Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Svein Drange Olsnes - 16. sep 2014 kl. 10:31 *  IP
Bunkre som reell hindring

Bunkre var fra gammelt av ment som en hindring; "hazard". På PGA touren forlanger proffene like forhold fra bunker til bunker og fra golfbane til golfbane.
Da ser vi at spillerne foretrekker å ligge i en bunker enn i semirough. Før i tiden inneholdt golfbøkene kapittel om "riktig teknikk for å spille ut fra skoavtrykk i bunker". Jeg har ikke sett et skoavtrykk i en bunker på 20 år. Bunkre burde igjen bli en reell hindring og ikke bare hvite sandflekker rundt omkring på banen.
 Wilson (16. sep 2014 11:59) *  IP
Uenig
Tenk følgende:
Om banen er raket på morgenen og alle bunkere er perfekte, og du kommer som som siste spiller i en turnering og ballen ligger i siste bunker nede i et støvelmerke inntil kanten. Uspillbar.

Synes du det er riktig?

Det skjedde meg en gang.

Hadde den jævla gubben som satte det støvelmerket raket etter seg så hadde ballen min ligget midt i bunkeren og spillbar.



 Svein Drange Olsnes (16. sep 2014 12:27) *  IP
Og den siste gubben jeg spilte bak, hadde lagt raken utenfor bunkeren slik at ballen min trillet inn på greenen istedenfor i bunkeren.
Det har aldri vært intensjonen at golf skulle være "fair". Det var det amerikanerne som fant på. Golf er som livet generelt; noen ganger har man flaks og andre ganger uflaks.
Den siste jeg har funnet som har sagt dette om golf, er Tom Kite da han besøkte Skottland i sommer:
" I really think luck, good and bad, should be a huge part of the game. Golf was never meant to be fair. And it isn´t here. But on the PGA Tour, everything is often too perfect. The young guys seem to want and enjoy that. But it´s too black and white for me. Golf should be a thousand shades of grey. And links golf is like that."
Og imens gjesper vi oss gjennom PGA-Touren og venter på The Open 2015.



 Nalle (16. sep 2014 13:37) *  IP
Besøkte Steensballegaard i Danmark i sommer og synes de hadde en riktig tilnærming.

Fra baneguiden: Sandbunkerne på Stensballegaard Golf er en vigtig del af banens taktiske element, og er generelt designet til at medføre en straf. Det specielle ved disse bunker er, at de fremstår som naturlige bunkere og skal således vedligeholdes miminalt. Dv.s kun i en så tilstrækkelig grad, at plantevækst begrænses og bunkerne bevarer deres element som sandbunkere."

Fra åpningen hadde de ikke raker i bunkerne, man skulle da slette over fotspor med foten eller en kølle, de fikk mange klager ettersom endel spillere selvsagt ikke gadd, så i fjor begynte de med en "bunker sletter" altså ett skaft med en tverrmontert rør av gummi. Fungerte veldig greit, sletter over fotspor, men ikke så bra at det ikke gjenstår ett element av sjanse i forhold til leie. Bunkerne er altså reelle hazards.

http://www.stensballegaardgolf.dk/bane/bane-info/ny-bunkerpolitik/



 Wilson (16. sep 2014 13:37) *  IP
Jeg er fortsatt uenig med deg.
Veldig uenig.
En rake må vi ha, enten i eller utenfor bunker. det kan diskuteres alt etter om man er spiller eller banearbeider.
Men bunkere bør rakes, divots legges tilbake og pitchmarks bør repareres. :-)



 Svein Drange Olsnes (16. sep 2014 14:05) *  IP
Man forventer selvfølgelig i 2014 at folk rydder oppe etter seg under mottoet
"forlat området slik at det blir slik du selv forventer det skal være når du spiller".
Vi har jo alle hørt historiene om at det er de som aldri legger tilbake divots på fairways eller reparerer nedslagsmerker på greenene som klager mest på forholdene. MEN. Når man havner i en hazard (å "havne" betyr at man selv har slått ballen sin dit), kan man ikke forvente at forholdene er like og perfekte. Et godt eksempel var "roughen" på Pinehurst hvor de spilte US Open 2014. Roughen var sand med innslag av gresstuster. Man fant alltid ballen og hadde en reell mulig til å spille mot greenen, unntatt hvis man hadde "uflaks" og havnet bak en gresstust.
Jeg har til og med spilt med folk som har klaget på at der var for mye steinjord i vannhinderet (mellom de røde pinnene og vannspeilet). "Play the ball as it lies" var den første golfregelen man laget og er fremdeles aktuell.



 Wilson (16. sep 2014 14:39) *  IP
Synes du trekker inn andre ting som ikke er relevant å sammenligne med.
hvis man skal oppnå det som du beskriver så får man heller bruke de raken som Nicklaus brukte med ekstremt store tenner. Da vil det bli likt for alle og en hazard. Men om fotspor som settes tilfeldig skal bli normen i bunkere så blir det veldig uheldig



 Revisor'n (16. sep 2014 15:56) *  IP
Jo mer jeg trener, jo mer flaks har jeg.
Ballen vil stort sett alltid påvirkes av diverse tilfeldigheter.
Det er nok å se på PGA-turneringene. En ganske bra drive triller akkurat ut i tykk rough, mens en elendig drive havner der som tilskuerne har tråkket gresset helt flatt. Er det rettferdig?
Treffer du ett punkt i bunkeren blir det speilegg. En halvmeter til siden i bunkeren ligger ballen perfekt. Fortsatt rettferdig?

Når et kjempebra innspill akkurat treffer sprinklerhode og flyr pokker i vold kan en forbanne den som plasserte sprinklerhodet akkurat der, uten at det hjelper stort på scoren.
Bunkere og rough er ment å være hindringer på banen og en skal selvsagt holde seg langt borte fra disse. Ellers er det bare å ta straffen og holde kjeft.



 Jan Erik (16. sep 2014 16:51) *  IP
Nå finnes det jo "Waste Bunkers" som fyller den funksjonen som du etterlyser Svein Drange Olsnes. Har inntrykk av at det dessverre blir laget veldig få sånne på banene her i Skandinavia. Spilte på Sand Valley i Polen her på våren, og der hadde de veldig mange "Waste Bunkers". Skulle finnes fler sånne på banene her oppe også :-)


 Wilson (16. sep 2014 18:49) *  IP

Når bunkerne er ment å være raket så blir det veldig surt å slå fra andres skomerke.

Baller søker som kjent ned i fordypninger når man helst så at de ikke gjorde det.

Arnold Palmer, en ubetydelighet innenfor golf sa følgende: Rak bunkeren etter deg så nøye som du kan, selv om du slo et dårlig bunkerslag.



 Amatour (17. sep 2014 20:41) *  IP
Sand bunkere er en "hazard" for de fleste amatører. Med det mener jeg at havner man i f.eks en green bunker, så er det veldig sjelden jeg opplever at amatør spilleren klarer en up-and-down for å redde par. Selv lav handikappere klarer kanskje i beste fall 2 av 10 sand saves. Derfor med perfekte forhold og lie i bunker, så er det uansett en "hazard" for de fleste golfspillere og minst 1 slag ekstra som følge.

Hvis debatten siktet mot proff spillere, så stiller det seg litt annerledes men alikevel, de beste på PGA tour ligger alikevel ikke på mer enn ca 60% sand-saves.

Dagens sand bunkere er på alle måter en reell hindring slik statistikken viser.



 Frank (17. sep 2014 21:37) *  IP
Tja, nå var jo litt av poenget sammenligne det å ligge i roughen vs bunker. Statistikken du viser til sier ingen ting om det.


 Svein Drange Olsnes (17. sep 2014 21:40) *  IP
Wilson.
Diskusjonen startet med at dagens bunkre på baner der proffene spiller er så like i sanddybde og fasthet at spillerne foretrekker å havne i sandbunkre fremfor i semirough, og da forsvinner bunkeren som en reell hindring ved valg av slagtype og slagretning.
Jan Erik.
Heldig er du som har spilt Sand Valley. Den ser meget bra ut. Jeg er stor tilhenger av wastebunkre både som strategisk element ved fairways og istedenfor rough (man finner alltid ballen, og ballen kan i de fleste tilfeller spilles fremover), men nær greenen bør nok bunkrene defineres som bunkre der man ikke kan grunne kølla.
Amatour.
Vi vanlige glade amatører er ofte livredde for å havne i bunkre uansett, utenom i de flate hjemmelagede man kan putte ut av. Men greenbunkeren på Road Hole på The Old Course vil ingen havne i, uansett spilleferdighet. En skikkelig "hazard", kan man si. Men PGA-spillerne foretrekker heller å spille ut fra en amerikansk greenbunker enn fra en snauklipt dalbunn 3 meter lavere enn greenen. Og det synes jeg er feil.



 Amatour (17. sep 2014 22:07) *  IP
Utenom de norske kommentatorene på Viasat som alltid håper for PGA spillerens skyld at ballen ruller ned i green bunkeren, uvisst om golf spilleren tenker det samme, har vi noen statistikk eller undersøkelser som backer opp dette "ønsket" ? Eller er debatten her basert på anekdoter eller annen informasjon som skulle tilsi at proff spillere generelt ønsker en veldresset bunker fremfor pitch/chip fra roughkanten eller fringen?


 Revisor'n (18. sep 2014 11:06) *  IP
Foruten at tidligere proffe golfspillere som Haugsrud bør vite hva han snakker om, så har uendelig mange timer med golf på TV klart vist at resultatet fra bunker er bedre enn resultatet fra roughen rundt greenen.
Men ingen regel uten unntak, så hvis ballen ligger bra på fringen/roughkanten kan jo det være et lite enkelt slag.




 Svein Drange Olsnes (18. sep 2014 13:10) *  IP
Amatour.
"Go in the bunker, go in the bunker!" Har du hørt PGA-proffer rope dette når ballen er i luften? Det har ihvertfall jeg.
Rough helt inntil greenene (eller helt inntil en smal fairway for den saks skyld) slik det kunne være tidligere, vil vi neppe få se på turneringer fremover, til og med ikke i US Open. Ingen av spillerne liker det, og ingen av oss liker å se en spiller som ligger 1 meter fra greenen, tar full sving og allikevel ikke klarer å rikke ballen fremmover. Utviklingen går mot snauklipte skråninger i greenområdet. Hvis man ikke er presis, havner man i bunnen av en snauklipt dal. Og derfra har man minst 3 muligheter: Putte, chippe inn i skråningen eller en høy lob. Proffene liker ikke dette fordi resultatet er for uforutsigbart. Vi amatører har ikke teknikk og kraft nok til å slå oss ut fra dyp rough, men fra en snauklipt dal kan vi putte og få et ok resultat. Proffene foretrekker en bunker med kjent sanddybde og kjent fasthet.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72