Jeg drar også dit av prisgrunner og harryhandel på vei hjem, Sverige er et billigere land på mange måter. Mange gode grunner, men golfklima er ikke en av disse, da kunne jeg like godt dratt til Stavanger eller Larvik som ofte er opp når mange svenske baner ned mot Halmstad er stengt.

AR respons på mitt innlegg kan sumeres opp i disse punkter

1. Ville ikke diskutere innlegget
2. Forsøker å stemple meg som useriøs ved å dra opp en gammel debatt om juks eller ikke juks
3. Gjenstar sin synsing på tross av at statistikken viser at han har feil
4. Forsøker å spøke det bort

På toppen av dette har han faktisk frekkheten til å stemple mange av debatantene som usierøse fordi de ikke støtter synsingen hans. Makan til arroganse fra en såkalt "redaktør" er det sjelden å se på andre nettsider, men ikke overraskende her.

Det er på grunn av denne type gubber i golfnorge at fremgangen lar vente på seg spør du meg. Når de får lov til å komme unnna med denne og andre lignende unskyldninger for manglende golffremgang, så er det ikke rart yngre talenter føler det er håpløst og lykkes og legger opp. "Vi har jo så dårlig golfklima at vi aldri kan slå svenskene, det sier AR så det er nok riktig".....

Tenk på all den synsingen disse gubbene driver med på alle andre områder i golfnorge! det er jo også denne typen det er mye av i styre og stell i klubbene og i NGF.



 Dilter (03. jan 2015 15:57) *  IP
For å prøve å få litt edruelighet i dette, tok jeg en kikk på befolkningsstatistikken til Statistiska Centralbyrån. I 2013 var befolkningen i Sverige fordelt som følger. Inndelingen på Syd og Nord er min egen, og følger en omtrentlig linje østover fra Strømstad, men det blir selvfølgelig omtrentlig ettersom lensgrensene ikke er rette streker.

Län Befolkning Nord/syd
Stockholm 2163042 N
Östergötland 437848 N
Uppsala 345481 N
Örebro 285395 N
Gävleborg 277970 N
Södermanland 277569 N
Dalarna 277349 N
Värmland 273815 N
Västerbotten 261112 N
Västmanland 259054 N
Norrbotten 249436 N
Västernorrland 242156 N
Jämtland 126461 N

Nord 5476688 57 %

Västra Götaland 1615084 S
Skåne 1274069 S
Jönköping 341235 S
Halland 306840 S
Kalmar 233874 S
Kronoberg 187156 S
Blekinge 152757 S
Gotland 57161 S

Syd 4168176 43 %

Sverige 9644864



 Dilter (03. jan 2015 16:08) *  IP
Hvis vi trekker den ovennevnte "streken" mellom Stavanger og Stockholm, skiftes tallene litt, og vi får følgende resultat:

Län Befolkning Nord/syd
Uppsala 345481 N
Örebro 285395 N
Gävleborg 277970 N
Södermanland 277569 N
Dalarna 277349 N
Värmland 273815 N
Västerbotten 261112 N
Västmanland 259054 N
Norrbotten 249436 N
Västernorrland 242156 N
Jämtland 126461 N

Nord 2875798 30 %


Stockholm 2163042 S
Västra Götaland 1615084 S
Skåne 1274069 S
Östergötland 437848 S
Jönköping 341235 S
Halland 306840 S
Kalmar 233874 S
Kronoberg 187156 S
Blekinge 152757 S
Gotland 57161 S

Syd 6769066 70 %

Sverige 9644864



 AR (03. jan 2015 16:49) *  IP
Pmb trekker fra Strømstad som et argument.

Jeg har ikke forholdt meg til det i det hele tatt.

Pmb får holde seg til det jeg har lagt fram.

Jeg skrev: "Trekker vi en linje fra Stavanger og omtrent til Stockholm, ser vi at de fleste svensker bor sør for denne streken."

Dermed tar jeg selvsagt med de folkerike områdene rundt Stockholm.

Statistikken som Pmb legger fram, er noe helt annet enn det jeg har brukt som et argument.

Det heter på godt norsk "God dag mann økseskaft".

Den hetsende tonen til Pmb lar jeg være å kommentere.

Ser at Dilters andre statistikk gir meg klart medhold i at hovedtyngden av befolkningen bor i det den sydlige delen av Sverige slik jeg skrev i artikkelen.

De "gubbegreiene" til Pmb fortoner seg som hetsing.

Når Pmb skal vise til statistikk og kritisere meg for mangelnde statistikk-kunnskaper bør han neste gang forsøke å kritisere meg for det jeg sier og ikke ut fra noe han selv finner opp som jeg ikke har hatt noen mening om.


Når han skriver: "Vi har jo så dårlig golfklima at vi aldri kan slå svenskene, det sier AR så det er nok riktig"....., blir det så dumt at det ikke trenger noen kommentar.

Klart vi kan slå svenskene. Tutta gjør det støtt og stadig. Våre juniorer har gjort det flere ganger de siste årene. Det tyder på at vi gjør mye bra i Norge på golfsiden.

Pmb skriver: "AR synes å bevist feiltolke et demografisk kart han henviser til som viser antall mennesker pr. kvadratkilometer."

Det er jo beviselig feil, Pmb. Sorrry!
(Regner med at du mente bevisst og ikke bevist, som betyr noe helt annet, i den setningen).



 12345 (03. jan 2015 18:35) *  IP
Bevist/bevisst. Flisespikkeri AR. Du gjør ofte samme feil selv, blant annet enkle orddelingsfeil. Hva er poenget?


 Asbjørn Ramnefjell (03. jan 2015 22:49) *  IP
Poenget mitt var at det er stor forskjell på betydningen av bevist og bevisst. Jeg tar meg den frihet å bruke bindestrek noen ganger for å forenkle lesing.


 gjesp (04. jan 2015 09:22) *  IP
Jeg tror at bosted har lite å gjøre med hvor god man blir. Det er jo ikke sånn at alle de svenske proffene kommer fra Skåne, eller?

Det handler mer om hva man gjør, og evt hvor man reiser for å skaffe seg bra treningsforhold. Nordmenn kan også reise litt sørover for å trene under bra forhold.



 Wilson (04. jan 2015 14:19) *  IP
Hvorfor har du slettet mitt innlegg? AR


 AR (04. jan 2015 16:35) *  IP
Det hadde ikke noe med temaet å gjøre.


 Wilson (04. jan 2015 17:42) *  IP
Det er jo ofte matte utslag når vinteren kommer AR. Det sparer jo gress ut slagene.


 AR (04. jan 2015 17:55) *  IP
Jeg blir matt.


 Wilson (04. jan 2015 18:03) *  IP
He he. Det er vel lov å kødde litt


 Pølse med brød (05. jan 2015 09:00) *  IP
Makan til roing AR driver med nå har jeg skjelden sett selv fra han.

Debatten er enkel i mitt hode, bor en større andel av svenskene i områder med klima for golf på vinteren enn det gjør i Norge?

Det er dette AR over tid har hevdet og også gjentatt om en litt nedtonet i artikkelen på første side. Han utleder på feil grunnlag at noe av det svenske golfunderet skyldes bedre klima.

Snøkart og klimakart viser at det er omtrent like mye barmark og plussgrader i de to landene og at det bor omtrent samme andel mennesker i disse områdene. (Fakta)

AR forsøker å vri debtatten over på alt mulig annet fordi han har innsett at han er på tynn is. Han definerer Stockholm og dermed alle de tre store byene som sydverige og forsøker å skape et inntrykk av at i sydsverige er det veldig fint golfklima. Dette er bare tull. Stockholm ligger nord for Strømstad og har som alle forstår omtrent samme klima som østlandet her.

Det skapes et inntrykk av at Stockholm og Gøteborg nyter sydens varme, mens Norge=Oslo har masse snø og kuldegrader.

På meg virker det som han leter høyt og lavt etter unnskyldninger for norsk golfs dårlige resultater,

Det er dårlige holdninger og dårlig "redaktør"skap.



 AR (05. jan 2015 09:08) *  IP
Nå er du helt på jordet, Pølse med brød. Les hva jeg skriver, og ikke kom med tullete påstander som jeg aldri har fremsatt.

Eksempel på at du er helt på jordet: Du skriver: "Det skapes et inntrykk av at Stockholm og Gøteborg nyter sydens varme, ..."

Tullprat fra ende til annen. Bare rør fra din side!

Dine befolkningspåstander ble for øvrig fullstendig avkledd av Dilter lenger oppe på denne siden.

Merk deg også, Pølse med brød, at det kryr av golfbaner i folkerike Skåne. Ikke bare det; interessen for golf er til stede i stor grad i dette området. Slik er det ikke i Norge. Der hvor det (teoretisk) er mulig å spille i flere uker enn på Østlandet, er det færre golfbaner og mindre interesse enn i Sverige. Det har stor betydning og det ligger innebakt i den artikkelen jeg skrev. Jeg har ikke snakket om Strømstad og en grense du trekker opp som jeg aldri har nevnt. For øvrig kan jeg nevne at Strømstad har mye lengre sesong enn det golffolketette Oslo-området.

Er du bare ute for å sverte Golfsiden og meg som person? Da bør du i så fall holde deg til fakta! Og ikke minst holde deg til det jeg påstår.

Jeg har ingen problemer med at du er uenig med meg når jeg påstår at golf i Syd-Sverige har betydelig bedre forhold enn i Norge, spesielt det sentrale Østlandet. Både klimatisk og banemessig.



 gjesp (05. jan 2015 09:27) *  IP
Fin opptelling fra Dilter, men inndelingen Nord/Syd har ingen relevans. Klimamessig er Halland, Blekinge og Skåne syd. Tildels Gotland.

Gode svenske spillere kommer fra gode miljøer, bra trenere, bra treningskultur og det har lite med klima å gjøre.



 AR (05. jan 2015 09:45) *  IP
Bra innlegg, gjesp.

Jeg skrev i artikkelen om årsakene til forskjellene mellom Norge og Sverige i langrenn og golf: "Kanskje de viktigste er klima, befolkning og tradisjoner."

Når det kommer til stykket, er det opp til utøveren selv. Men man kommer, som regel, ikke langt uten at foreldrene stiller opp.



 Pølse med brød (05. jan 2015 14:53) *  IP
Avkledd?? Har det rakna helt for deg eller? Dilter gjentar bare det samme jeg sier og har samme kilde i Svenske byrået. Det ligger ingen støtte i disse dataene for det du prøver å argumentere for.

Det å argumentere for at Stockholm og Vestra Gøtaland er sydsverige slik du gjør er klart villedende, hva prøver du å oppnå med dette?

Folkerike Skåne?? villedende, Skåne er ikke særlig folkerikt, mer enn 50% bor nord for Strømstad og mange ved Gøteborg og andre steder.

Når du skriver "årsakene til forskjellene mellom Norge og Sverige i langrenn og golf: "Kanskje de viktigste er klima, befolkning og tradisjoner." så tar jeg deg seriøst at du faktisk mener at bedre klima er med på å delforklare at sverige er bedre i golf. Hvis ikke du mente det du skrev er det greit, du får si det da. Inntil du skriver noe annet legger jeg nøyaktig din tekst til grunn for det du mener. Du tidligere også ment dette veldig tydelig.

Jeg har hele tiden sagt at det er bedre forhold i Skåne enn i Oslo, flere ganger lengre opp i denne stien. Hvorfor prøver du å sverte meg som debatant ved å påstå ting jeg ikke har sagt? Men det er nå ikke dette vi diskuterer, men om Sverige på generell basis kan sies å ha et bedre golfklima som forklarer noe av deres golfunder.

Hvis du er enig med gjesp i at Halland, Blekinge og Skåne er syd klimamessig og fakta er at ca. 20% av befolkningen bor i disse len, hvordan kan du utlede? "årsakene til forskjellene mellom Norge og Sverige i langrenn og golf: "Kanskje de viktigste er klima, befolkning og tradisjoner."

Klima er som de fleste forstår altså ikke en av årsakene til at Norge er dårlig i golf, kan du ikke innrømme dette AR så vi slipper at du fører flere unge bak lyset med dette tøvet?


--- Svar: dette tøvet? ja, dette blir bare tøv, men fra hvilken side?

AR -----



 Pølse med brød (05. jan 2015 15:28) *  IP
Jeg har sett på hvor de 10 beste golfspillerne i sverige kommer fra og har spilt i oppveksten, bare en av disse kommer fra de sydlige len. Hele 4 fra gøteborg...

Hvis vi sammenligner snø på marken og temperatur på stedene disse kommer fra med noen norske steder er det faktisk fåfallende mye varmere i vestnorge enn på stedene disse 10 beste kommer fra.

Temp? Snø pt.?
Stenson Gøteborg 0 Nei
Jacobson Gøteborg 0 Nei
Karlson Katrineholm -3 Nei
Blixt Jønkøping -4 Nei
Broberg Stockholm -2 Nei
Petterson Gøteborg 0 Nei
Karlberg Gøteborg 0 Nei
Lingmerth Jønkøping -4 Nei
Carlson Vesterås -4 Nei
Hanson Malmø 3 Nei

Stavanger 5 Nei
Bergen 5 Nei
Fredrikstad 0 Nei
Oslo -2 Nei

Beklager litt rotete oppsett.

-------------------------------------





Svar: De fra Göteborg har mye kortere vei til Skåne enn enn der hvor storparten av golfspillere i Norge bor. Nemlig i Oslo-området. Vestlandet har på ingen måte samme kvalitet på baner og grunnforhold utenom sommersesongen.

Og hvor har de beste svenskene trent etter at de har blitt elitespillere? Jo, alle har, som de beste norske spillerne, trent helt andre steder enn i Sverige og Norge. Langt lengre syd og under langt bedre treningsforhold.


AR -----



 Realist (05. jan 2015 16:19) *  IP
Har du ikke lest hva AR skriver? Han skriver "KANSKJE er de viktigste klima, befolkning og tradisjoner".
Dette er så uforpliktende og unnvikende og lite konkret som det kan bli! Helgardering fra en som ikke vet. AR legger like mye vekt på befolkning og tradisjoner som på klima. ca. 1/3 på hver.

Eller kanskje er det andre faktorer, kanskje ikke, who knows.

De to innleggene til Gjesp gir en grei forklaring på forskjellene på svensk og norsk golf.

Ellers er jeg enig med deg. Jeg er pr. definisjon enig med alle som krangler med AR.



 Dilter (05. jan 2015 17:25) *  IP
Rett skal være rett. Den nevnte "streken" gjaldt for øvrig snø og ski:

"Trekker vi en linje fra Stavanger og omtrent til Stockholm, ser vi at de fleste svensker bor sør for denne streken. Der er det ikke snø! I Norge er det omvendt. Oslo-området har typisk mye bedre vintervær for snø og skigåing enn svenskene har rett øst."

Her tror jeg han har sine ord i behold.

Når han går over til golf, bruker han det litt mer upresise uttrykket "Sør-Sverige", men det er jo ikke dermed sagt at han mener at dette er det samme området som ovenfor.

Uansett så er det vel neppe tvil om at de fleste svenske baner har en lengre sesong enn det som er tilfelle for de fleste baner i Norge. Hvordan forholdene er ved nyttårstider er egentlig ikke så relevant.

Så kan man jo være uenig om i hvilken grad dette påvirker utviklingen av gode konkurransespillere.

Jeg tenkte at antallet proer i Sverige og Norge kunne være en annen god "forskjellsindikator". Jeg fant at PGA Norge har 126 medlemmer (inklusive navn som Suzann Pettersen og Henrik Bjørnsta), men fant ingen tilsvarende tall for Sverige, men det sier vel sitt at PGA Sverige feiret 75-årsjubileum in 2007.




 Wilson (05. jan 2015 17:27) *  IP
Realist.

"Jeg er pr. definisjon enig med alle som krangler med AR."



Er det mulig?

Man kan vel være uenig med AR i enkelte saker, men ærlig talt.

AR har skapt denne siden som vi er innom støtt og stadig, AR har spilt golf på et høyt nivå i maaaange år.
Og han er regnet som en trivelig medspiller for oss som konkurrerer med han.

Realist. Du er en drittsekk. Rett og slett.





 Simen Myhre (05. jan 2015 17:58) *  IP
Jeg synes problemstillingen er spennende, men at tråden virker relativt følelsesladet og i stor grad basert på synsing og forsøk på å underbygge en oppfatning man har på forhånd. Påstanden som diskuteres høres for meg ut som følgende: "En av grunnene til at Sverige får frem flere gode spillere enn Norge skyldes at Sverige har bedre klima for golf"

Det første premisset man må sjekke er om det faktisk er slik at Sverige har flere gode spillere enn Norge. (Ja, vi "vet" vel alle at det er slik, men for ikke å gå i synsefella så er det alltid god praksis å se på tallene FØR vi konkluderer).

Hvis man ser på topp 1500 Official World Golf Ranking, så har svenskene 39 stk mot Norges 3. Så kunne man tenke at de tre nordmennene kanskje var topp tre og de 39 svenskene var bunn 1500 så da er det også relevant å ta med gjennomsnittranking. De 39 svenskene har snittranking = 602 (Stdav=369) , og Norges 3 stk har snittranking =1000 (stdav 276). Altså har Sverige både flere spillere og høyere snittranking enn nordmennene.

Misforholdet kan skyldes at Sverige har flere innbyggere enn Norge, vi ville da forvente ca 13 ganger så mange innbyggere i Sverige. Dette synes ikke å være grunnen da Sverige kun har 1,89 ganger så mange innbyggere som Norge. Kanskje er det mer relevant å se på antall golfspillere hvor det i 2012 i følge NGF var 120 000 norske golfspillere og i Sverige var 482 000 svenske golfspiller. Nå kan jo selvfølgelig antall golfspillere også henge sammen med klima (konfunderende faktor) men uansett så burde vi forvente at basert på disse tallene skal Sverige ha 4 ganger så mange golfspillere på høyt nivå som Norge. Tallet er altså 3 ganger høyere enn det igjen, samt bedre ranking.

Den neste delen av påstanden omhandler klima, snakker vi om klima i hele Norge kontra hele Sverige eller sør-Sverige kontra Sør-Norge, rundt de store byene eller hva er riktig? Her tror jeg man må spørre hvorfor klima skulle være viktig må være knyttet til hvorvidt det er mulig å spille golf eller ei? Det er ikke nødvendigvis slik at dess varmere dess bedre, Sahara har varmt klima uten at det egner seg særlig til annet enn bunkertrening. Så jeg påstår at klima egentlig blir en surrogatmarkør for det som egentlig er relevant: Hvor stor andel av året er det mulig for golfspillerne i Sverige og Norge å ha tilgang til en bane. Dette kan man gjøre ved å beregne antall "banetimer " f.eks på denne måten:

Banetimer = Summen av ( ((Bane 1 x antall timer bane 1 er åpen) x K1) + (Bane 2 x antall timer bane 2 er åpen)x K2) + ... (Bane n x antall timer bane n er åpen) x Kn)

Der "K" er det antall golfspillere som bor f.eks 1 time unna banen.

På denne måten vil banetimer være et overslag på hvor mange personer som har tilgang på åpen golfbane innen rimelig kjøreavstand. Det vil være naturlig å beregne antall banetimer for hele året, men også månedsvis eller vinter og sommer. Hvis man finner at Sverige har et høyere antall banetimer enn Norge i vinterhalvåret så kan man si at det er en korrelasjon mellom dette og antall spillere på høyt nivå. Antall banetimer vil øke hvis antall baner er høyt, hvis de er åpne lenge og hvis de er i nærheten av mange golfspillere. OBS! Det at det er en korrelasjon betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng.

Noen som tar jobben?



 Tor-Arne (05. jan 2015 19:54) *  IP
J..vlig interessent diskusjon. Og om vi kan konstantere/bevise at svenskene har bedre klima enn oss eller motsatt, så hva så? Klima har jo vært diskutert i tidligere strenger og denne strengen tilfører ingen ting nytt. Jeg vet ikke om Ove er helt borte eller kanskje det er barn av Ove som viderefører fars krav til bevis.
Forøvrig godt nytt år og vi får håpe at varmen kommer tidlig i år til Nord-Europa.



 No Name (05. jan 2015 21:24) *  IP
Noen som påtar seg jobben med å sammenligne mot finnene? Kan vanskelig se at finnene skal ha verken bedre klima, vesentlig flere innbyggere eller vesentlig flere golfspillere? De har dog vesentlig større bredde enn oss (såvidt jeg kan se)


 Dilter (05. jan 2015 21:45) *  IP
Når de gjelder Finland så ligger jo mesteparten av landet nord for en linje mellom Oslo og Helsinki, så jeg konkluderer elegant med at de ikke har noen klimatiske fordeler i forhold til oss, kanskje snarere tvert i mot.

På OWGR er det oppført 33 finske spillere. Av disse er det imidlertid bare 9 som har rankingpoeng. Bestemann er Mikko Ilonen, som er ranket nr. 47 denne uken, altså med sjans på å få plass i Masters. Dernest er det tre til med ranking innen de 1000. beste.

Norge har 35 spillere oppført, men bare tre som har rankingpoeng (en av dem er Børsheim). Det er tre finner foran beste nordmann (Kofstad) på rankingen.

Vi kan vel derfor si at finnene har lykkes litt bedre på herresiden enn Norge har, men hvis vi tar bort Ilonen, vil jeg si vi ligger omtrent likt, ettersom plasseringene kan endre seg fort på de nedre skiktene.



 AR (05. jan 2015 21:55) *  IP
Du har forstått mye, Simen Myhre.


 Pølse med brød (05. jan 2015 21:59) *  IP
Simen, det er jo dette jeg har underbygget med masse statistikk og fakta, etter min mening viser fakta at det ikke er grunnlag for å si at klima for golf relativt sett (eller potensielle banetimer) er bedre i Sverige og dermed kan brukes som forklaring på forskjellene mellom Sverige og Norge.

Jeg forholder meg ikke kun til det ene innlegget til AR, men en rekke uttalelser over mange år der han gjentar det som et faktum at de har bedre forutsetninger enn oss.

Dilter skriver at "det neppe er tvil om at de fleste svenske baner har lengre sesong", jo det er det stor tvil om og det kan underbygges med masse statistikk at det ikke er tilfelle. Det er en myte som noen liker å gjenfortelle om igjen og om igjen.

Det er i dag en rekke baner langs kysten som er spillbare i Norge 5. januar, det samme er det i Sverige. Det tilbys de samme ræva forholdene som det er på vinteren i Nordeuropa.

Det eneste interessante med denne tråden er at norske forståsegpåere elsker å unnskylde norsk golffiasko over årtier med ikke dokumenterte teorier av ulikt slag, denne gang gjelder det klima.

Jeg reagerer også sterkt på den dobbeltmoralen "redaktøren" viser ved å slette innlegg som ikke støtter eget syn i andre tråder for så selv å lire av seg lettvint udokumentert svada og rene faktafeil. Så blir han fornærmet når jeg først saklig argumenterer for det som er feil og så forsøker han seg på flere ufine triks for å unndra seg debatten. Når jeg svarer med unfine karakteristikker som han har bedt om er jeg en tulling. Er det mulig.


-----------------------------------------------------

---- Svar: (red. anm.) Jeg mener at det er klart bedre forhold for golf i den sydlige delen av Sverige (flere baner og bedre spilleforhold). Jeg merker meg at du er dypt uenig i dette. Men slutt å hetse. Hold deg for god til å si at jeg sletter innlegg jeg ikke liker. Selv din feilaktige informasjon her i denne tråden har jeg latt stå!! Når det går ut over de oppgitte useriøshets- og injurie-grenser, er det klart at noe må slettes, men altså ingen ting her av det jeg er dypt uenig med deg i og som jeg dokumenterer med fakta.


AR -----


---------------------------------------




PØLSE MED BRØD FORTSETTER:
Orker ikke mer av dette tullet hans nå, men klima har ikke en dritt med at Norge stinker i golf å gjøre. Når Svenskene dokumentertbart har samme andelen folk med muligheter til å spille ræva vinterbaner som oss, så kan ikke dette brukes som unnskyldning.





--- Red. anm.: Jeg gjentar: Jeg er dypt uenig med deg i dette. Det kan jeg leve godt med. Glad for at heller ikke du orker mer av vår uenighet som vi ikke kommer noen vei med. Så setter vi en stopper for klimadiskusjonen og debatten som i hovedsak går ut på om Østlandet har like gode forhold for golf som Skåne.



AR -----



 12345 (05. jan 2015 22:23) *  IP
Kan det være at svenskene overpresterer i forhold til folketall, antall baner, klima etc. i forhold til andre land med bedre forutsetninger, og at vi nordmenn er på par (eller som vi kan forvente) i forhold?


 AR (05. jan 2015 22:38) *  IP
Det er mange idretter som er populære i enkelte land etter lange tradisjoner. Se på cricket, rugby, squash, polo, amerikansk fotball og ikke minst golf. Det tar lang tid å opparbeide seg ferdigheter for å hevde seg på toppnivå - ikke minst i de (tilfeldig) nevnte idrettene.

Det finnes mange eksempler på enkelte stjerner fra enkelte land uten særlige tradisjoner og generelt høyt nivå innen øvelsen.

Bjørn Borg, Bernhard Langer, slalåmkjører Ochoa, Spania, Magnus Carlsen, Suzann Pettersen med mange flere. Intet er umulig ser det ut til.



 Frank (05. jan 2015 22:49) *  IP
Dagens sitat: "Hold deg for god til å si at jeg sletter innlegg jeg ikke liker".


 HeSk (05. jan 2015 23:22) *  IP
Jeg hadde gleden av å følge Elias Bertheussen i 2 år på rad under kvalifiseringen til Asiatouren.
I tillegg David Lipsky det første året. Fordi flagget hadde satt seg fast i koppen på greenen (sterk vind). Caddien dro delvis opp koppen og ballen til Lipsky traff denne. (Straffeslag).

Hvis jeg skulle satt penger på en av de 2, ville jeg valgt Elias.
I min verden virket Elias som et større talent enn David, som i 2014 toppet Order of Merit. Han spilte noen ganger på Europatouren (ikke særlig bra).
Men er vel kvalifisert til The Open i år bl.a.

Hvorfor lykkes Lipsky??
Når Asiatouren starter, er varmen/fuktigheten på maxnivå. Har selv prøvd golf i Malasya på denne tiden. GRUSOMT!! Og i tillegg være ensom svale, må mild sagt være krevende.
Derimot å kunne trene på førsteklasses baner året rundt, MÅ være en enorm fordel.
Selv under regtiden fra mai til november, kan det gå flere dager uten en dråpe. Regnskyllet kommer gjerne i 3-tiden på ettermiddagen, og varer et par timer. Temperaturen synker 15 grader, og morgentimene kan være "svale".( langt under 30 grader).

En som vil bli god skiløper, må Norge være et Mekka. Med et støtteapparet som et middels konsern. I motsetning til en som satser på golf.
Ellers er historeien om Nirat ( spilt på Asiatouren i snart 25 år) litt spesiell.
Han finansierte startkontingenten med å plukke/selge lakeballer, og ble proff som 15 åring. Om han er større talent enn mange norske? Neppe, men utrolig sulten i ordets rette forstand.

Nå er jeg totalt blank vedr. treningsregimet til norske juniorer, men har sett koreanske jenters treningsiver på nært hold over flere år.
Trøste og bære....er det et "must"...eller??

I morgen starter 650 unge håpefulle på årets kvalifisering. En har "stjålet" min faste caddie over flere år. Heldiggrisen har fått et råskinn til å lese greener, bare han tør å stole på hennes pøttelinjer.
Nå fikk hun desverre en håpløs attest av en godt voksen dame som deppet over et grusomt scorekort under lunsjen etter runden.
Hun hadde visstnok flere pøtter enn slag pga udugelig caddie.
Kanskje den EGENTLIGE grunnen var at hennes pøttestroke var tilpasset en stimpmeter på 4 kontra 12?
Det var nå caddiens forklaring.



 gjesp (06. jan 2015 08:38) *  IP
Lipsky vant på Europatouren i Sveits i fjor, og ble nr.58 på Oom. Det er ganske bra for en rookie.


 Simen Myhre (06. jan 2015 15:38) *  IP
PMB: Et øyeblikksbilde av dagens temperatur, og påstanden "Etter å ha gjennomgått all tilgjengelig statistikk over temperatur, snøddybde, demografi etc. tyder alt på at Norge og Sverige tilhører samme klimasone og har det samme klimaet" er fortsatt kun en påstand. Jeg kan ikke se at det er fremlagt noe statistikk som viser noe om hvor mange baner som er åpne i folkenære områder over en lengre tidsperiode i vinterhalvåret, og hvor mange golfspillere som sokner til disse.

Jeg har ingen mening om det er forskjeller i klima mellom Norge og Sverige, eller at det er en sammenheng mellom klima og antall gode spillere, jeg synes bare ikke at noen av påstandene var fundamentert i særlig overbevisende bakgrunnsmateriale.



 Dilter (24. jan 2015 23:27) *  IP
Bildet på denne lenken er ganske interessant mht denne tråden:

http://metro.co.uk/2015/01/21/norway-police-urge-people-to-remember-they-live-in-norway-after-stupid-snow-complaints-5030940/?ito=facebook



 AR (24. jan 2015 23:54) *  IP
Det bildet i den artikkelen i forrige innlegg illustrerer godt hva jeg forsøkte å si noe fornuftig (?) om i en omstridte artikkelen, men som Pølse med Brød nedsablet etter alle kunstens regler.

Snakket med en god venn av meg forleden. Han trente golf syd i Sverige under gode forhold mens jeg trente langrenn på golfbanen. Med gode forhold. Han får dermed en klar fordel når vi skal konkurrere tidlig på den norske sesongen som starter omtrent i mai - hvis vi er heldige.



 Laser (25. jan 2015 08:44) *  IP
Det er da forskjell på klima i Skåne og Oslo regionen
Dere kan spille golf i Skåne hele året.

Det betyr da litt for de som ønsker å trene og bli bedre golfspillere

Jeg skjønnner ikke alt fusset rundt denne tråden



 Pølse med brød (29. jan 2015 14:20) *  IP
Takk for meg!

Jeg har gått lei av at "redaktøren" er så useriøs i debatter. Som AR vet veldig godt og som jeg har gjentatt flere ganger er jeg enig i at Syd sverige har bedre forhold enn Osloområdet på vinteren.

Nå skrev jeg innleget for å påpeke at han ikke på et generelt grunnlag kan påstå at klima er en av forklaringene på det svenske golfunderet. Vi har også varme områder med golfbaner om vinteren.

Når han forsto at han var på tynn is vred han debatten over til at jeg er uenig i at syd sverige har bedre forhold enn østlandet. Han sletter innlegg der jeg prøver å påpeke hans useriøsitet og der jeg viser at han skriver mot bedre vitende, alt for å fremstå som en vinner i egne øye av diskusjonen.

Han har ikke noe som helst forståelse av at en redaktør må opptre någenlunde korrekt, men behandler dette som sin egen Facebook side og driter i oss som genuint er opptatt av golf. Han er mer opptatt av rettskrivning og sitt eget selvbilde enn av golf.

Jeg flytter over på bedre sider der jeg slipper å forholde meg dette tøvet hans. En bidragende årsak er også at det ikke er noe særlig spennede som kommer frem her, det er stort sett plattheter og sementering av den manglende norske golfkompetansen som AR er frontfiugren for...




 Realist (29. jan 2015 14:37) *  IP
Trist sorti, Pmb.
Jeg er stort sett enig i det du skriver, uansett tema. Og jeg er helt enig i det du skriver om redaktøren her.
Enhver redaktør holder seg helt unna eget debattforum.
Men golfsiden.no er ikke en del av norsk presse.

Jeg vil i hvert fall savne deg, Pmb.

PS: jeg TROR ikke at et mulig varmere klima er årsaken til at Sverige ligger langt foran Norge i golf. Det finnes andre årsaker. NB! dette er ingen påstand.



 AR (29. jan 2015 15:16) *  IP
Til Pmb.

Innledningen på ditt innlegg i denne tråden oppfattet jeg som om du mente at det ikke var særlig forskjell på klimaet i Syd-Sverige og i Norge. Nå skriver du at vi ikke er uenige om det. Jeg er meget glad for oppklaringen som burde vært gjort mye tidligere.

I min artikkel pekte jeg på tre elementer som jeg ment KANSKJE, understreker kanskje, er årsaken til den store forskjellen på golf i Norge og Sverige.

Da synes jeg det er direkte ufint å debattere slik du gjør.

Fra artikkelen:
"Årsakene
Det er faktisk flere årsaker til at det er slik som innledningen påstår. Kanskje de viktigste er klima, befolkning og tradisjoner."

(Ideen til artikkelen fikk jeg fra en av dem som kan mest om golf i Norge)

Du grep begjærlig tak i klimaet og pekte på at Jæren har varmegrader etc. Men da er det verdt å merke seg at det ikke er så stor interesse og ikke så mange gode golfbaner i de få områdene i Norge hvor det teknisk sett er mulig å spille golf ute om vinteren. I Skåne kryr det av gode golfbaner. Det kryr! Der har de også vinterserier på et ganske høyt nivå. Det har vi ikke i Norge. Det burde vel antyde at det var et snev av riktighet i det jeg skrev.

Du trekker fram deler av Sverige og snakker om befolning som er helt annet enn det jeg skriver. Så forsøker du å henge meg ut på en ufin måte basert på meninger jeg ikke har.

Det synes jeg er ufint.

Jeg er glad for at du nå nå skriver: "Som AR vet veldig godt og som jeg har gjentatt flere ganger er jeg enig i at Syd sverige har bedre forhold enn Osloområdet på vinteren."

Bare det at jeg har oppfattet det annerledes. Jeg har ikke oppfattet deg til å mene det du her skriver.

Jeg kan selvsagt beklage at denne misforståelsen er oppstått, og at diskusjonen derfor ble unødvendig hissig. Jeg valgte å svare på dine ufinheter med samme mynt. Det angrer jeg på at jeg gjorde.

Du anklager meg for å være useriøs. Du på din side har en tone som til tider er langt over streken for vanlig høflighet og over i det useriøse. I hvert fall de gangene du påstår at jeg mener ting jeg ikke mener og kværner videre på det på en ufin måte. Da blir mye feil. Spesielt når din stolthet rammes.

Jeg synes det er trist at du bruker meg som flaggskip for manglende golfkompetanse her i Norge.

Jeg har etter beste evne studert golfspillet fra jeg var ganske liten og leste de få bøkene som var å finne på biblioteket den gangen. Jeg har forsøkt å bli en habil golfspiller ved å trene mye, utforske hva de beste gjør, selv funnet på nye treningsmetoder, trent i USA, snakket med utallige, dyktige trenere. Jeg er blitt hentet av diverse forlag for å oversette en rekke bøker. Jeg har tatt pro-utdanning. Jeg har vært hentet inn som ekspertkommentator for golf i NRK, Viasat-kanalene, CMore (tidlere Canal +) og Eurosport. Jeg har arbeidet med den norske utgaven av golfregelene og boken som har golfregler og bilder. Jeg var største bidragsyter i bladet Norsk Golf i flere år samt en del andre golfpublikasjoner. Jeg har holdt foredrag for juniorer og i andre sammenhenger om golf. Som aktiv har jeg mange seire i norgesmesterskap, nordiske mesterskap fra juniorklassen, via herreklassen og i seniorklassen. Jeg har hatt tillitsverv i golfklubber og NGF. Jeg har vært lagleder på klubblag og landslag samt spillende kaptein de siste årene på seniorlandslaget. Jeg føler selv at dette har gitt meg en viss kompetanse på mange sider ved golfspillet. Synd at du synes at dette bare har bidratt til et lavmål av kompetanse hos meg.

Jeg tar til etterretning at du flytter til andre miljøer med langt høyere kompetanse enn det jeg kan tilby her på Golfsiden.no som jeg nå har drevet i snart 16 år.

Jeg rekker gjerne ut en hånd for å skvære opp med deg, selv om jeg tror det blir vanskelig fra din side. Jeg er åpen for en forsoning.

Det virker på meg som du har peiling på golf, slik at det kunne vært hyggelig å ha deg som debattant selv om vi ikke er enige i alle ting - verken i stil eller innhold.

Tar du i mot min utstrakte hånd?



 Wilson (29. jan 2015 16:56) *  IP
Realist.

Synd at du da er forumavhengig.

Må jo være en pine for deg å være avhengig av noe du avskyr



 Nick (29. jan 2015 17:21) *  IP
Wilson.
Mååååå du kommentere alt.



 Realist (29. jan 2015 17:49) *  IP
Nei, Nick. Wilson må bare kommentere alt jeg skriver. Mer makter han ikke.
Jeg er et hatobjekt for ham. Synd han ikke har oppdaget at ingen bryr seg om hva han skriver.



 barce (29. jan 2015 18:15) *  IP
ser ut til at vi må avslutte debatten her og..

AR; setter du en strek?



 AR (29. jan 2015 18:29) *  IP
Nei.


 barce (29. jan 2015 18:32) *  IP
masse off-topic og useriøse innlegg.. ser ut til at alle har sagt sitt..


 Trond Kracht (30. jan 2015 10:30) *  IP
Jeg skal ikke si noe om hva jeg synes om debatten.
Jeg kan ta et helt konkret eksempel fra et førkval til Europatouren for noen år siden som igrunnen forteller alt om forskjellen på svensk og norsk golf. Ikke minst om ledelsen.
4 nordmenn stilte til start. De var helt alene og hadde ordnet alt selv, fra fly til hotel og til treningstider.
De kom 2 dager før turneringen startet.
Svenskene var 12 mann som kom fra 14 dagers treningsopplegg
på en annen bane og kom 4 dager før turneringen. Alle var fraktet i egen buss med 2 trenere, 1 leder og 1 "matrialforvalter". Når nordmennene hadde trent i 3 timer var det mer enn nok. Det var da svenskene begynte treningen med å spille 5 kr fra alle til den som var nærmest fra alle avstander fra ca 50m. Dette holdt de på med til det ble mørkt.
1 nordmann gikk videre som siste mann. 12 svensker gikk videre. Behøver man å si noe mer ! Ærlig talt har vel ikke dette blitt noe bedre? Dette har vel heller ikke så mye med hvor i Sverige eller i Norge de kommer fra ?



 Reealist (30. jan 2015 11:00) *  IP
AR begår den vanlige feilen å tolke korrelasjon som årsakssammenheng (kausalitet). Jfr. en annen tråd her om dette.
Faktum 1: man kan spille golf over et lengre tidsrom i Sverige enn i Norge
Faktum 2: det er langt flere svensker på toppnivå i golf enn nordmenn
Forsøk på konklusjon: 2) er forårsaket av 1)

Denne konklusjonen KAN være riktig, men er høyst sannsynlig feil. Det trenges mer dokumentasjon. Andre årsaker er like sannsynlige: de trener mer, de har bedre råd, de er bedre organisert, de har en annen mentalitet, de er mer tålmodige, de følges bedre opp av både Forbundet og klubbene, talentutviklingen er bedre, de har en annen golfhistorie med store forbilder.



 AR (30. jan 2015 11:45) *  IP
Realist; jeg skal forsøke å gjøre dette enkelt:

I Syd-Sverige har de hundrevis av golfbaner hvorav svært mange har forholdsvis gode spille- og treningsmuligheter i mesteparten av året. Her bor det mange flere menneseker enn i Norge. Det oser av golftradisjoner.

I Norge har vi bare noen får baner hvor du kan spille året rundt. Det er baner og områder som som har liten eller ingen særlig golftradisjon. Det er også ikke mange mennesker som bor i slike områder - i hvert fall spiller svært få av dem golf. Sammenlignet med forholdene i Syd-Sverige.

Det er disse tre elementene - baner/klima, befolkningsgrunnlag og tradisjon - som jeg peker på når jeg sier at dette KANSKJE kan være årsaker til at Sverige ligger langt foran Norge (et faktum) når det gjelder å prestere på høyt nivå i golf.

Dette har jeg tatt opp med folk både i Norge og Sverige som i mine øyne har god greie på golf.

Selvsagt kan du og noen andre være uenig i dette. Helt OK. Men min mening, som i korthet er gjentatt over, står ved lag.

Jeg kan godt legge til at jeg er imponert over at Tutta har klart å komme så langt som hun har gjort.

Jeg er også imponert over det arbeidet som spillere, enkelte klubber og forbund de siste årene har lagt ned og fått fram meget gode juniorer. Så gode er de blitt at det er blitt lagt merke til internasjonalt.

Dette synes jeg er imponerende TIL TROSS FOR vårt klima, lave antall innbygere og mangel på golftradisjon.

Nå gjenstår det bare at vi får to-tre mann på Europa Touren og kanskje en spiller på PGA Touren. Om noen år er vi kanskje der.

Jeg er ikke så opptatt av din kausualitet. Jeg er mer opptatt av å få fram gode golfspillere i Norge.



 Realist (30. jan 2015 15:49) *  IP
Du misforstår AR. Jeg er jo ikke uenig i at det med klimaet kan være en årsak. Poenget er at den er èn av mange. Og jeg mener at den kommer et stykke ned på listen over sannsynlige årsaker, dersom man vil prioriter dem.
Bildet er sammensatt.

Ellers råder jeg deg til å være mer opptatt av problemet med korrelasjon og kausalitet. Det går igjen i mange saker, og det er lett å trekke feil konklusjoner når man ikke er oppmerksom på dette. I arbeidet med å "få frem gode golfspillere i Norge", må man lete etter årsaker til at de ikke er bedre og flere. Da kan det gå galt i analysen dersom man tror at korrelasjon er det samme som årsakssammenheng.



 AR (30. jan 2015 15:58) *  IP
Det er så enkelt som at jeg påstår at kanskje kan klima, befolkning og tradisjon våre årsaker til at Sverige ligger langt foran Norge når det gjelder golfpå høyt, internasjonalt nivå.

Det er essensen i den artikkelen jeg skrev, og som er blitt slitt i fillebiter i innleggene over basert stort sett på ting jeg ikke hevder.

En annen sak er at noen er uenig i dette.

Her er artikkelen, igjen:
http://www.golfsiden.no/Forskjellene251214.html



 barce (30. jan 2015 17:52) *  IP
hva legger du i ordet tradisjon? det kan jo dekke absolutt alle konkrete faktorer som utgjør en forskjell...


 Wilson (30. jan 2015 18:21) *  IP
Jeg tror klima har mye å si for rekruttering.

Historisk har Sør Sverige vært MYE MILDERE enn Østlandet, hvor det har vært størst antall spillere.
En årsak til at Sverige har klart å få frem flere gode spillere for 20 år siden.
Dermed skaper det tradisjoner.

I Norge ser vi motsatsen i alpint.
Vi var en gjeng med kråker i bakkene inntil Furuset knekte koden.
Deretter har det gått bare én vei.

Tradisjoner skaper mye vekst videre.



 Wilson (02. apr 2015 14:00) *  IP
Alle baner rundt Oslo er stengt pga snø.

Fra Sarpsborg og nedover er alt åpent nå. Samme med Larvik, på tross av 45 cm snø for 1 uke siden.

Kan se ut som sesongen er noe lengre bare noen få mil lenger sør.

AR har nok sine ord i behold



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72