Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Resurrected - 10. des 2012 kl. 11:25 *  IP
Lasermåler og tidsbruk - en gang for alle

Med jevne mellomrom dukker diskusjon om lasermålere opp, og det finnes sikkert mange argumenter mot denne tekniske innretningens inntog i golfsporten. Den fordyrer sporten, den tar bort et vurderingselement, den øker den totale vekten på utstyret, for noen er den kanskje lite estetisk tiltalende, den bruker batterier osv. Hvis noen mener at lasermåler ikke bør være tillatt på dette grunnlaget så er det helt greit. Jeg er uenig, men jeg kan forstå at andre mener at disse momentene er viktigere enn hva jeg synes.

Likevel er det ofte et argument som brukes mot lasermåler, nemlig det at lasermåler øker tidsbruken på banen. Jeg vil forklare hvorfor jeg mener dette er lite sannsynlig. "Bevis-førselen" for å underbygge denne påstanden kan ofte kokes ned til: "Jeg spilte en gang med en fyr med lasermåler og han brukte veldig lang tid på å måle. Selv skritter jeg bare opp fra avstandsmarkering i banen og vet avstanden når jeg står ved ballen". Jeg betviler ikke dette vitnesbyrdet, problemet er bare at det ikke sier noe om den generelle tidsbruken av lasermåler versus ikke, det gir bare en fortelling om en person som bruker lang tid på å måle med laser, og en som bruker kort tid på å måle uten. Vi vet ingen ting om hvor lang tid somleren hadde brukt hvis han IKKE hadde hatt laser, og vi vet heller ikke hvor lang tid den effektive hadde brukt hvis han hadde hatt laser. Derfor bringer sånne vitnesbyrd lite informasjon til bords.

Det interessante er derfor om den generelle tidsbruken for de som går til anskaffelse av laser går opp eller ned sammenlignet med de samme personene uten.

Moment 1: Nytten av laser er mindre for en med høyt handikap enn en med lavt. Hvis man gjør den rimelige antagelsen at en med høyt handicap har større varians i lengde-retning per kølle enn en med lavt handicap, så er det ingen tvil om at en med lavere handicap har mer nytte av laser enn en med høyt. Dette momentet høres valid ut, problemet er bare at det ikke besvarer spørsmålet. For at dette momentet skal gi mening så må man si: "At fordi en med høyt handikap har så høy varians i lengde (sideretning kan man se bort i fra i denne sammenheng) per kølle så er det unødvendig for vedkommende å vite noe som helst om lengde fra ball til flagg". Altså, man sammenligner ikke høyhandikapperen med lavhandikapperen, men man sammenligner høyhandikapper med seg selv, med og uten laser. Selv om høyhandikapperens lengde per kølle har stor varians, så vil hans lengder per kølle være normalfordelt. Over tid så vil fordelingen vise at hans beste køllevalg er den som har toppen av normalfordelt lengde nærmest den eksakte avstanden til flagget. Det vil med andre ord være en fordel å vite eksakt lengde, selv for en med høyt handikap selv om effekten er mindre. Hvis man tar inn progresjon som en faktor også, så vil fordelen øke etter hvert som variansen går ned. OK, så det å vite eksakt lengde er bedre i forhold til resultat (reduserer antall slag som også reduserer tid) enn det å ikke vite eksakt lengde, og fordelen øker etterhvert som variansen går ned.

Moment 2: Det er altså ingen tvil om at det å vite eksakt lengde er en fordel, dog i varierende grad, men dog en fordel. Så er spørsmålet om det tar lengre tid å måle med laser enn ved andre målemetoder. Her mangler jeg objektiv statistikk, men folk som selv har laser kan sammenligne med seg selv FØR man hadde laser. Laser vil gi deg eksakt måling til flagg og over bunker osv, i løpet av maks 10 sekunder (for en somler). På den tiden vil man ta frem laser, måle og legge den tilbake. Alle tid man bruker på å vurdere kølle osv. er ikke lasertid, det er den tid man ville brukt uansett. Selv om vurderingstiden sannsynligvis er kortere med laser enn uten, fordi det fjerner usikkerhet angående lengde, så kan vi si at den er det samme. Såfremt man ikke har veldig godt øyemål, så er den andre måten å måle lengde å skritte opp. For å være mest effektiv så kan en som ligger i fairway, på den riktige siden av en lett synlig avstandsmarkering skritte opp til ball, og bruke pinneplassering til å regne ut avstand. (Hvis dette ikke finnes så økes usikkerhet og resultatet blir dårliger jamfør moment 1). Ok, så la oss si at en med PERFEKT rutine som ligger midt i fairway, bruker 5 sekunder på dette. (Dette fordrer at vedkommende skritter opp frem til egen ball, og aldri gjør annen oppmåling). Under optimale forhold hvor han treffer alle fairwayer så sparer han i overkant av 2 minutter i løpet av en runde (Man måler stort sett bare opp på innspill til flagg eller transportslag på par fem). Med en gang han misser fairway, ikke finner avstandsmarkering i nærheten, eller må begynne å skritte tilbake så begynner tiden å gå. Hvis man da begynner å ta frem baneguide for å finne avstand til bunker på par fem, at man kan måle med laser mens man står stille når andre slår osv. Så er det meget usannsynlig at en person bruker kortere tid på å skaffe seg informasjon om avstand uten laser enn med. Hvis man i tillegg legger til måleusikkerhet som gjør at han kanskje havner i en bunker ekstra eller bruker et slag ekstra så vinner laser lett tidskampen.

Det beste grunnlaget for å uttale oss har vi som har prøvd begge deler. Jeg opplever laser som meget tidsbesparende. Det vil alltid finnes folk som har dårlige rutiner også med laser, men tenk hvor lang tid disse ville brukt UTEN laser. Jeg vil påstå (kun en påstand) at laser har hatt samme effekt på tidsbruk på golfbane, som betalingskort har hatt på betalingshastighet i kassa. Joda, noen glemmer koden, men i snitt så er det mye kjappere enn gamle kjerringer som betaler med småpenger...

 Pølse med brød (10. des 2012 11:45) *  IP
Enig, men enda bedre er GPS som du ikke behøver bruke et sekund på, et blikk så har du forkant, senter, bakkant. For 99% av alle som bruker lasermåler så er dette godt nok.

En fornuftig regel for meg hadde vært at du måtte ha under 5 i hcp for å ha lov til å bruke lasermål, alle over dette som bruker det gjør det av jålete grunner og ville vært like godt tjent med GPS.



 Resurrected (10. des 2012 12:22) *  IP
Haha, rimelig kategorisk å si at "alle over 5 i hcp som bruker laser gjør det av jålete grunner". Å gjøre det til en regel er temmelig rigid også. Så lenge folk ønsker å vite avstand så er det en fordel at de bruker hjelpemidler som gjør dette mer effektivt enn oppskritting. (GPS har jeg ingen erfaring med).


 Sigbjørn (10. des 2012 12:33) *  IP
Resurrected, er litt usikker på hvorfor du tar opp denne tråden nå, det er da lenge siden vi var ferdig med denne diskusjonen.
men kanskje er det i frustrasjon for ikke å kunne spille golf for tiden?
Ja, da forstår jeg, vihar frost og snø i Rogaland og, så det er noe frustrerende, men vi satser på varmegrader til jul, og turnering på Ogna i romjula :-)



 Kassadamen (10. des 2012 12:39) *  IP
99/100(?) bruker kort i butikk - og betaling går som oftest raskt.

Dersom 99/100 golfere brukte laser - ville rundene gått raskere da?



 Zigurd (10. des 2012 13:35) *  IP
PMB: "En fornuftig regel for meg hadde vært at du måtte ha under 5 i hcp for å ha lov til å bruke lasermål, alle over dette som bruker det gjør det av jålete grunner og ville vært like godt tjent med GPS."

"Jålete grunner" er et mer enn litt merkelig argument i en slik debatt...

Jeg brukte tidligere Golfshot til min mobil men byttet til en lasermåler og har aldri angret det. Det var to hovedgrunner til det:

1. Flere av banene jeg spilte på var ikke kartlagt og oppmålt for bruk av gps. Om man ikke ønsker å bruke datatrafikk så må man i tillegg passe på å laste ned banen(e) man skal spille på forhånd. Med en lasermåler slipper man å tenke på noe av dette.

2. Skulle jeg bruke gps konstant under en runde så måtte mobilen være fulladet før jeg gikk ut da dette bruker rimelig mye batteri. Skal gps slås av og på når man bruke det, så tok det ofte så langt tid å få en "fix" at jeg rett og slett ikke kunne bruke så mye tid. En lasermåler bruker noen få batterier i løpet av en sesong og jeg trenger ikke tenke på lading - den bare fungerer.

Om dette kvalifiserer til jåleri når jeg med mine noen-og-tjue i hcp nå trekker frem min lasermåler fremfor mobilen, så får det så heller bare være. Det skal skje svært mye på "golf-gps"-fronten for at jeg vurderer å gå tilbake til det fremfor en laser.



 Gunnar Bull (10. des 2012 13:44) *  IP
Alle som bruker noe som er bedre enn mitt, er jålete.
Klassisk :-)



 Rotten (10. des 2012 13:59) *  IP
For en ekte "golfer" er vel jålete helt ok, en hedersbetegnelse? :-)


 AR (10. des 2012 14:03) *  IP
Tre av fire spillere i en gruppe må vente å at den som har kortest drive skal slå inn mot greenen på et par 4 hull. Alle de tre kan ta fram sin lasermåler og måle nøyaktig opp hvor langt det er til flagget. Således brukes de i praksis 0 (null sekunder) på å finne ut hvor langt det er til flagget fordi ingen venter på dem, men venter på førstemann som slår.

Resurrected: Tusen takk for flott gjennomgang.

PMB: Greit med gps, men den er erfaringsmessig på langt nær så nøyaktig som lasermåler. Mange over 50 år ser dessuten heller ikke tallene på instrumentet uten briller.

Hver og en får selv avgjøre hva som er best. Her er det ikke snakk om enten eller.



 Rotten (10. des 2012 14:22) *  IP
Presis oppsummering av AR!
Med laser spiller hvertfall jeg mye raskere og bedre.
Litt på siden, men må jo si at det er underlig at det brukes masse $$$$ på utstyr og tid på trening for å spille god golf, og når det kommer til noe så selvsagt som å vite korrekt avstand til målet så er ikke det så viktig.
Forstår det ikke, er nok litt treig i nøtta...



 AR (10. des 2012 14:27) *  IP
Nei, Rotten; ikke treig i nøtta. I alle år har de beste hatt nøyaktige mål til det de sikter på. "Å spille på "feelingen" og tippe hvor langt det er til målet" har lite med golf på høyt nivå å gjøre.

Nå er den nøyaktige informasjonen tilgjengelig for alle som ønsker seg slik på en meget enkel måte.

Har du hørt om en skytter som skal treffe blinken uten å vite hvor den er?

Nei vel.......



 panser (10. des 2012 16:12) *  IP
Jeg henger meg på igjen, og har stor glede av at ny tråd om dette er på gang.

Bakgrunnen for min negative holdning til bruk av lasermålere ligger i den gruppen som IKKE gjør som morra de sier (AR). Dette er normalt spillere med 20+ i hcp og som i over 50% av tilfellene ikke har slag inne. Selv med nøyaktig avstand; mangler balltreff, slår for langt/kort, misser med 15 - 20 grader sideveis og skylder på utstyr eller banen når ballen ikke kolmmer dit de hadde tnekt seg.
De stiller ikke opp for avstandsmåling mens andre slår, men venter med dette til de er kommet frem til sin ball, som ofte ligger i rough eller i bunker. Da er det plutselig andre faktorer enn avstand som spiller rolle for svakere spillere: Teknisk ferdighet.

For dere som behersker teknikken og har slagene inne, selvsagt må dere skaffe dere riktig avstand, men bruk da ikke ekstra tid på dette! La det bli en del av rutinen.Det er for dumt å se spillere bruke unødvendig tid på å finne avstanden når de nesten aldri har slaget inne.

For øvrig er det en rekke skyteøvelser i feltskyting hvor avstanden ikke er kjent. Det er utfordringen. Men, du vet hvor blinken/målet er. Du løser vel ikke dette med laser AR om du ikke vet hvor flagget er?



 Pølse med brød (10. des 2012 16:19) *  IP
Det finnes egne GPS målere som har lang batteritid, lades opp i bilen og som har stor skjerm for svaksynte. Presisjonen er bedre enn laser fordi du ikke er avhengig av ens stødig hånd, klart vær og riktig treffpunkt der du sikter.

Med GPS merker du selv punktene du ønsker måling mot på banen din evt. laster ned ferdige punkter hvis banen er målt opp.

Mye raskere enn laser. Mulig 3 spillere står å venter på fairway med AR, for de fleste andre er alle i flighten ute å leter etter ball, når ball er funnet inne blant trær er det vanskelig å bruke laser, men GPS fungerer like bra uansett hvor du er på banen.



 Tolle (10. des 2012 17:09) *  IP
Kan hende GPS er enda raskere enn laser, men laser er nøyaktig til flagget. GPS måler til forkant, midt og bakkant green. På store greener kan dermed unøyaktigheten til flagget være på 20 meter +. For min del har dette stor betydning. (Hcp 3,5)


 panser (10. des 2012 17:34) *  IP
Bra Tolle. Jeg spiller desverre sjelden med folk på ditt nivå. Og, er greenene slik i Norge at denne +/- 20 meter er vesentlig? Rull og backspin har vel unektelig en viss betydning?

Kunnskap om greenenes varierende kvalitet kan ingen måler kompensere for, hverken GPS eller laser?

Når blir laser/GPS tillatt på tourene? Kunne kanskje øket spillehastigheten?



 AR (10. des 2012 17:50) *  IP
Det tar neppe lang tid før lasere blir lov også på de større tourene - ikke bare her i Norden. Her ligger vi langt fremme sammenlignet med de erkekonservative i andre deler av verden.


 gjesp (10. des 2012 18:08) *  IP
de som følger college golf i USA sier at bruken av "range finders" har bidratt til å øke tiden på rundene, altså stikk motsatt av det vi hobbygolfere mener. Og de spillerne er ikke akkurat høy hcp`ere.


 JJ (10. des 2012 18:22) *  IP
Det er ikke laseren i seg selv som fører til økt tidsbruk. Problemet er vel at en stor andel av laserbrukere er middelaldrene menn med overdreven tro på egne ferdigheter. Denne typen spillere bruker gjerne også lang tid på å beregne vind, leser putter fra flere vinkler etc selv om de spiller på 8.3 i HCP som i realiteten burde vært 15


 Frank (10. des 2012 19:13) *  IP
Min erfaring er at de som var trege før de fikk laser er akkurat like trege etterpå og de som er raske er det uavhengig om de har laser eller ikke. Bruker hverken GPS eller laser selv, men må si det er veldig bra de gangene de har et system på golfcartene i utlandet.


 Per Erbo Rougthvedt (10. des 2012 19:58) *  IP
Det er veldig sjelden jeg skriver på denne siden. Men synes dette var en særdeles konstruktiv debatt.
Jeg har nå holdt på en del år som dommer i Norge, og synes recurrected har gjort en meget god gjennomgang på bruk av avstandsmålere.

NGF tror at "riktig" bruk av avstandsmålere er viktig for å få ned tidsbruken. Så er det opp til spillerne å finne ut hva "riktig" bruk er. Her bør "må" klubbene kunne si ifra til egne spillere om hvordan dette skal foregå.

Men når vi ser på de norske spillerne så er det også mer som må gjøres for å spare tid. Noen er så sakte i sitt spill at hvis de skulle falle, så ville de falle sakte.
Så her har nok klubbens sportslige ledelse et stort ansvar.

Vi som dommere kan ikke "oppdra" spillerne I NM. Vi har ofte nok andre utfordringer. Dette er noe de må ha lært seg i hjemmeklubben



 mimung (10. des 2012 21:23) *  IP
Jeg har hevdet i andre tråder at laserbruk bare har betydning for gode spillere (under 4,5 i hpc), og det mener jeg fortsatt. En spiller med 20 i hpc er bare komisk i mine øyne, der han står med laseren og myser i motlyset. GPS klokka greier seg utmerket for alle oss andre hackere. Er veldig enig med PMB og Panser her inne. Men, bare for å ha sagt det, laser er et flott hjelpemiddel for de som trenger den (AR og andre gode spillere)


 Wilson (10. des 2012 21:58) *  IP
He he

Jeg har ikke under 4,5 i hcp men for meg er det enten laser eller øyemål.

Når jeg har sett at en med GPS målte 33 m og jeg hadde 45 m på laser (Som ble kontrollskrittet til 45 m) så er ikke GPS noe alternativ



 trippel (10. des 2012 22:01) *  IP
spørsmål til mimung og hans meningsfeller: Jeg er en gutt på 42 år som liker golf og lurer på noe ang. lasermåler. Nå for tiden (etter å fått to barn) spiller jeg ca 1-2 runder i uka og trener nesten ikke noe. Før trente jeg og spilte hver dag. Jeg vet hvor langt jeg slår (innenfor ca 5-6m) med hver kølle, men jeg kan også finne på å slå drittdårlig (duff, toppings, slice, megahook og til og med i perioder opp til 4 shanks på en runde)

Jeg har statistikk som sier at jeg treffer ca slik jeg hadde tenkt 68% av slagene. Jeg er nå oppe i 11,3 i hcp (var på 3,4 før kone og barn for ca 10 år siden)

Årets beste runde var 74 på larvik og dårligste var 101 på grenland gk.

Spiller ofte med en kamerat søndag morgen om sommeren, og da bruker vi ca 2 timer og 30 min på å gå 18 hull på ca 90 slag i snitt (han har hcp 18) Vi bruker da laser på de fleste slag begge to.

Spørsmålet er om vi kan fortsette å bruke laserene våre med vår høye hcp, eller om vi må levere laserene inn til golfpolitiet? Eller er det andre forhold enn hcp som spiller inn? Evt ved hvilken hcp må jeg slutte med laseren?



 gjesp (10. des 2012 22:05) *  IP
som jeg nevnte lengre opp, bruk av laser har ingenting med hcp å gjøre


 AR (10. des 2012 23:31) *  IP
En fordel med laser er at du da nøyaktig vet hvor mye du bommer på målet. :)


 Gunnar Bull (10. des 2012 23:34) *  IP
Uvanlig mange gode innlegg i denne tråden. Trippels over her kårer jeg til det nest beste :-)


 Tolle (11. des 2012 07:39) *  IP
Panser: Selvsagt har +/- 20m stor betydning! Uansett nivå, spin og greenkvalitet. De fleste spillerne kjenner også til kvaliteten på greenene, da de spiller sine fleste runder på samme banen. Og de fleste har konstant spin i ballen på innspill, dvs noen har mye spin i ballen mens andre har ikke det.
Forskjellen i faktisk lengde på innspillet kan utgjøre både 2 og 3 køller.
Men jeg er enig at det ikke ser veldig smart ut med en 20hcp som bruker laser når han ligger 10 meter fra greenkant..
Problemet er også at vi blir blinde for den naturlige lengdeoppfattelsen. Før jeg brukte laser, over 15 år siden, trengte jeg sjelden noe mer enn 100m pinnen til å avgjøre lengden til flagget. Og mye avvik hadde jeg ikke da.



 Kjell249 (11. des 2012 09:18) *  IP
Trippel: du hevder at du og en kompis har et snitt på ca 90 slag og bruker laser på de fleste slag. Det har jeg dessverre null tro på, og må være ganske lite effektivt. Halvparten av slagene er nærspill og blir litt overrasket hvis du står på greenen og måler avstand.

Må du på en kjent bane bruke laser på utslag på par 4 og 5? Kanskje på et par hull hvor et hinder kan komme i spill avhengig av plassering av klossene. Par tre må begge måle?? Stoler du ikke på kompisen din:)?

Kanskje du bruker laser på noen transport slag for å treffe riktig lengde til innspillet? Og i tillegg på innspill på ca 14 hull, utenom de hullene hvor du ligger ved siden av kompisen din og han allerede har målt.

Tipper at du bruker laser på maks 25% av slagene og at dette tar 4-5 min ekstra. Så sparer du kanskje 10 min på færre slag, skritte opp, osv...



 tak, oslo (11. des 2012 12:45) *  IP
Håpløst arrogant å si at kun de under f.eks 5 i hcp har noe nytte av en laser/GPS. I tillegg til nå å kunne fastslå om innspillet er 110 eller 100 meter, føler jeg at jeg ved bruk av laser på en måte spiller mer seriøst. Dvs at jeg er nøyere på andre ting også. Man føler seg jo litt teit når man tar ut en nøyaktig avstand og duffer slaget. Tidligere har jeg vel egentlig vært litt unøye med eksakt avstand på innspill. Så da har man muligens brukt mye "feil" kølle. Nå bruker jeg kun den kølla som jeg vet går 110 meter ved et tilnærmet godt treff. Og ikke den som går 10 meter for kort...
Har man i tillegg brukt laser mye på rangen for å ha en nøyere oversikt over hvor langt med hvilken kølle, er det jo svært naturlig at man også tar med seg laseren på banen.

Oppfordere alikevel alle med laser å måle opp og gjøre seg klar før det er "din" tur.
Hcp 14 ish....



 Gunnar Bull (11. des 2012 13:07) *  IP
Laser er et verktøy for læring. Det elementet blir fort glemt av kritikerne. Jeg tipper det er fordi kritikerne er ferdig utlært :-)


 Dilter (11. des 2012 13:18) *  IP
Ja takk begge deler.
Har på tampen anskaffet både ny laser og GPS-klokke. Gleder meg å bruke begge i forskjellige situasjoner neste sesong, og regner jeg vil få utbytte av det til tross for at jeg har flere ganger 5 i hcp. Måler gjør man fortrinnsvis mens andre slår.



 Pølse med brød (11. des 2012 13:25) *  IP
Moderne GPS har samme presisjonsnivå som laser. 20 meter feil er bullshit, eller en eldgammel eller billig GPS.


 Zigurd (11. des 2012 15:30) *  IP
Jeg må si jeg sliter med å følge resonnementene som panser og mimung presenterer her.

Hovedsaklig fordi de begge synes å bygge sine argumenter på at dersom man ikke klarer å slå akkurat så langt som man vet man bør slå i de aller fleste tilfeller, så er det også uinteressant å vite hvor langt man skal forsøke å slå.

At noen kan argumentere for at så lenge man ikke kan forventes å klare noe så er det ikke så nøye å vite hva det er man skal forsøke å klare, blir såpass spesielt at det er litt vanskelig å forholde seg til...



 Zigurd (11. des 2012 15:32) *  IP
PMB: "Presisjonen er bedre enn laser fordi du ikke er avhengig av ens stødig hånd, klart vær og riktig treffpunkt der du sikter."

Jojo, men da venter jeg med å skaffe gps fremfor laser til jeg blir god nok til å trenge slik presisjon. Jeg vil jo ikke springe rundt og jåle meg med en gps når en laser er mer enn nøyaktig nok for mitt høye hcp.



 Tolle (11. des 2012 17:18) *  IP
Pølse med brød: hvor måler laseren, og hvor måler GPS? Laser måler du til flagget, og GPS til forkant, midt og bakkant green. På Losby hull 17 er greenen ca 65 meter lang. GPS vil da vise 100m til midt, 67,5m til forkant og 132,5m til bakkant. Hvis flagget står 10m inn på greenen, blir altså en måling til midt bli 22,5m feil... Jeg driter i om det er ny eller gammel GPS, den blir uansett ikke like korrekt som laser!
Enkelte baner i blant annet USA har delt inn greenene i soner som gjør GPS i golfbilene mer korrekt, men dette gjelder ikke for håndholdte gps'er.



 Kjekstad (11. des 2012 18:12) *  IP
For det første prøver jeg og være rask når jeg bruker laseren, og for det andre tror jeg ikke jeg bruker lengre tid med laseren enn jeg ville gjort med å se etter 100/150 meter staker, samt lete etter lokk i fairway med avstand. GPS holder selvfølgelig ikke mål. Den vet ikke hvor flagget står!


 Wilson (11. des 2012 20:01) *  IP
Laser tar ikke tid hvis man bruker den riktig.
I 80% av rundene må man vente på at greenen blir ledig før man får spilt inn. Da har man god tid til å sikte, og enkelt å måle mot baken på spiller som setter i flagget.

Ellers måler jeg ofte mens andre slår, og skritter opp resten til min ball hvis avstanden ikke er for stor.




 trippel (11. des 2012 20:51) *  IP
@Kjell249: Pokker, der tok du meg: du har helt rett, vi bruker ikke laser begge to på alle 180ish slagene!

Trodde kanskje ikke det var nødvendig å presisere at vi ofte ikke bruker laser på puttene våre, og ikke på alle slag rundt greenen engang.

At det holder at en av oss måler når vi står på tee eller ligger rett ved siden av hverandre var et bra tips, takk!

Gikk mentalt gjennom en typisk runde nå,og konklusjonen din om laser på ca 25% av det totale antall slag er meget bra, men jeg bruker max 5 sek på hver laser måling, så det tar meg under 2 min totalt.

men som du sier sparer nok minst 10 min på ferre slag o



 trippel (11. des 2012 20:56) *  IP
for å fullføre: sparer no minst 10min på færre slag og mindre leting etter lengder.

Jeg har som sagt laser, og kommer derfor ikke til å kjøpe GPS som sikkert er brukbart, men enhver med litt teknisk innsikt skjønner at den ikke kan være like nøyaktig. Vi har også faktisk 3 greener på opp mot 50-60m.




 Gunnar Bull (11. des 2012 21:40) *  IP
Jeg tror vi kan oppsummere denne tråden omtrent slik:

Laser kan hjelpe mange til å bli bedre spillere.
Golfspillere med gode rutiner bruker ikke mer tid med laser.
Trege golfspillere er trege uansett laser eller ei.
GPS er raskere enn laser, men mindre nøyaktig.

Alle som mener noe annet er d0mme.



 Pølse med brød (12. des 2012 13:50) *  IP
Alle over 3,7 i hcp er dumme!


 Tolle (12. des 2012 14:26) *  IP
PMB: Så du regnestykket mitt lenger oppe her? Mener du at 20 meter forskjell på avstand kun har betydning for de under hcp5?
Forøvrig er det vel slik i golf at jo dummere du er, jo bedre er du til å spille... Minst mulig tanker i svingen er jo best:)



 Xo (12. des 2012 15:46) *  IP
Utifra dine utsagn PMB så har vel du da klubbhcp 54?


 Pølse med brød (12. des 2012 15:51) *  IP
Nei, jeg underslår ikke at laser viser eksakt avstand til pinnen forutsatt at du holder den stødig og treffer, noe som er vanskelig noen ganger i ruffen.

Jeg setter spørsmålstegn ved om noen over 5 hcp har brukt for denne avstanden til noe, når de trorlig er bedre tjent med å spille safe med utgangspunkt i bakkant, midt, forkant. I emsempelet ditt over hvis pinnen står kort bakkant på 129 meter (målt med laser) hva spiller du til? Satser du på 129 meter carry er du jo helt idiot. Er du smart begynner du å regne, "midt 100 meter, bakkant 132 meter, jeg vet jeg har +/- 5 meter i feilmargin på 8 jernet mitt, jeg vil passe på å treffe greenen helt sikkert, jeg prøver å slå ballen 120 meter, treffer jeg sykt bra ligger jeg 5 meter kort pinnen på sikker side for en birdieputt, treffer jeg sykt dårlig ligger jeg midt ¨på 110 meter og har en god parmulighet.

Vi er jo en nasjon av kamikaze golfere som kliner til over alt, så det overrasker meg ikke at spillere over 5 hcp er opptatt av eksakt måling til pinnen, det er jo derfor de misser greenen hele tiden og aldri kommer ned i hcp.






 Tolle (12. des 2012 17:55) *  IP
Da er jeg sikkert helt idiot ut fra dine ord.. I ditt eksempel slår jeg et nier jern som vanligvis spretter en gang og spinner tilbake til nedslagsmerket. Forutsatt selvsagt at greenene er "normale".
Jeg har forøvrig aldri problemer med å treffe flagget med laser, bare når lengdene er over 180-190 meter. Rough har selvfølgelig ingen betydning. ( hvorfor skulle det være et problem?)
Ellers må jeg si at flere av dine utsagn vitner om uvitenhet.



 trippel (12. des 2012 18:44) *  IP
spørsmål til alle: tror dere golfere flest treffer målet oftere om de vet hvor langt det er til der man ønsker å lande ballen?

hvis ja, så er spørsmålet bare om metode: 1:Baneguide og lengder på sprinklerlokk= tregt og unøyaktig men veldig i tråd med golftradisjonene, 2:GPS= raskt og litt unøyaktig og sist 3: Laser= Raskt (ørlitt tregere en GPS) alle baner og hindre "ligger inne", og den er meget nøyaktig og kan også brukes på treningsfeltet.

metode 1 velger jeg bort av åpenbare grunner, og metode 2 og 3 er begge bra, så her kan folk velge selv hva som passer og hva som er viktigst for en selv. Mener jeg!



 Wilson (12. des 2012 19:13) *  IP
Ja


 Pølse med brød (12. des 2012 19:26) *  IP
..fordi det er trær eller andre hindre i veien som gjør at du ikke kan bruke lasern.

Tolle, du må være av de 0,001 prosentene av Norske golfspillere som får backspinn på 9 jernet tilbake til øpitch merket, da er du trolig så god at du etter min teori er tjent med laser.



 Tolle (12. des 2012 20:30) *  IP
Sorry PMB, men det er nok en del flere enn 100 spillere i Norge som har slik backspin..
Ellers er jeg enig at trær er et problem for laser, men man trenger sjelden bevege seg mye for å få fri sikt til flagget.



 Hacker (12. des 2012 23:04) *  IP
Hvis jeg ligger i rough og det står trær mellom meg og greenen, da lar jeg laseren ligge i baggen og chipper ut til fairway. Det går veldig fort!


 Gulber (13. des 2012 08:08) *  IP
Noe av det første jeg fikk beskjed om da jeg begynte å spille golf var at jeg måtte bli god med jern, eller dvs at må finne ut hvor langt jeg slår med det forskjellige jerna. Når man har funnet ut det, selvfølgelig med +- noen meter. Ja da har man jo nytte av og vite hvor langt det er til hullet, på det grunnlaget velger man den køllen som passer best . skjønner ikke helt hvorfor man krangler om dette. å det er helt klart at laser er raskere en å skritte opp i forhold til avstandsmerker, å gps klokken er enda raskere( men man får ikke eksakt lengde til hullet) så la folk velge det de liker best. for det er ikke noe hcp krav for og kjøpe laser eller gps. begge deler er lov ,noe vil alltid somle på banen og noen er raske. vi får prøve og ikke iritere oss over alt som skjer på banen


 Pepper (13. des 2012 08:46) *  IP
Bra, Gulber, så fornuftig og greit kan det skrives.


 Resurrected (13. des 2012 16:40) *  IP
Sigbjørn: Gode spilleforhold i Rogaland nå eller? ;)


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72