Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Kaare - 08. mai 2012 kl. 10:13 *  IP
Tillatt å ha med smartphone under turnering?

Enkelte bruker gps på telefonen sin til avstandsberegning under turnering.
Det er imidlertid ikke tillatt å ha med utstyr som viser høydeforskjeller og himmelretning, selv om man ikke bruker det.
Nå inneholder de fleste smartphones apps som gir informasjon om himmelretning og høydenivå, selv om denne ikke finnes i selve golfappen.
Så spørsmålet blir da: Kan man i dete hele tatt ha med en smartphone under turnering?

 Randalph (08. mai 2012 10:56) *  IP
http://www.randa.org/en/Rules-and-Amateur-Status/~/media/RandA/Equipment%20Notices/DMDflowchart.ashx


 tilskuer (08. mai 2012 11:00) *  IP
Jeg mener å huske at NGF kom emd en presisering på dette i fjor.

Det er tillatt å ha med seg smartphones på banen.

Hvis du bruker den til avtstandsmåling pådrar du deg straff du hvis den har mulighet til å måle annet enn avstand, uavhengig av om disse appene er i bruk eller ikke.



 Vijay Swing (08. mai 2012 11:03) *  IP
Mange smartphones har innebygd kompass, og gjør dem derfor ulovlige å bruke iht regelverket (selv om kompasset er "skrudd av").




 Gunnar Bull (08. mai 2012 11:06) *  IP
Kompass? Hva slags nytte har man av et kompass på golfbanen da?


 barce (08. mai 2012 11:15) *  IP
Vind?


 Gunnar Bull (08. mai 2012 12:38) *  IP
barce: mener du at hvis det er spådd nordavind så bruker du kompasset til å sjekke vindretningen?


 AR (08. mai 2012 13:42) *  IP
Gunnar Bull; her er forklaringen vedrørende dette med kompass:

Golfspiller: "Please stop checking your watch all the time. It's to much of a distraction"

Caddy: "It's not a watch, sir - it'e a compass."

Og en til dem som har glemt kompasset:

Golfspiller: "This is the worst couse I've ever played on."

Caddy: "This isn't the golf course. We left that an hour ago."



 barce (08. mai 2012 14:10) *  IP
GB: Kompasset kan være et hjelpemiddel til å avmerke vindretning i en eksponert posisjon, for så senere - i en mindre eksponert posisjon, benyttes avmerkningen til å bedømme vindretning?


 Pølse med brød (08. mai 2012 14:15) *  IP
Hovedproblemet er vel evt. kommunikasjon med andre spillere eller publikummere? feks tips om puttelinjer eller strategi i forhold til pinner.

Går du med en smartphone i hånda er det veldig vanskelig å sjekke at du ikke får en SMS med "våt foregreen på hull 3, ikke rull inn" eller lign. eller i turnering "du leder med 2, spill sikkert par på siste".....



Dette er vel juks.....



 tilskuer (08. mai 2012 14:16) *  IP
Et av argumentene for å tillate avstandsmålere er at avstander lett tilgjengelige opplysninger som de fleste spillere ved behov har tilgjengelig via baneguider, egne notater, oppskritting m.m. Himmeletningene kan da vel ikke væe mindre tilgjengelige og kan f.eks lett tas ut fra kart, solens stilling m.m. Jeg skjønner ikke helt hvorfor et kompass skulle være ulovlig - du jo bruke GPS? Men i henhold til reglene er ikke tillatt med kompassfunksjon på distansemålende enheter.


 Gunnar Bull (08. mai 2012 15:15) *  IP
Kompass er vel en av de gadgetene jeg aldri har tenkt på å ta med på golfbanen. Jeg skjønner jo nå at jeg er en amatør som bare sjekker vindretningen ved hjelp av visuell info fra
flagget kombinert med stikke fingeren i lufta.

Ikke bra (nok).



 Kaare (08. mai 2012 15:37) *  IP
Ok, dette ble jeg ikke lur av.
Men det er altså tillatt og ha med smartphone, men dersom du bruker den til å måle avstand og den inneholder et kompass så skal du ha straff.
Hvilken straff da? Er det 2 eller 1 straffeslag pr. avstandsmåling?



 Dilter (08. mai 2012 15:43) *  IP
Slik jeg forstår det, så er det tillatt med smarttelefon, så fremt visse forutsetnnger er innfridd.

Hvis den ikke innfrir disse, og det er snakk om turnering, så er vel straffen disk, tenker jeg.



 barce (08. mai 2012 16:36) *  IP
GB: Tenk at du står på en et par tre hull med tette trær rundt deg og blindt innspill til green. Du merker ikke en gang et simpelt vindpust. To hull siden, på en høyde, merket du at det blåste kraftig.

Da hadde det vært gull verdt med et kompass hvor vindretningen var avmerket ;)



 Gunnar Bull (08. mai 2012 16:45) *  IP
barce: hehe, jo, når jeg tenker meg om så skjer jo slikt meg hele tiden :-)


 DA (08. mai 2012 16:48) *  IP
æsj, da må jo baneguide være forbudt, for der står det jo akkurat hvor langt det er til green og hinder og alt som er! Det skulle vært forbudt med baneguide og slikt, alt skulle vært spilt etter hvor god man var til å bedømme avstand! DA hadde man fått bevist hvor god man var, ikke sant?!


 tilskuer (08. mai 2012 16:50) *  IP
Kaare:
Straffen for brudd på regel 14.3 er ikke mindre enn diskvalifikasjon.

Såfremt du bare bruker telefonen til telefon er det ingen problemer, så lenge du ikke bruker den til å skaffe deg ulovlig informasjon. Å sjekke leaderboarden er ikke brudd på reglene, men å følge en kringkasting fra turneringen mens den pågår er brudd på reglene. Å skaffe seg informasjon som er brudd på regel 8 er generellt ulovlig.

Hvis du skal bruke telefonen som avstandsmåler må det ikke finnes andre funskjoner som er ulovlige i henhold til regel 14 på telefonen. Det er altså først når du skal bruke den til avstandsmåler det blir et problem at den har kompass, vindmåler, termometer, høydemåler m.m installert.



 Wilson (08. mai 2012 17:49) *  IP
Proene og deres caddier tar hele banekartet og setter en pil over kartet i den retningen som det blåser før de går ut. Og de kan jo selvfølgelig justere denne pilen underveis om vinden dreier.
Da vet de vindretningen på hvert hull.
Leste dette i et intervju med Jesper Parnevik, for ca 10 når siden



 Gunnar Bull (08. mai 2012 22:42) *  IP
Da har de ikke spilt Miklagard, for der blåser det alle veier :-)


 Wilson (08. mai 2012 23:39) *  IP
Og da er jo kompass tingen. :-) Litt komisk forbud. 18 flagg som vaier i vinden. Og kompass er forbudt. og temperatur måler.


 golffreak (08. mai 2012 23:47) *  IP
DA; Det er elektroniske hjelpemidler og andre tekniske instrumenter som måler alt annet (real-time) enn avstand som er forbudt.

Du kan ta med deg alt av data på papir sammen med en PGA tour-style baneguide og lasermåler/GPS. Kompass får du derimot ikke lov til å bruke...;-).

Linken til Randalph var ganske forklarende og bra, utrolig at de har gjort dette så komplisert. Hvor mye utbytte har du av denne informasjonen egentlig?

- Lokale værmeldinger: Vel jeg leser værmelding før jeg drar ut, ser tempen i dashbordet når jeg parkerer og observerer været underveis. Hvis temperatur og fuktighet endrer seg så vil du også merke dette, og du må justere køllevalg ift lengde. Værvarslet på f.eks. yr.no er jo bare en kalkulert prognose og det er ikke sikkert den viser riktig vær real-time engang..

- Vindvarsler: Vel, vind kan komme i kast samt at den kan "svirvle" litt rundt. Gode gamle triksene med å kaste opp gress, se i tretoppene, se på flagget, stikke fingeren i våret, kjenne det på kroppen der og da er da 100 ganger mer nøyaktig enn et generelt vindvarsel...?? Kompasset er ikke sikkert hjelper deg stort hvis det kommer et kast fra en litt annen side..

- Applikasjoner med køllevalg: De fleste har vel sine vanlige lengder i hodet, og så justerer de for dagsform og værforhold/klima. En app vet jo ikke at du slår 5m kortere denne dagen, og sliter du med å "huske" lengdene dine så kan de jo bare skrive det opp på et papir evt..

- Kalkulering for slope/høydeforskjeller: Dette er jo den eneste funksjonen som evt. vil hjelpe golferen. Stort sett så er det jo de som ikke har spilt banen tidligere som vil få hjelp av dette, og det er stort sett selskapsgolfere det gjelder. Proffer spiller jo treningsrunder etc. Trenger man å holder igjen for teknologien? Hvilken "skade" ville det gjort å tillate dette? Dessuten, enkelte baneguider du kjøper i proshopen har høydemeterne påskrevet hull for hull...! Blir jo litt for dumt at det er lov på papir bare, vi lever jo tross alt i 2012.

Mulig jeg er klin gærn og radikal, men hvorfor ikke få lov til å bruke hva du skulle ønske? Tror da vel ikke ærlig talt at noen vil gå inn på yr.no iløpet av en runde eller bruke masse tid på dette? De fleste forstår vel at det er bedre å fokusere mer på selve slaget enn alle utenforstående faktorer..?




 digger (09. mai 2012 01:10) *  IP
Jeg forstår godt at kompass er ulovlig.
Slagene går jo rett vest, mens de ellers går i hytt og pine.
Selvsagt også en fordel når du i forkant vet at innspillet går nord og ned.



 Fooore (09. mai 2012 08:34) *  IP
For de som må&skal argumentere for at ditt&datt er ulovlig tror jeg framtiden blir vanskelig, folk smiler og ler av de underligste argument. Som betyr cirka null i det virkelige liv ute på golfbanen.

Verden går framover, tilpasning kreves, ikke forbud.

Utfordringen i mine øyne er at folk må ha ok rutiner ved bruk av hjelpemidler, om ikke ser det hjelpeløst ut og sinker spillet.



 Dilter (09. mai 2012 10:20) *  IP
Har sett flere i det siste som har en GPS-klokke som gir avstand til green. Virker tidsbesparende, ettersom den bare sitter der og alltid er tilgjenglig. Husker ikke hva den heter, men jeg har lyst på en.


 knut (09. mai 2012 10:23) *  IP
Den heter Garmin S1 og koster rundt 1300,00 på G-sport.
Tror det kommer en oppgradert versjon nå som heter S3, men det er jeg ikke helt sikker på.



 AR (09. mai 2012 10:32) *  IP
Garmin viser fram det siste på Demodagen på Haga 8. og 9. mai.
Smakebiter her:
http://www.golfsiden.com/Demohaga080512.html



 Pølse med brød (09. mai 2012 10:45) *  IP
Har altid ment og sagt her inne at GPS er mer praktisk på banen for de fleste av oss enn kikkert. Det å altid ha oppdatert avstand til forkant, center, bak uten å måtte gjøre noe er en fordel for flyten i spillet og konsetrasjonen.

Mistenker også at det er en del feilmarginer når man står å vingler med kikkerten, særlig i vind og i dårlig vær.



 barce (09. mai 2012 10:52) *  IP
PMB: Med laser er det ingen feilmarginer overhodet, uansett vær eller vind. Enten får men en lengde, eller så får man ikke en lengde. Og du kan skjelve som en pensjonert skoletannlege, men allikevel få en avlesning ila tideler.

Med GPS (særlig på tlf) er feilmarginene betydelige. Det tar lengre tid å lese av, samt at det er ubrukelig i regnvær hvis du vil unngå ny telefon. Samt håpløst å benytte på ny bane hvis den ikke ligger inne.



 Gunnar Bull (09. mai 2012 11:04) *  IP
Jeg har aldri brukt GPS (utenom når det har vært ferdig montert på golfbiler i Spania), men har mange års erfaring med bruk av laser.

For meg er laseren perfekt. Går raskt å lese, og jeg velger selv hvilke andre avstander jeg vil ha enn flagget. Som regel går det greit å fokusere på forkant green og bakkant bunker.

Jeg tror også som barce at feilmarginene på GPS fort kan være en hel kølle, spesielt når man tenker lengden til flagget.



 Pepper (09. mai 2012 11:20) *  IP
For meg er laseren perfekt, målene er nøyaktige og gir trygghet, og jeg synes den er rask å bruke. Jeg har opplevd å spille med folk som brukte mye tid på å finne avstande med sin gps, i tillegg kom at deres avstander kunne variere betydelig fra min lasermåling og gi andre køllevalg. Nå har jeg imidlertid lastet ned en app med gps som jeg skal teste, forutsatt at det ikke regner :-)

Når det gjelder gps-klokken mener jeg å huske en test av gps-målere i et engelsk eller amrikansk golfblad hvor den versjonen kom nokså dårlig ut i forhold til håndholdte målere.



 gjesp (09. mai 2012 11:41) *  IP
nei nei, pølse har selvfølgelig rett her og...


 tilskuer (09. mai 2012 12:01) *  IP
Jeg synes lasermåler fungerer rimelig godt og raskt, og du får som regel korrekt avstand til flagget. Det eneste negative med laseren er at den ikke kan måle til ting du ikke ser, så her er GPS'en bedre. En GPS med bilde over hullet gir også en oversikt som laseren ikke gir, og med laser føler jeg fort behov for en baneguide i tillegg.


 Amicisumus! (09. mai 2012 13:43) *  IP
Til AR;

Du skriver; Garmin viser fram det siste på Demodagen på Haga 8. og 9. mai. Smakebiter her: http://www.golfsiden.com/Demohaga080512.html

Mens det står 7. og 8. mai andre steder på Golfsiden.

Hva er riktig ??



 AR (09. mai 2012 14:38) *  IP
Tirsdag og onsdag 8. og 9. mai er riktig. Annet er trykkfeil og rettes opp etter fattig evne. Onsdag - i dag: kl 15-19.


 Amicisumus! (09. mai 2012 17:07) *  IP
Takk!



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72